Η ισχύς της νέας μονάδας αγγίζει τα 57 MW
Την τελική άδεια για την εγκατάσταση έκτου (6ος αεριοστρόβιλος GT-6), Σταθμού Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού και Θερμότητας Υψηλής Αποδοτικότητας (ΣΗΘΥΑ) ισχύος 57 MW στους Αγίους Θεοδώρους στην Κόρινθο έλαβε η Μotor Oil, με απόφαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Συγκεκριμένα, η Γενική Διεύθυνση Ενέργειας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας χορήγησε στη Motor Oil Hellas τελική άδεια εγκατάστασης νέας μονάδας ΣΗΘΥΑ στη θέση Σουσάκι, στους Αγίους Θεοδώρους Κορινθίας ισχύος 57 MW. Η άδεια έχει ισχύ τέσσερα έτη.
Η νέα μονάδα είχε λάβει την έγκριση της ΡΑΕ με απόφαση το 2022, ενώ υπήρξε και και τροποποίηση της Απόφασης έγκρισης περιβαλλοντικών όρων (ΑΕΠΟ) του διυλιστηρίου από το Υπουργείο το 2023.
Η μονάδα ΣΗΘΥΑ
Σύμφωνα με την απόφαση του Υπουργείου, η νέα μονάδα ΣΗΘΥΑ (GT-6) θα περιλαμβάνει την έναν αεριοστρόβιλο για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και έναν λέβητα μέσω του οποίου θα παράγεται ατμός και θα ανακτάται η θερμότητα των καυσαερίων του αεριοστρόβιλου.
Η παραγωγή ατμού θα αντικαταστήσει μέρος της ατμοπαραγωγής του διυλιστηρίου που χρησιμοποιείται στην παραγωγική διαδικασία του διυλιστηρίου, ενώ ο αεριοστρόβιλος θα τροφοδοτείται με φυσικό αέριο μέσω με σύνδεση στον αγωγό τροφοδοσίας του διυλιστηρίου.
Πιο ειδικά, ο βασικός εξοπλισμός της νέας μονάδας ΣΗΘΥΑ (GT-6) θα αποτελείται από:
-Αεριοστρόβιλο τύπου SGT800 εγκατεστημένης και μέγιστης παραγωγής ισχύος 57 MWe σε συνθήκες ISO, της εταιρείας Siemens. Ο ηλεκτρικός βαθμός απόδοσης είναι 40.1%.
-Λέβητα ανάκτησης θερμότητας (ΛΑΘ) τύπου τυμπάνου δύο πιέσεων για την παραγωγή υπέρθερμου ατμού (45 bara/425οC και 4.5 bara/290οC), με ατμοπαραγωγή 76.4 t/h ατμού ΥΠ και 7.3 t/h ατμού XΠ.
– Σύγχρονη γεννήτρια 11 kV, 50 Hz, PF=0.8 με αυτόματο ρυθμιστή τάσης.
– Μετασχηματιστή Ανυψώσεως τάσης 11/150kV
Στην εγκατάσταση περιλαμβάνονται επίσης συστήματα τροφοδοτικού νερού, ατμού και συμπυκνωμάτων, σταθμό υποδοχής και τελικής ρύθμισης φυσικού αερίου για την τροφοδότηση του αεριοστροβίλου και σύστημα πυρανίχνευσης και πυροπροστασίας
Μαριάνθη Πελεκανάκη
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Χρίστος Δήμας: Στις 17 Μαρτίου η έναρξη υποβολής φορολογικών δηλώσεων
- BriQ: Στα 285 εκατ. ευρώ η αξία του χαρτοφυλακίου ακινήτων – Αύξηση 91,2% το 2024
- ΔΕΗ: Συμμετέχει στο διεθνές ερευνητικό έργο DCFlex του ινστιτούτου EPRI
- Κόκκινα δάνεια: Στον Άρειο Πάγο ο τρόπος ανατοκισμού των δόσεων του «νόμου Κατσέλη» – Παρέμβαση ΕΚΠΟΙΖΩ
- Χρηματιστήριο Αθηνών: Έχασε τις 1.600 μονάδες, έκανε βουτιά 3,97% η Πειραιώς, εκτινάχθηκε ο τζίρος
- Η Ευφροσύνη Μελέτη επικεφαλής εσωτερικού ελέγχου της Alpha Real Estate Services
- ΗΠΑ: Βουτιά έκανε ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης τον Φεβρουάριο
- ΓΣΕΒΕΕ για Τράπεζα Πειραιώς: Πρώτη φορά συζητήσαμε με συστημική τράπεζα πρόσβαση σε χρηματοδότηση
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις