Την Παρασκευή 17 Νοεμβρίου αναμένεται από η πρώτη αξιολόγησή της Ιταλίας επί ηγεσίας Μελόνι
Μια πιθανή υποβάθμιση της Ιταλίας στην κατηγορία “σκουπίδια” αυτή την εβδομάδα θα είχε τεράστιο συμβολισμό και συνέπειες. Ο πρωτοφανής χαρακτηρισμός μιας οικονομίας της Ομάδας των Επτά ως οικονομία “σημαντικού πιστωτικού κινδύνου” θα μπορούσε να γίνει από τη Moody’s Investors Service, της οποίας η αξιολόγηση Baa3 για τη χώρα βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο της επενδυτικής βαθμίδας.
Οποιαδήποτε κι αν είναι τελικά η ανακοίνωση, θα λάβει χώρα την Παρασκευή 17 Νοεμβρίου και θα είναι η πρώτη αξιολόγησή της Ιταλίας από τότε που ο συνασπισμός της πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι υιοθέτησε μια πιο χαλαρή δημοσιονομική στάση τον Σεπτέμβριο. Αυτό προκάλεσε τη διεύρυνση της διαφοράς των αποδόσεων των ιταλικών ομολόγων έναντι της Γερμανίας – ένα βασικό μέτρο κινδύνου – στις 210 μονάδες βάσης για πρώτη φορά από τον Ιανουάριο.
Μια υποβάθμιση σε σκουπίδια θα αποτελούσε “σοκ σε μια ήδη εύθραυστη αγορά”, δήλωσε ο Rohan Khanna, επικεφαλής στρατηγικής για τα επιτόκια του ευρώ στην Barclays Plc.
Ο Khanna εκτιμά ότι μια υποβάθμιση θα μπορούσε να ωθήσει το spread πίσω προς τις 250 μονάδες βάσης – ένα επίπεδο που παρατηρήθηκε για τελευταία φορά γύρω από τις πρόωρες εκλογές του 2022 και έφεραν τον Meloni στην εξουσία.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- ΙΝΣΕΤΕ: Στα 11,4 δισ. ευρώ ο τζίρος των ξενοδοχείων για το 2024
- ΑΑΔΕ: Άνοιξε η πλατφόρμα για επιστροφή ΦΠΑ στους αγρότες ειδικού καθεστώτος
- Καρολάιν Λέβιτ: Ιστορική η αυριανή μέρα για την Αμερική οι ανακοινώσεις Τραμπ για τους δασμούς
- GM: Άλμα 16,7% στις πωλήσεις στις ΗΠΑ το α’ τρίμηνο 2025
- Fitch: Αναβάθμισε τις ελληνικές τράπεζες – Επενδυτική βαθμίδα σε Eurobank και Εθνική
- Μητσοτάκης για εξωδικαστικό: Τα αποτελέσματα μας δικαιώνουν – Οι έξι νέες πρωτοβουλίες
- Γαλλία: Το καλοκαίρι του 2026, πριν τις εκλογές, η απόφαση του Εφετείου για την καταδίκη της Λεπέν
- Τραμπ με τον πρόεδρο της Stellantis εν όψει των δασμών στην αυτοκινητοβιομηχανία
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις