«Αν καταφέρουμε ως Ευρώπη να λύσουμε το πρόβλημα των δικτύων η χώρα μπορεί να γίνει εξαγωγέας ενέργειας την επόμενη πενταετία», είπε ο πρωθυπουργός
Για τον βασικό στόχο της κυβέρνησης, την πράσινη μετάβαση στη βιομηχανία, τους μισθούς στην Ελλάδα, αλλά και τις δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στη συζήτηση με τον πρόεδρο του ΣΕΒ Δημήτρη Παπαλεξόπουλο.
Κύριος στόχος της κυβέρνησης για αυτήν την τετραετία είναι επίτευξη υψηλών ποιοτικών ρυθμών ανάπτυξης που θα ξεπερνούν τον ευρωπαϊκό μέσο όρο ανέφερε στην αρχή της ομιλίας του ο πρωθυπουργός λέγοντας συγκεκριμένα ότι η ανάπτυξη πρέπει να οδηγεί στην σύγκλιση των ελληνικών μισθών με τους ευρωπαϊκούς, να είναι μία ανάπτυξη που θα έχει στο επίκεντρο την πράσινη μετάβαση, την κλιματική αλλαγή και δεν θα μπορεί να αγνοεί τις αλλαγές που φέρνει η τεχνολογία της τεχνητής νοημοσύνης.
Αναφορικά με τους μισθούς στην Ελλάδα, ο πρωθυπουργός εκτίμησε ότι είναι εφικτός ο στόχος για μέσο μισθό 1.500 ευρώ στο τέλος της τετραετίας, ενώ οι μισθοί θα πρέπει να αυξάνονται όσο μειώνεται η ανεργία.
Για τους μισθούς στο Δημόσιο μίλησε ακόμη ο πρωθυπουργός, κάνοντας λόγο για το πως θα βελτιωθεί το εργασιακό περιβάλλον.
Στις δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης αναφέρθηκε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο κ. Μητσοτάκης λέγοντας μάλιστα ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμη και για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.
Εστίασε ακόμη και στο γεγονός ότι η ανάπτυξη θα πρέπει να είναι δομημένη έτσι ώστε να μην υπάρχουν κοινωνικές ανισότητες, θα πρέπει να δημιουργεί ποιοτικές θέσεις εργασίας σύγκλιση ελληνικών μισθών με ευρωπαϊκούς και θα δίνει έμφαση στη πράσινη μετάβαση.
«Σκοπός να υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις μου»
Οι δεύτερες τεταρετίας ήταν τετραετίες εφυσυχασμού στην ιστορία, σκοπός να υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις μου τόνισε ο πρωθυπουργός.
Αναφερόμενος στο θέμα της σημερινής συζήτησης, την ενεργειακή μετάβαση η Ελλάδα θα είναι στους νικητές της πράσινης μετάβασης τόνισε ο πρωθυπουργός.
Η χώρα είναι μεταξύ των πρωταγωνιστών σε ότι αφορά την ανάπτυξη σε αιολικά και φωτοβολταϊκά. Σε συνδυασμό με τα υδροηλεκτρικά καταφέρνουμε να έχουμε μεγάλη παραγωγή ΑΠΕ. Μάλιστα εξήγησε ότι τα έργα σε ότι αφορά τις μπαταρίες δεν αρκούν για να λύσουν προβλήματα, αλλά βοηθούν εν μέρει και γι’ αυτό η χώρα στηρίζει μεγάλα έργα αντλιοταμίευσης αλλά και έργα διασύνδεσης.
Τα δίκτυα έχουν μεγάλη σημασία, ενώ είναι παγκόσμιο πρόβλημα τόνισε ο κ. Μητσοτάκης όπως και οι διασυνδέσεις ειναι κρίσιμες. Η Ελλάδα στηρίζει τη βιομηχανία με ευρωπαϊκούς πόρους για τη βιομηχανία, συνέχισε.
Τα θετικά που πετύχαμε: Μείωση κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας
Τα πήγαμε καλά στο σκέλος της εξοικονόμησης ενέργειας, πετύχαμε μείωση 7% έναντι 3,5% στην Ευρώπη, σημείωσε ο πρωθυπουργός.
Ωστόσο ανέφερε ότι ως Ευρώπη έχουμε ένα δομικό πρόβλημα, δεν έχουμε δείξει διάθεση να κάνουμε κινήσεις όπως αυτές που κάνουν οι ΗΠΑ και η Κίνα. Υπάρχει κίνδυνος να «ξεχειλώσουν» οι κρατικές ενισχύσεις και έτσι χώρες όπως η Γερμανία, που έχουν δημοσιονομικό χώρο, να δημιουργήσουν στρεβλώσεις στην αγορά στηρίζοντας τις εταιρείες τους.
«Η χώρα δαπάνησε 7 δισ. ευρώ σε εισαγωγές φυσικού αερίου το 2022. Αν καταφέρουμε ως Ευρώπη να λύσουμε το πρόβλημα των δικτύων η χώρα μπορεί να γίνει εξαγωγέας ενέργειας την επόμενη πενταετία».
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Χρηματιστήριο Αθηνών: Πουλάει το ακίνητο στη Θεσσαλονίκη φθηνότερα από την αγορά πριν 28 χρόνια
- Πιερρακάκης με Θεοδωρόπουλο: Θα αξιοποιήσουμε τις προτάσεις του ΣΕΒ
- Δημοσκόπηση Marc: Καθαρά δεύτερη η Κωνσταντοπούλου με 13,7% – Η ΝΔ πρώτη με 26,5%
- New York Times: Η Amazon κατέθεσε προσφορά για την εξαγορά του TikTok
- Δένδιας στη Βουλή: Αυτά είναι τα 6 μέτρα διαφάνειας για τα εξοπλιστικά
- Παραδίδεται στην κυκλοφορία η Γέφυρα Χειμωνικού στην Κεφαλονιά
- Ευρωπαϊκές αγορές: Έκλεισαν με απώλειες περιμένοντας τους δασμούς Τραμπ
- Politico: Ο Μασκ αποχωρεί σύντομα από την κυβέρνηση Τραμπ
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις