Νέα

Μυτιληναίος, ΔΕΗ βίοι αντίθετοι – Αβάντα και πόθοι

Μετά την ανακοίνωση της μεταξύ τους συμφωνίας των 2 δισ. ευρώ

Μερικά συμπεράσματα για το πως η αγορά υποδέχτηκε το μεγάλο deal της ΔΕΗ με τον όμιλο Μυτιληναίου και το ποιος ωφελείται από αυτή αποτυπώθηκαν στην πορεία των τιμών μετοχών μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας των 2 δισ. ευρώ. Η συμφωνία ανακοινώθηκε την Πέμπτη 11 Απριλίου μετά το πέρας της συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Η τιμή της μετοχής της ΔΕΗ είχε 12,02 ευρώ ενώ είχε προηγηθεί άνοδος 5,9% από τις 5 Απριλίου, δηλαδή μέσα στην εβδομάδα.  Το ίδιο διάστημα η μετοχή της Μυτιληναίος «συμπτωματικά» είχε την ίδια περίπου άνοδο 5,13%. Αυτό συνήθως συμβαίνει όταν κάποιοι κάτι έχουν ακούσει και τοποθετούνται στις μετοχές με την ελπίδα να ανακοινωθεί κάποιο deal, δίχως να ξέρουν λεπτομέρειες.

Όμως, μετά τη ανακοίνωση και τις δύο επόμενες ημέρες η τιμή της μετοχής της ΔΕΗ έχει υποχωρήσει 5,82%. Οι απώλειες γίνονται πιο σημαντικές εάν συνυπολογιστεί πως η ΔΕΗ πιθανότατα προσπάθησε να στηρίξει την τιμή και με αγορά ιδίων μετοχών (σ.σ. μέχρι στιγμής δεν έχει εκδώσει ανακοίνωση). Το ίδιο διάστημα η μετοχή της Μυτιληναίος παραμένει στα ίδια επίπεδα, κρατώντας τα κέρδη της προηγούμενης εβδομάδας (την Δευτέρα 15/4 έκλεισε στα 35,54 ευρώ έναντι 35,62 ευρώ της περασμένης Πέμπτης)

Σε όρους κεφαλαιοποίησης, η χρηματιστηριακή αξία της Μυτιληναίος έχει φθάσει τα 5,08 δισ. ευρώ ενώ της ΔΕΗ έχει υποχωρήσει στα 4,32 δισ. ευρώ.

Αυτό οφείλεται στο ότι ο Μυτιληναιος επωφελείται «τα μάλα» από τη συμφωνία, καθώς θα πουλήσει τα φωτοβολταϊκά στη ΔΕΗ με περιθώριο κέρδους άνω του 30%, όπως επιβεβαίωσαν την Δευτέρα και οι αναλυτές της Eurobank. Το γιατί η διοίκηση της ΔΕΗ αποφάσισε να δώσει αυτή την αβάντα, μάλλον δεν άρεσε στην αγορά και για κάποιους είναι και ακατανόητο. Αλλά στις business τίποτα δεν είναι ακατανόητο.

Ορισμένοι μάλιστα κάνουν και όνειρα. Λένε ότι ο συνδυασμός α) της συμφωνίας με τη ΔΕΗ των 2 δισ. ευρώ και β) της εισόδου του Μυτιληναίου στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου μπορεί να δημιουργήσει ρευστότητα τουλάχιστον 3 δισ. ευρώ. Ε, με αυτά λένε, ότι μπορεί να αγοράσει μετοχές της ΔΕΗ ειδικά όταν η συμμετοχή του δημοσίου έχει υποχωρήσει στο 34% και ο δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος είναι ένα fund (CVC), που …λεφτά θέλει να βγάλει.

Μπορεί όλα αυτά να είναι προς το παρόν να μοιάζουν με όνειρα θερινής νυκτός, αλλά καμία φορά τα όνειρα γίνονται πραγματικότητα.

Εν. Αλ.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu