«Πέρσι είχα πει, ότι ο Προϋπολογισμός του 2019 θα ήταν ο τελευταίος μιας κακής κυβέρνησης που πήγε την Ελλάδα πίσω. Οι πολίτες δικαίωσαν αυτή την πρόβλεψη. Ο Προϋπολογισμός του 2020 είναι ο πρώτος της αυτοδύναμης κυβέρνησης της ΝΔ», είπε ανεβαίνοντας στο βήμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι στην κυβέρνηση γνωρίζουν γιατί κέρδισαν τις εκλογές και τι περιμένουν οι Έλληνες. «Κάποιοι άλλοι δεν κατάλαβαν γιατί έχασαν και δεν αντιλαμβάνονται ότι οι πολίτες δεν περιμένουν τίποτα από αυτούς» πρόσθεσε, ενώ απαντώντας στην κριτική που του είχε ασκήσει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης από το ίδιο βήμα λίγο πριν, απευθύνθηκε στον ίδιο:
«Κύριε Τσίπρα, οι ψυχολόγοι λένε ότι υπάρχουν πέντε στάδια διαχείρισης των συναισθημάτων μετά από μια μεγάλη απώλεια. Εν προκειμένω μιλάω για την απώλεια της εξουσίας. Είναι η άρνηση, ο θυμός, η διαπραγμάτευση, η κατάθλιψη και η αποδοχή. Αν κρίνω από το ύφος σας, είστε ακόμα στο στάδιο του θυμού. Εύχομαι να περάσετε στην αποδοχή χωρίς να περάσετε από τα άλλα δύο στάδια», του είπε συγκεκριμένα και πρόσθεσε: «Αναρωτιόμουν σε τι παράδεισο ζούσαμε και δεν το εκτιμούσαμε κ. Τσίπρα. Και επειδή μιλήσατε πολύ για απάτη, κ. Τσίπρα δεν είστε ανιχνευτής απάτης. Είστε παραγωγής απάτης και η απάτη και το ψέμα είναι λέξεις απαγορευμένες για εσάς».
Ο πρωθυπουργός είπε ότι ο Προϋπολογισμός δεν περιέχει εκπλήξεις και πυροτεχνήματα, αλλά αποτυπώνει σε αριθμούς τις πολιτικές για τις οποίες η κυβέρνηση έλαβε την εμπιστοσύνη των πολιτών.
Συγκεκριμένα υπενθύμισε τις προεκλογικές του δεσμεύσεις ότι θα μειώσει φόρους, θα δημιουργήσει πολλές νέες θέσεις εργασίας και θα αποκαταστήσει το αίσθημα ασφάλειας. «Αυτό ακριβώς κάνει αυτή η κυβέρνηση. Είναι η συνέπεια λόγων και πράξεων που επιβραβεύεται από τους πολίτες. Ο Προϋπολογισμός ανακουφίζει τη μεσαία τάξη και δημιουργεί ζωτικό χώρο για ανάπτυξη και δημιουργία νέου πλούτου», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης και αναφέρθηκε αναλυτικά στους νόμους και στις αλλαγές που έφερε η κυβέρνησή του σε αυτούς τους μήνες από τις εκλογές του περασμένου Ιουλίου.
Ενδεικτικά, μεταξύ αυτών επικαλέστηκε το νέο Σύνταγμα, την αποδέσμευση της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από τις εκλογές, την καθιέρωση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, τη διευκόλυνση της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού, τη μείωση των τιμών των φαρμάκων, την κατάργηση των ουρών για τους βαριά ασθενείς, τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, την καταβολή νωρίτερα του επιδόματος θέρμανσης, τη μείωση του φόρου των επιχειρήσεων, την κατάργηση των capital controls, την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων, τη διάσωση της ΔΕΗ, το δανεισμό της χώρας με αρνητικά επιτόκια, την πρόοδο σε όλους τους δείκτες οικονομικού κλίματος, την έκδοση 10ετους ομολόγου με χαμηλότερο επιτόκιο από αυτό της Ιταλίας.
«Δεν είναι δικό σας δημιούργημα αυτό, είναι δημιούργημα αυτής της κυβέρνησης», τόνισε ενώ μίλησε και για τη διάχυτη αισιοδοξία που υπάρχει, όπως διαπίστωσε, στην κοινωνία, καθώς «υπάρχει πίστη ότι τα πράγματα μπορούν να πάνε μπρος».
Ο πρωθυπουργός είπε ότι αντιμετωπίζει τη σημερινή διαδικασία ως πεδίο διαλόγου των πολιτικών δυνάμεων και αναφέρθηκε στην ιδεολογική πρόταση που κρύβεται πίσω από τους αριθμούς.
Δύο, είπε, είναι τα χαρακτηριστικά του Προϋπολογισμού. Ότι συνδυάζει την κοινωνική φροντίδα με την ανάπτυξη και στρέφεται με αισιοδοξία στο αύριο.
Μεταξύ άλλων, είπε ότι οι εγγυήσεις δεν προσμετρώνται, ούτε στο έλλειμμα, ούτε στο χρέος και ότι το σχέδιο «Ηρακλής» θα απαλλάξει τις τράπεζες από το 40% των κόκκινων δανείων – κι αυτό σημαίνει ότι θα μπορούν να προσφέρουν ρευστότητα.
Επίσης αναφέρθηκε αναλυτικά στις μειώσεις των φόρων αλλά και στις δαπάνες οι οποίες – εξήγησε – δεν γίνονται χωρίς μελέτη και χωρίς ευθύνη απέναντι στη δημοσιονομική ισορροπία.
Μίλησε επίσης για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και επισήμανε ότι είναι σωστό μέτρο οι ηλεκτρονικές συναλλαγές. Ειδικά για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, είπε ότι είναι μέτρο με κοινωνική και αναπτυξιακή διάσταση και αναφέρθηκε στην αύξηση της αγοράς ακινήτων – ενώ τόνισε ότι η μείωση του φόρου στα μερίσματα δεν αφορά μόνο τις μεγάλες, αλλά κάθε ελληνική επιχείρηση.
«Πολλές τις καταλήξατε ζημιογόνες, τις τσακίσατε κ. Τσίπρα», είπε και υπογράμμισε πως δεν αμφισβητείται η σύνδεση της μείωσης των φόρων με την ανάπτυξη.
«Είστε η εξαίρεση. Ο κανόνας λέει πως όταν μειώνεις φόρους χωρίς να ξεφεύγεις από τους δημοσιονομικούς στόχους, η οικονομία παίρνει μπροστά», συνέχισε και στη συνέχεια μίλησε για την κυκλική οικονομία και την πράσινη ανάπτυξη. Είπε ότι ο Προϋπολογισμός μπορεί να έχει ετήσια εφαρμογή και προσανατολισμό 4ετίας αλλά πολλές πολιτικές έχουν ορίζοντα 10ετίας όπως π.χ. η ηλεκτροκίνηση και η μετάβαση σε ήπιες μορφές ενέργειας.
Ανέφερε επίσης, ότι σε αυτό το νέο περιβάλλον η νέα ΔΕΗ θα πρωτοστατεί και σημείωσε πως η μετοχή της μία ημέρα πριν τις ευρωεκλογές ήταν στα 1,46 ευρώ και στο κλείσιμο της χθεσινής ημέρας στα 4.12 ευρώ.
«Τριπλασιάστηκε η αξία της επιχείρησης, η οποία θυμίζω, ανήκει κατά 51% στο ελληνικό Δημόσιο» συνέχισε, ενώ επανέλαβε το στόχο της απεξάρτησης από το λιγνίτη μέχρι το 2028, η οποία θα βάλει την Ελλάδα στην πρώτη γραμμή της Ευρώπης στη μετάβαση σε καθαρές μορφές ενέργειας. Είπε επίσης, ότι μπορεί να συντμηθεί ο χρόνος για την αδειοδότηση αιολικών και φωτοβολταϊκών πάρκων και πως κυκλική οικονομία σημαίνει αξιοποίηση των πάντων, και των σκουπιδιών. «Σημαίνει δισ. ευρώ σε επενδύσεις και δεκάδες χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας», συμπλήρωσε και διαβεβαίωσε ότι όλα αυτά μπορούν να γίνουν.
«Κάθε αλλαγή του προσανατολισμού της χώρας, προϋποθέτει και αλλαγή στη λειτουργία του πολιτικού συστήματος αλλά και στον τρόπο σκέψης των πολιτών», είπε ο κ. Μητσοτάκης τονίζοντας ότι πρέπει «να απλώσουμε την αντίληψή μας πέρα από ξεπερασμένους μύθους που μας κρατούσαν καθηλωμένους».
Πρώτος μύθος είπε, είναι ότι η δήθεν ευνοϊκή φορολόγηση των επιχειρήσεων ευνοεί μόνο τους επιχειρηματίες ενώ η αλήθεια είναι η ακριβώς ανάποδη. «Το στοίχημα της μείωσης της φορολογίας, αυτή η κυβέρνηση θα το κερδίσει με την κοινωνία σύμμαχο», είπε με έμφαση.
Δεύτερος μύθος, συνέχισε, είναι τα αποκαλούμενα υπερπλεονάσματα. «Στο 3ο αχρείαστο μνημόνιο, οι πιστωτές επέβαλαν σκληρή λιτότητα. Εσείς την πήρατε και την κάνατε συριζαϊκή υπερλιτότητα. Βάλατε παραπάνω φόρους, γίνατε μνημονιακότεροι των μνημονιακών», είπε τονίζοντας πως η χώρα δεν χρειάζεται πλεόνασμα φορολογίας αλλά πλεόνασμα επενδύσεων.
Υπενθύμισε επίσης ότι η προεκλογική του δέσμευση ήταν πρώτα να κερδίσουμε αξιοπιστία και μετά να διεκδικήσουμε μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων. «Αυτό είχα πει, αυτό κάνω τώρα ως πρωθυπουργός. Θα διεκδικήσουμε και θα πετύχουμε μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων το 2021», είπε. Παράλληλα, ρώτησε γιατί ο ειδικός λογαριασμός για αυτό το λόγο – που είχε πει ότι ανοίγει στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους η προηγούμενη κυβέρνηση – δεν άνοιξε ποτέ. «Πού είναι αυτός ο λογαριασμός; Στη φαντασία σας; Και μετά μιλάτε για απάτη.. Αυτή είναι η μεγαλύτερη απάτη. Τίποτα δεν είχατε συμφωνήσει με κανένα. Και το ξέρετε καλά, και εσείς και ο υπουργός σας», είπε απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα και πρόσθεσε: «Αν ίσχυε πως ό,τι καλό οφείλεται στο χθες, γιατί σας γύρισαν την πλάτη οι πολίτες; Σας μαύρισαν γιατί τους μαυρίσατε τη ζωή».
Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε πως στόχος του Προϋπολογισμού είναι να πετύχουμε ανάπτυξη 2,8% στο τέλος του 2020 και να έχουμε 100.000 λιγότερους ανέργους τον επόμενο χρόνο.
Επιπρόσθετα, μίλησε για την ανάγκη και τη σημασία των μεταρρυθμίσεων, εξηγώντας πως οι μεγάλες αλλαγές οφείλουν να είναι ακαριαίες, όχι ακραίες, και να εφαρμόζονται.
Σημείωσε ότι η κοινωνία είναι πιο ώριμη και έτοιμη για μεγάλες αλλαγές από ποτέ, κάτι που έδειξε με τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, με τη στροφή στην ανακύκλωση και με το κίνημα για την πλήρη εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου. «Μόλις χθες εκατομμύρια Αθηναίοι ταλαιπωρήθηκαν γιατί 21 υπάλληλοι του μετρό άλλαξαν πόστο με βάση τις ανάγκες του εργοδότη τους. Σπεύσατε φυσικά να τους υπερασπιστείτε. Ζήτησα πρώτος συγγνώμη για την ταλαιπωρία των πολιτών. Αναλαμβάνω δράση για να αλλάξω τα κακώς κείμενα και είμαι σίγουρος ότι αυτή η συγγνώμη μπορεί να γίνει σύνθημα ανάτασης των πολλών στην αυθαιρεσία των λίγων. Θα πλαισιωθεί με ρύθμιση που δεν θα εμποδίζει την ελεύθερη διαμαρτυρία ορισμένων, αλλά θα υπερασπίζεται και την ελεύθερη κυκλοφορία των πολιτών», ξεκαθάρισε.
Ο κ. Μητσοτάκης είπε επίσης πως ο Προϋπολογισμός δεν κρύβει το ενδιαφέρον του για τη μεσαία τάξη και τους μισθωτούς και δεσμεύτηκε να ξεκινήσει επιτέλους το 2020 η μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης και να ολοκληρωθεί η συνολική μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% με πρόσθετη μείωση 8%, σε συνδυασμό με τις νέες αντικειμενικές αξίες – «γιατί φορολογική δικαιοσύνη είναι να πληρώνουν δίκαιο ΕΝΦΙΑ και οι ακριβές ιδιοκτησίες της Μυκόνου».
Τα κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα που επιστρέφουν στην Ελλάδα, σύμφωνα με απόφαση του Eurogroup, ύψους 5,1 δισ. ευρώ, είπε ότι θα χρηματοδοτήσουν μεγάλα έργα όπως πχ ο ΒΟΑΚ αλλά και τομείς όπως η παιδεία και η υγεία.
«Μέσα στο χρόνο – τώρα είναι που θα ανατριχιάσετε – ξεκινά η πυλωτική συνεργασία τριών δημόσιων νοσοκομείων με τον ιδιωτικό τομέα», πρόσθεσε.
Ο πρωθυπουργός συμπλήρωσε, λέγοντας ότι όταν μιλά για μεσαία τάξη αναφέρεται στα δυναμικά στρώματα της κοινωνίας, που δεν προσδιορίζονται αποκλειστικά από το εισόδημα αλλά και από τη διάθεση να εργαστούν και να προκόψουν. «Είναι όλοι αυτοί που συνήθως ντύνονται απλά, αλλά ξέρουν και να φορούν γραβάτα εκεί που πρέπει», ανέφερε.
Περνώντας στα εθνικά θέματα, είπε ότι ισχυρή οικονομία σημαίνει και ισχυρή πατρίδα και αναφέρθηκε στην ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων. «Η ένταση της διπλωματικής μας δράσης συνεχίζεται αμείωτη», συνέχισε και προσυπόγραψε απόλυτα την προσέγγιση του Αλέξη Τσίπρα να κατεβάσει τους τόνους όταν νωρίτερα μίλησε για αυτά τα θέματα και να μιλήσει για την ανάγκη εθνικής ενότητας.
«Δεν διέκρινα σε αυτά που είπαν και οι άλλοι πολιτικοί αρχηγοί καμία ουσιαστική διαφοροποίηση από τη επεκφρασμένη θέση της κυβέρνησης στον τρόπο που ασκείται η εξωτερική πολιτική τους τελευταίες μήνες. Επαναλαμβάνω την αταλάντευτη θέση μας: Η Ελλάδα είναι πιστή στο διεθνές δίκαιο και στις ισχύουσες συμφωνίες. Δεν διεκδικεί τίποτα, δεν εκχωρεί τίποτα. Οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι έτοιμες ανά πάσα στιγμή να υπερασπιστούν την εθνική μας ακεραιότητα και κυριαρχία», τόνισε.
Είπε επίσης ότι ουδέποτε η κυβέρνηση σκέφτηκε να αναστείλει τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης με την Τουρκία, ότι προσερχόμαστε στο διάλογο αλλά όχι πιεζόμενοι, ή από θέση αδυναμίας.
«Έχουμε δίκιο, αυτοπεποίθηση και ισχυρές συμμαχίες», τόνισε και αναφέρθηκε στα συμπεράσματα της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής ενώ μίλησε και για τη σχέση μας με τις ΗΠΑ: «Δεν μπορώ να παραγνωρίσω το γεγονός ότι κάνατε θεαματική στροφή στην εξωτερική πολιτική σε σχέση με τις ΗΠΑ και όσα πιστεύατε. Πολύ καλά κάνατε», είπε απευθυνόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ και σημείωσε πως με εξαίρεση το ΚΚΕ, διαμορφώνεται για πρώτη φορά από τη μεταπολίτευση, πλατιά διακομματική συμμαχία που θεωρεί τη σχέση μας με τις Ηνωμένες Πολιτείες, στρατηγικής συμμαχίας.
«Δεν είμαστε δεδομένοι, όχι για τις ΗΠΑ. Δεν είμαστε δεδομένοι για κανένα. Είμαστε δεδομένοι μόνο για τον ελληνικό λαό. Οι καλοί σύμμαχοι φαίνονται στις δύσκολες στιγμές», τόνισε και υπενθύμισε πως από αμερικανικής πλευράς έχει υπάρξει ρητή καταδίκη της συμφωνίας Τουρκίας-Λιβύης από το State Department.
Πρόσθεσε πως η πόρτα του γραφείου του θα είναι πάντα ανοικτή για οποιαδήποτε ενημέρωση στα εθνικά θέματα, και αν κρίνει θα ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς.
«Ας κρατήσουμε το κεκτημένο της ενιαίας εθνικής γραμμής», υπογράμμισε.
Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο πρωθυπουργός είπε ότι δεν ζητά από την αντιπολίτευση να υπερψηφίσει τον Προϋπολογισμό της κυβερνητικής πλειοψηφίας αλλά να ασκήσει τεκμηριωμένη κριτική μακριά από τις ακρότητες του παρελθόντος.
Μιλώντας για τα χρόνια της οικονομικής κρίσης, είπε ότι οι πολίτες ψήφισαν και ξαναψήφισαν, δοκίμασαν όλους και όλα. «Η πατρίδα μας άντεξε. Βρήκαμε το δρόμο μας. Στο χέρι όλων μας είναι ποτέ ξανά να μην τον ξαναχάσουμε», τόνισε.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Το ευρώ ενισχύεται 0,32%, στα 1,0520 δολάρια
- ΗΠΑ: Σε τι αποσκοπούν οι δασμοί και γιατί ο Τραμπ τους επιβάλλει στον Καναδά, το Μεξικό και την Κίνα
- Μάρτυρας σε δίκη κατασκοπείας το αφεντικό της LVMH, Bernard Arnault
- Αύξηση 2,8% των λιανικών πωλήσεων ένδυσης στο 2,58 δισ. ευρώ το 9μηνο
- Πτωτικές τάσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
- Αγιασμός στο κατάστημα της ΑΒ Βασιλόπουλος στο Άγιον Όρος
- Μαρινάκης: Η κυβέρνηση έχει ήδη μειώσει 60 άμεσους και έμμεσους φόρους
- Easy Jet: Στα 610 εκατ. λίρες τα κέρδη της
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις