Τράπεζες

Μόνο οι servicers θα δίνουν δάνεια – Δεν ανοίγει η αγορά στον ανταγωνισμό όπως υποσχόταν ο Χατζηδάκης

Αυτό προβλέπεται στο σχετικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή

Μετά τις φρούδες διαβεβαιώσεις του υπουργού Οικονομικών και Εθνικής Οικονομίας Κωστή Χατζηδάκη ότι δεν θα αιφνιδιάσουμε τους ελεύθερους επαγγελματίες και δεν θα επιβάλουμε νέους φόρους, ο υπουργός είχε υποσχεθεί και άνοιγμα της αγοράς των δανείων από μη τραπεζικά ιδρύματα έτσι ώστε να υπάρξει ανταγωνισμός. Ανταγωνισμός, ο οποίος α) θα άνοιγε την πρόσβαση και άλλων, κυρίως μικρομεσαίων επιχειρήσεων προς τη χρηματοδότηση και β) θα δημιουργούσε συνθήκες ανταγωνισμού για την χορήγηση δανείων με καλύτερους όρους και μικρότερα spreads επιτοκίων.

Όμως, από το τελικό κείμενο του νομοσχεδίου που κατατέθηκε στη Βουλή δεν προκύπτει κάτι τέτοιο. Είχαμε επισημάνει και παλαιότερα πως δεν είναι στους στόχους της κυβέρνησης το άνοιγμα του ανταγωνισμού καθώς το δημόσιο ήθελε να πουλήσει τις μετοχές  που – μέσω του ΤΧΣ – κατέχει στις τέσσερις συστημικές τράπεζες και να δώσει κίνητρα στους επενδυτές να αγοράσουν αυτές τις μετοχές. Αυτά τα κίνητρα είναι τα αυξανόμενα έσοδα από τόκους και τα υψηλά spreads, από τα υψηλότερα σττην Ευρώπη.

Νέα πηγή εσόδων για τους servicers 

Το δήθεν άνοιγμα του ανταγωνισμού αφορά στη δυνατότητα μόνο των servicers δηλαδή των Εταιρειών Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις (Ε.Δ.Α.Δ.Π.) να δίνουν και δάνεια, κάτι άλλωστε που είχαν ζητήσει ορισμένες εταιρείες από την κυβέρνηση, έτσι ώστε να αποκτήσουν και μία νέα πηγή εσόδων. Ωστόσο θα φανεί στην πράξη κατά πόσο θα αξιοποιήσουν τη νέα πηγή εσοδων, αφού οι servicers, όπως είναι γνωστό συνδέονται με τις τράπεζες και ορισμένες από τις μεγαλύτερες εταιρείες έχουν και μετοχική σχέση με τις τράπεζες. Σε κάθε περίπτωση δεν πρόκειται για κάποια ικανοποίηση ούτε των μικρομεσαίων εταιρειών ούτε των καταναλωτών, που έχουν «σκάσει» από τα υψηλά επιτόκια.

Επίσης, αυτά τα δάνεια θα δίνονται για συγκεκριμένο σκοπό στους ήδη υφιστάμενους «πελάτες» των servicers. Δηλαδή θα δίνονται νέες πιστώσεις μόνο σε δανειολήπτες των οποίων τις πιστώσεις διαχειρίζονται είτε οι ίδιες, είτε άλλοι διαχειριστές πιστώσεων με αποκλειστικό σκοπό την αναχρηματοδότηση πιστώσεων ή την αναδιάρθρωση δανεισμού ενός δανειολήπτη με βάση σχέδιο αναδιάρθρωσης που συμφωνείται μεταξύ των μερών και του πιστωτή ή διαχειριστή της υπό αναδιάρθρωση πίστωσης.

Σχετικά με κάποια άλλα μικρά δάνεια, τις λεγόμενες μικροπιστώσεις, αυτές πράγματι χορηγούν εταιρείες που έχουν ιδρυθεί εσχάτως βάσει νέου θεσμικού πλαισίου, αλλά πρόκειται για πολύ μικρά δάνεια έως 25.000 ευρώ ενώ τα επιτόκια είναι υψηλότερα από αυτά των τραπεζών γιατί και αυτές οι εταιρείες μικροπιστώσεων δανείζονται χρήματα από τις τράπεζες.

Αναλυτικά όπως αναφέρεται στο νομοσχέδιο (Κεφάλαιο Β’, «Oροι και προϋποθέσεις για την αδειοδότηση και τη λειτουργία διαχειριστών πιστώσεων» – Αρθρο 5),  που κατατέθηκε στη βουλή «με άδεια της Τράπεζας της Ελλάδος, οι Ε.Δ.Α.Δ.Π. μπορούν, επιπλέον του σκοπού της παρ. 3, να χορηγούν νέες πιστώσεις σε δανειολήπτες των οποίων τις πιστώσεις διαχειρίζονται είτε οι ίδιες, είτε άλλοι διαχειριστές πιστώσεων. Οι πιστώσεις αυτές παρέχονται με αποκλειστικό σκοπό την αναχρηματοδότηση πιστώσεων ή την αναδιάρθρωση δανεισμού ενός δανειολήπτη δυνάμει σχεδίου αναδιάρθρωσης που συμφωνείται μεταξύ των μερών και του πιστωτή ή διαχειριστή της υπό αναδιάρθρωση πίστωσης. Οι νέες πιστώσεις της παρούσας λογίζονται ως τραπεζικές πιστώσεις, διέπονται από το ελληνικό δίκαιο και αποκλειστικά αρμόδια για την εκδίκαση των διαφορών που απορρέουν από τη σύμβαση είναι τα κατά τόπους ελληνικά δικαστήρια. Τα νέα αυτά δάνεια και οι πιστώσεις επιβαρύνονται με την εισφορά του άρθρου 1 του ν. 128/1975 (Α΄ 178), για την απόδοση της οποίας υπεύθυνες είναι οι Ε.Δ.Α.Δ.Π».

Χρήστος Ιωάννου
[email protected]

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu