Πολιτική

Μητσοτάκης: Το παραγωγικό μοντέλο της χώρας δεν στηρίζεται μόνο στον τουρισμό

Στοίχημα για την ελληνική οικονομία ο παραγωγικός μετασχηματισμός, τόνισε ο πρωθυπουργός και αναφέρθηκε σε πέντε παρατηρήσεις για το μοντέλο που οικοδομεί η κυβέρνηση

Στην ειδική εκδήλωση του υπουργείου Ανάπτυξης για την παρουσίαση του νέου παραγωγικού μοντέλου της χώρας όπου ο Τάκης Θεοδωρικάκος παρουσίασε όλο το σχέδιο στήριξης της βιομηχανίας και αύξησης των επενδύσεων, με πάνω από 3 δισ. ευρώ εντός τριετίας, μέσα από 3 πυλώνες και αναλυτικό οδικό χάρτη, παρευρέθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στέλνοντας σαφές μήνυμα πως η Ελλάδα δεν θα γυρίσει ποτέ στις δύσκολες ημέρες του 2010.

«Πυρήνας της πολιτικής μας είναι η διατήρηση υψηλών ρυθμών ανάπτυξης και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας», τόνισε ο πρωθυπουργός σε εκδήλωση του υπουργείου Ανάπτυξης για το νέο παραγωγικό μοντέλο και τον μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έστειλε το μήνυμα ότι η Ελλάδα δεν θα γυρίσει στην εποχή που η ευημερία ήταν επίπλαστη, σημειώνοντας, ότι κεντρικός στόχος είναι, η δημοσιονομική πειθαρχία, και η βιώσιμη ανάπτυξη.

Μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός ανέφερε:

«Οριστική και μη αναστρέψιμη η ανάκαμψη της Οικονομίας μας (…) Όλα αυτά αποτυπώνονται στην ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας (…) Θέλω να επαναλάβω ότι αυτή η πορεία δεν ήταν καθόλου νομοτελειακά προδιαγεγραμμένη, αλλά αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς. Η Ελλάδα παρουσιάζεται πλέον στην ΕΕ ως παράδειγμα προς μίμηση (…)».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο παράδειγμα άλλων χωρών, «ισχυρών χωρών οι οποίες ταλανίζονται από εσωτερικά προβλήματα. Μια τέτοια περίπτωση είναι η Γαλλία, όπου αναγκάζεται σήμερα να κάνει μεγάλες δημοσιονομικές προσαρμογές καθώς διαπίστωσε ότι η δημοσιονομική της πορεία δεν μπορεί να γίνει ανεκτή από την ΕΕ αλλά και τις αγορές».

«Πιστεύω ότι σήμερα δεν συντρέχει ουσιαστικά κανείς από τους λόγους που οδήγησαν τη χώρα στην υπερδεκαετή κρίση, η οποία ταλαιπώρησε και πόνεσε την ελληνική κοινωνία. Μια οικονομία η οποία παράγει πια σταθερά πρωτογενή πλεονάσματα. Μια οικονομία πιά που μπορεί να μειώνει και το πολύ μεγάλο δημόσιο χρέος το οποίο κληρονομήσαμε με τους πιο γρήγορους ρυθμούς στην Ευρώπη. Μια οικονομία στην οποία τα δημόσια έσοδα αυξάνονται παρά το γεγονός ότι οι φόροι και οι εισφορές μειώνονται. Μια οικονομία στην οποία ο τραπεζικός κλάδος έχει εξυγιανθεί ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί στον ουσιαστικό του ρόλο που είναι η χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας. Μια οικονομία όπου το εξωτερικό έλλειμμα υποχωρεί και όλα αυτά αποτυπώνονται στην ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας αλλά και στην εμπιστοσύνη ξένων οίκων και αγορών, κάτι που αποτυπώνεται και στην αποκλιμάκωση του κόστους δανεισμού της χώρας και της πορείας των ελληνικών ομολόγων».

«Όλα αυτά είναι αποτέλεσμα συστηματικής δουλειάς πενταετίας, με αποτέλεσμα η Ελλάδα να παρουσιάζεται σήμερα στην Ευρώπη ως παράδειγμα προς μίμηση. Μια οικονομία που κατάφερε να πετύχει κάτι το οποίο δεν είναι πολύ εύκολο. Να μπορεί να συνδυάσει από την μία την δημοσιονομική πειθαρχία και επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων με μια δυναμική ανάπτυξη που ξεπερνά κατά πολύ τον μέσο ευρωπαϊκό όρο . Και όλα αυτά σε συνθήκες πολιτικής σταθερότητας, με προβλέψιμους εκλογικούς κύκλους και με μια κυβέρνηση που έχει αποδείξει ότι μπορεί να υλοποιεί την πολιτική της με αξιοπιστία».

Στη συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως «στο σχόλιο ότι είμαστε μια χώρα εξαρτημένη από τον τουρισμό απαντώ ότι παίζει ρόλο ο τουρισμός αλλά έχουμε ταυτόχρονα κάνει πρόοδο στη μεταποίηση και στις επενδύσεις». Την ίδια στιγμή έκανε λόγο για πολλές ιστορίες επιχειρηματικής επιτυχίας στη βιομηχανία, ενώ χαρακτήρισε λάθος την άποψη ότι η Ελλάδα είναι εξαρτημένη από τον τουρισμό.

Ο πρωθυπουργός στην παρέμβασή του αναφέρθηκε σε πέντε παρατηρήσεις για το παραγωγικό μοντέλο που οικοδομεί η κυβέρνηση.

«Πρώτη, η οριστική και μη αναστρέψιμη πορεία ανάκαμψης της εθνικής οικονομίας. Πλέον δεν συντρέχει κανείς από τους λόγους που οδήγησαν στην κρίση. Η οικονομία παράγει σταθερό πλεονάσματα και τα δημόσια έσοδα αυξάνονται παρά το γεγονός ότι οι φόροι μειώνονται. Ο τραπεζικός κλάδος έχει εξυγιανθεί. Όλα αυτά αποτυπώνονται στην ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας και την αποκλιμάκωση του κόστους δανεισμού της χώρας.

Πλέον στην Ευρώπη είμαστε παράδειγμα προς μίμηση με μια δυναμική ανάπτυξη. Έχουμε μια πολιτική σταθερότητα. Η ισχυρή πλειοψηφία μας επιτρέπει να υλοποιούμε το σχέδιο μας σε βάθος χρόνου. Άλλες χώρες που δεν έχουν πολιτική σταθερότητα όπως η Γαλλία αναγκάζονται να υλοποιούν πολιτικές δημοσιονομικής προσαρμογής.

Η δεύτερη, αφορά τη φύση της οικονομικής δραστηριότητας. Η κατανάλωση παίζει σημαντικό ρόλο στο ΑΕΠ αλλά αυτή η σχέση αλλάζει λόγω των επενδύσεων και των εξαγωγών. Αυξάνεται η συμμετοχή της μεταποίησης και της βιομηχανίας στο ΑΕΠ.

Υπάρχουν μεγάλες επιτυχίες που είναι σχεδόν άγνωστες. Έχουμε μια δυναμική εγχώρια φαρμακοβιομηχανία που παράγει μεγάλο μέρος των ογκολογικών φαρμάκων.

Τρίτη παρατήρηση αφορά την παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητα. Τρέχουμε για να καλύψουμε το έδαφος που χάσαμε μια ολόκληρη δεκαετία. Η χώρα μας κινείται πλέον με μεγάλη ταχύτητα για να πετύχει τη σύγκλιση με την ΕΕ. Κάποιοι ζητούν να επιστρέψουμε στην επίπλαστη ευημερία του 2010. Η απάντηση είναι ότι δεν θα γυρίσουμε ποτέ στο 2010.

Τέταρτη παρατήρηση είναι ότι δεν μπορεί να υπάρξει οικονομική πρόοδος χωρίς κοινωνική συνοχή και περιφερειακή ανάπτυξη.

Καταλήγοντας σημείωσε πως στον πυρήνα της πολιτικής της κυβέρνησης είναι η διατήρηση υψηλών ρυθμών ανάπτυξης, η αύξηση της απασχόλησης, και η επένδυση στην καινοτομία. Αυτές είναι οι μεγάλες προκλήσεις. Το παραγωγικό μοντέλο αλλάζει αλλά έχουμε πολύ δρόμο ακόμα μπροστά μας. πρέπει να τρέξουμε για να καλύψουμε το χαμένο έδαφος. Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο και πολύ κόπο και συνεννόηση με τους παραγωγικούς φορείς, τους επενδυτές για να δρομολογήσουμε μια αναπτυξιακή πολιτική με ισχυρά θεμέλια».

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu