Νέα

Μουσική στα αυτιά των επενδυτών η ιστορία της Cenergy

Ο διευθύνων σύμβουλος της Cenergy Holdings, Αλέξης Αλεξίου.

Τι δήλωσαν στελέχη της εταιρείας και του βασικού μετόχου της, της ΒΙΟΧΑΛΚΟ, σε ενημερωτική εκδήλωση με αφορμή την αύξηση κεφαλαίου των 200 εκατ. ευρώ

«Hρθε η ώρα να ανοίξει ένα ακόμα μεγάλο κεφάλαιο, το δεύτερο ουσιαστικά στην ιστορία της Cenergy, με τη δημιουργία παραγωγικής μονάδας καλωδίων στις ΗΠΑ».

Με αυτή τη δήλωση προλόγισε την παρουσίαση της Cenergy Holdings, ο οικονομικός διευθυντής του βασικού μετόχου, του ομίλου ΒΙΟΧΑΛΚΟ (ελέγχει το 79,78% των μετοχών), Σπύρος Κοκκόλης, στη διάρκεια ενημερωτικής εκδήλωσης σε δημοσιογράφους με αφορμή την αύξηση κεφαλαίου 200 εκατ. ευρώ που πραγματοποιεί η εταιρεία για την χρηματοδότηση της επένδυσης στις ΗΠΑ. Μέσω της αύξησης κεφαλαίου «θα βελτιωθεί και το ποσοστό της ελεύθερης διασποράς των μετοχών, αφού η αύξηση κεφαλαίου γίνεται με παραίτηση του δικαιώματος των παλιών μετόχων», συμπλήρωσε ο κ. Κοκκόλης (το free float θα αυξηθεί 10% ή λίγο παραπάνω).

Η Cenergy Holdings είναι εταιρεία συμμετοχών που έχει επενδύσει σε μεγάλες βιομηχανικές μονάδες που έχουν αφήσει ανεξίτηλο του αποτύπωμά τους στην ελληνική βιομηχανία, όπως και άλλες εταιρείες του ομίλου ΒΙΟΧΑΛΚΟ, καθώς επιμένουν παραγωγικά.

Μετέφερε την έδρα της στις Βρυξέλλες για να κρατήσει την επαφή της με την διεθνή οικονομική κοινότητα και να βρει διέξοδο στην παρατεταμένη κρίση αξιοπιστίας της χώρας την περίοδο της κρίσης αλλά παράλληλα ενίσχυσε την παραγωγική της βάση στην Ελλάδα, επενδύοντας περισσότερα από 800 εκατ. ευρώ τα τελευταία 12 χρόνια και εξάγοντας σε 55 χώρες.

Όπως είπε ο κ. Κοκκόλης, το όραμα της Cenergy ξεκίνησε το 2011 με την εξαγορά της Fulgor – μια εταιρεία που δεν άντεξε στην κρίση – και μετουσιώθηκε το 2016 διαβλέποντας το μέλλον της ενεργειακής μετάβασης με τον εταιρικό μετασχηματισμό και τη δημιουργία της holding εταιρείας με συμμετοχές στην Ελληνικά Καλώδια (παραγωγή καλωδίων) και στην Σωληνουργεία Κορίνθου (παραγωγή σωλήνων), δημιουργώντας ένα μέγεθος ικανό να ανταγωνιστεί τα διεθνή μεγαθήρια και να προσφέρει ολοκληρωμένες λύσεις στον κλάδο της ενέργειας.

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Cenergy, Αλέξη Αλεξίου, η Cenergy Holdings είναι τοποθετημένη στην παγκόσμια αγορά στην παροχή ολοκληρωμένων λύσεων στον κλάδο της μεταφοράς και διανομής ενέργειας μέσω των καλωδίων και των σωλήνων που παράγει. Επίσης καλύπτει τις ανάγκες του κλάδου των τηλεπικοινωνιών και γενικότερα της τεχνολογίας με την παραγωγή ειδικών καλωδίων και για αυτόν τον κλάδο.

Η μεν Ελληνικά Καλώδια εκτελεί έργα με το κλειδί στο χέρι παράγοντας καλώδια τόσο για χερσαίες εγκαταστάσεις όσο και υποβρύχια καλώδια. Η δε Σωληνουργεία Κορίνθου θεωρείται ως κορυφαίος παραγωγός σωλήνων με καινοτόμα προϊόντα για φυσικό αέριο αλλά και μεταφοράς υδρογόνου και  διοξειδίου του άνθρακα. Ετσι, μπορεί να απευθύνεται στους μεγάλους παίκτες της ενέργειας που από τη μία πλευρά δραστηριοποιούνται στις αγορές πετρελαίου και φυσικού αερίου και από την άλλη πλευρά επενδύουν σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ).

Εξέλιξη κύκλου εργασιών Cenergy Holdings 2020-2023

2023: 1,628 δισ. ευρώ (69% εξαγωγές)

2022: 1,426 δισ. ευρώ 

2021: 1,054 δισ. ευρώ 

2020: 908 εκατ. ευρώ 

Και οι δύο εταιρείες συμμετέχουν σε πολύ μεγάλα projects, έχοντας συνεργασία με ενεργειακούς κολοσσούς, όπως η Exxon και η BP που χρησιμοποιούν σωλήνες από τη Θήβα (συγκεκριμένα από την Θίσβη, μία κωμόπολη έξω από τη Θήβα, που έχει το εργοστάσιό της η Σωληνουργεία Κορίνθου) και τοποθετώντας υποβρύχια καλώδια σε διάφορα θαλάσσια αιολικά πάρκα ανά τον κόσμο που έχουν παραχθεί στην Κόρινθο (το εργοστάσιο της Ελληνικά Καλώδια που παράγει υποβρύχια καλώδια).

Η διοίκηση εστιάζει την μελλοντική της ανάπτυξη στους εξής παράγοντες:

  • Στην αυξανόμενη ζήτηση ενέργειας
  • Στη δημιουργία καινοτόμων προϊόντων
  • Στη γεωγραφική εξάπλωση
  • Και στην λειτουργική βελτίωση

«Μουσική στα αυτιά μας»

Μιλώντας για τις προοπτικές του ομίλου, ο οικονομικός διευθυντής της Cenergy, Αλέξανδρος Μπένος δεν έκρυψε την αισιοδοξία του, λέγοντας ότι όλα αυτά που συμβαίνουν είναι για εμάς «μουσική στα αυτιά μας», για να χρησιμοποιήσει μία αγγλοσαξονική έκφραση, εξηγώντας αφενός ότι οι κυβερνήσεις σπρώχνουν τις επενδύσεις στην ενέργεια αφετέρου οι νέες τεχνολογίες, τα data centers, η τεχνητή νοημοσύνη κλπ «είναι λαίμαργες σε ενέργεια». Παράλληλα, η συνεχής αστικοποίηση του πληθυσμού και η βελτίωση του βιοτικού επιπέδου αυξάνουν παγκοσμίως τη ζήτηση σε ενέργεια.

Ο ίδιος δήλωσε, ότι «έχουμε 15, 20 μπορεί και 25 χρόνια ανάπτυξης». Και γι΄αυτούς του λόγους έγιναν μεγάλες επενδύσεις τα τελευταία χρόνια. Για παράδειγμα το εργοστάσιο της Κορίνθου της Ελληνικά Καλώδια, που παράγει κυρίως υποβρύχια καλώδια θα διπλασιάσει από εφέτος την παραγωγή του. Και όπως δήλωσε ο κ. Μπένος «είμαστε σίγουροι ότι θα πουλήσουμε όλη την παραγωγή γιατί έχουμε παραγγελίες κλεισμένες μέχρι και το 2028».

«Το ίδιο συμβαίνει και με το εργοστάσιο της Θήβας» (σ.σ. επίσης της Ελληνικά Καλώδια, το οποίο βρίσκεται δίπλα στο εργοστάσιο ενέργειας της Ηρων-ΓΕΚ Τέρνα), συνέχισε ο κ. Μπένος,  προσθέτοντας ότι «επειδή εκεί δεν είχαμε χώρο να επεκταθούμε αγοράσαμε πριν από δύο χρόνια το εργοστάσιο της Πετζετάκις και πλέον και η Θήβα πρόκειται να διπλασιάσει την παραγωγή χερσαίων καλωδίων» (σ.σ. το εργοστάσιο είναι κοντά στο χωριό Ελαιώνας μεταξύ της Θήβας και της Εθνικής οδού).

Μάλιστα έδωσε και την αξία των παραγγελιών που αυτή την στιγμή ανέρχεται σε 2,8 δισ. ευρώ.

Με τα δεδομένα αυτά, οι εκπρόσωποι της Cenergy σκιαγράφησαν τo επόμενο βήμα, δηλαδή της δημιουργίας εργοστασίου στις ΗΠΑ για την παραγωγή χερσαίων σε πρώτη φάση καλωδίων.

Ο οικονομικός διευθυντής της Cenergy Holdings, Αλέξανδρος Μπένος.

Γιατί ΗΠΑ 

Οπως εξήγησαν τα στελέχη της Cenergy η αγορά των ΗΠΑ συγκεντρώνει τα εξής χαρακτηριστικά:

  • Είναι μία προστατευμένη αγορά, πολύ πίσω στη διανομή και μεταφορά ενέργειας.
  • Το μέγεθος της συγκεκριμένης αγοράς καλωδίων είναι γύρω στα 20 δισ. και είναι ολιγοπώλιο τριών εταιρειών.
  • Είναι τέτοια η ζήτηση για καλώδια, που οι αγοραστές τα προμηθεύονται καθυστερημένα ακόμα και ένα χρόνο μετά τις παραγγελίες τους από τους τρεις μεγάλους παίκτες, που δραστηριοποιούνται στη χώρα. Οι παραδόσεις είναι τόσο αργές που πιο γρήγορα παραδίδονται παραγγελίες από την Ελλάδα, καθώς ήδη τα Ελληνικά Καλώδια εξάγουν στις ΗΠΑ.
  • Το θεσμικό πλαίσιο είναι ιδιαίτερα φιλικό και δίνονται κίνητρα σε επενδυτικά σχέδια, που αξιολογούνται από τις τοπικές αρχές (το 10% των επενδυτικών σχεδίων κρίνεται ικανό για αυτά τα κίνητρα). Στην περίπτωση του επενδυτικού σχεδίου της Cenergy έχει δοθεί φορολογική απαλλαγή 58 εκατ. δολαρίων.
  • Τα περιθώρια κέρδους είναι διπλάσια από ότι στην Ευρώπη. Για παράδειγμα οι εταιρείες που παράγουν και πουλάνε στις ΗΠΑ έχουν περιθώρια Ebitda 15-20%, όταν στην Ευρώπη είναι χαμηλότερα κατά 50% (σ.σ. το περιθώριο Ebitda για τα Ελληνικά Καλώδια ήταν 13,6% το 2023 ενώ το 2022 ήταν 10,5%).

Αυτή τη στιγμή είναι σε εξέλιξη η πρώτη φάση της επένδυσης. Η Cenergy αγόρασε έκταση στην Βαλτιμόρη στην πολιτεία του Μaryland, καταβάλλοντος ήδη 30 εκατ. δολάρια.

Εκεί όπως ανέφερε ο κ. Μπένος θα γίνει ένα εργοστάσιο παραγωγής χερσαίων καλωδίων, αντίγραφο του εργοστασίου της Θήβας.

Το εργοστάσιο αναμένεται να είναι έτοιμο για λειτουργία στο τέλος του 2027 ενώ οι πρώτες πωλήσεις αναμένονται το 2028.

Σε ότι αφορά τις προσδοκίες για τα έσοδα που θα φέρει η νέα παραγωγική μονάδα, τα στελέχη της Cenergy ήταν πολύ προσεκτικοί στις δηλώσεις τους, λέγοντας ότι «εμείς πάμε να πάρουμε ένα πολύ μικρό μερίδιο αγοράς» (σ.σ. σε μία αγορά που όπως αναφέρθηκε από τα στελέχη της εταιρείας υπολογίζεται σε 20 δισ. ευρώ).

Χρήστος Ιωάννου
[email protected]

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Επιχειρήσεις

close menu