Πολιτική

Μόλις έξι οι ερωτήσεις Ελλήνων ευρωβουλευτών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την υπόθεση Μπελέρη 

Αν η φημολογία για υποψηφιότητα Μπελέρη στις επερχόμενες ευρωεκλογές επιβεβαιωθεί τότε ίσως αναδειχθεί η υπόθεση σε ευρωπαϊκό ζήτημα

Η ιστορία του Φρέντι Μπελέρη, μια υπόθεση καταπάτησης ανθρωπίνων δικαιωμάτων με ελληνικό εθνικό ενδιαφέρον, δεν έχει απασχολήσει ιδιαίτερα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Από την πλευρά τους οι Έλληνες ευρωβουλευτές έχουν καταθέσει μόνο έξι ερωτήσεις αυτή τη χρονιά, ενώ η ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει ασχοληθεί καθόλου με το ζήτημα αυτό.

Μερικές εβδομάδες πριν, ο εκλεγμένος δήμαρχος Χειμάρρας, Φρέντι Μπελέρη, καταδικάστηκε σε φυλάκιση δύο ετών από την Ειδική Εισαγγελία Διαφθοράς και Οργανωμένου Εγκλήματος της Αλβανίας, σε μία δίκη που χαρακτηρίστηκε ως παρωδία ακόμα και από Αλβανούς πολιτικούς και αλβανικά ΜΜΕ. Ο ίδιος παραμένει στις αλβανικές φυλακές από τις παραμονές των δημοτικών εκλογών της 14ης Μαΐου 2023, με την κατηγορία της «δωροδοκίας εξαγοράς ψήφων», μια κατηγορία για την οποία δεν παρουσιάστηκαν αποδείξεις και ο μοναδικός μάρτυρας καταγγέλθηκε από αλβανικά μέσα ότι ήταν πληρωμένος από την αστυνομία.

Μετά τη φυλάκισή του ακολούθησε η δημοκρατική και νόμιμη εκλογή του ως δήμαρχος Χειμάρρας. Ο ίδιος, στη συνέχεια κατέθεσε αρκετά αιτήματα προς το Ανώτατο Δικαστήριο της Αλβανίας για την αποφυλάκισή του, τα οποία και απορρίφθηκαν, καθώς και αίτημα ολιγόωρης άδειας προς τη γενική διεύθυνση των φυλακών προκειμένου να ορκιστεί δήμαρχος, το οποίο και του αρνήθηκαν.

Πρόκειται για μια πολύπλοκη υπόθεση στην οποία φαίνεται η επέμβαση της αλβανικής κυβέρνησης και προσωπικά του Αλβανού πρωθυπουργού Έντι Ράμα στη δημιουργία πολιτικής σκευωρίας. Ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος και πρώην πρωθυπουργός της Αλβανίας, Σαλί Μπερίσα, τον περασμένο Οκτώβριο κατηγόρησε ευθέως τον  Έντι Ράμα, για στημένο κατηγορητήριο ενάντια στον Φρέντι Μπελέρη με πληρωμένο μάρτυρα.

Η υπόθεση Μπελέρη έχει απασχολήσει αρκετά την ελληνική κυβέρνηση, χωρίς όμως να έχουν γίνει αποτελεσματικές ενέργειες από πλευράς της. Ενδεχομένως η φημολογία των τελευταίων ημερών για την υποψηφιότητα Μπελέρη στις επερχόμενες ευρωεκλογές με το ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ, να αποτελεί προσπάθεια ανάδειξης της υπόθεσής του σε ευρωπαϊκό ζήτημα. Αν η φημολογία επιβεβαιωθεί και ο Φρέντι Μπελέρη εκλεγεί ευρωβουλευτής από εκλεγμένος δήμαρχος Χειμάρρας στη φυλακή, θα μετατραπεί σε φυλακισμένο – εκλεγμένο ευρωβουλευτή. Τότε, ίσως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ασχοληθεί ουσιαστικά με την υπόθεσή του.

Μέχρι τώρα, με απόφαση της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις 12 Ιουλίου 2023 έχει τεθεί το πολιτικό πλαίσιο για την απελευθέρωση και την ορκωμοσία του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας, καθώς και το θέμα των περιουσιών της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία, χωρίς όμως να έχει υπάρξει κάποια πρόοδος.

Από την πλευρά τους οι Έλληνες ευρωβουλευτές έχουν καταθέσει έξι ερωτήσεις για την υπόθεση της φυλάκισης του Φρέντι Μπελέρη. Η πρώτη ερώτηση κατατέθηκε από την Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου στις 12.05.2023 με την οποία γνωστοποίησε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ότι συνέλαβαν τον Φρέντι Μπελέρη δύο μέρες πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές στην Αλβανία, επίσης μεταξύ άλλων ανέφερε πως «τέτοιες ενέργειες υπονομεύουν τις αρχές του κράτους δικαίου και της δημοκρατίας και έρχονται σε αντίθεση με την έκθεση της Επιτροπής του 2022 για την Αλβανία, η οποία έλαβε την έγκριση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, καθώς και με τις δεσμεύσεις της Αλβανίας ως υποψήφιας χώρας», καλώντας παράλληλα την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να πάρει θέση στην υπόθεση και να προασπίσει το κράτος δικαίου. Η ίδια επανέφερε το θέμα αυτό κατά τη συζήτηση στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την πολιτική κατάσταση στην Αλβανία, στις 24 Ιανουαρίου 2024, αναφέροντας πως η υπόθεση Μπελέρη «δεν είναι μια διμερής υπόθεση ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Αλβανία. Η υπόθεση Μπελέρη είναι μια Ευρωπαϊκή υπόθεση, όπως προκύπτει από το Ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το δικό μας ψήφισμα, της 12ης Ιουλίου 2023».

Παρόμοιες ερωτήσεις κατατέθηκαν το επόμενο χρονικό διάστημα από τον ανεξάρτητο ευρωβουλευτή, Αθανάσιο Κωνσταντίνου, τον Κώστα Παπαδάκη από το ΚΚΕ και τον Μανώλη Φράγκο από την Ελληνική Λύση.

Η τελευταία ερώτηση που κατατέθηκε από Έλληνα ευρωβουλευτή ήταν εκείνη του Μανώλη Κεφαλογιάννη από την ευρωομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, στις 30 Ιανουαρίου του 2024, με την οποία γνωστοποίησε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τα όσα συνέβησαν κατά τη διάρκεια της εξέτασης του αιτήματος αποφυλάκισης και της χορήγησης άδειας στον Φρέντι Μπελέρη για να ορκιστεί, έξω από το Ανώτατο Δικαστήριο της Αλβανίας. Πιο συγκεκριμένα, ο Μ. Κεφαλογιάννης ανέφερε: «Κατά την άφιξή του στο δικαστήριο, ο Βαγγέλης Ντούλε, βουλευτής της αντιπολίτευσης και μοναδικός βουλευτής της ελληνικής εθνικής μειονότητας, βρέθηκε στο στόχαστρο μιας ομάδας Αλβανών εθνικιστών. Υπέστη απαράδεκτες προσβολές και λεκτικές επιθέσεις, ενώ η σωματική του ακεραιότητα τέθηκε σε σοβαρό κίνδυνο, με στόχο να υπονομευθεί η υποστήριξή του προς τον δήμαρχο της Χειμάρρας, Φρέντι Μπελέρη. Σε δηλώσεις που έκανε, κατηγόρησε την αλβανική κυβέρνηση ότι ήταν ο ηθικός αυτουργός της επίθεσης εναντίον του».

Η ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει καταθέσει καμία ερώτηση σχετικά με την υπόθεση Μπελέρη. Πηγή του ΣΥΡΙΖΑ από τις Βρυξέλλες ανέφερε η Left δεν έχει ενδιαφερθεί με το θέμα και παρότι ο Αλέξης Τσίπρας είχε εκδηλώσει τη συμπαράσταση του στον Μπελέρη και είχε συναντηθεί και με τον γιο του, οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεν το έχουν στην πολιτική τους ατζέντα.

Μάριος Αϋφαντής

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu