Πολιτική

Μητσοτάκης στον ΟΗΕ: Ο Ερντογάν έχει εμμονή με την Ελλάδα – Ψεύδεται για το Αιγαίο – Η Ρωσία δεν θα κερδίσει τον πόλεμο

Ο πόλεμος στην Ουκρανία, ο αναθεωρητισμός και οι απειλές της Τουρκίας, σε συνδυασμό με απαντήσεις για το μεταναστευτικό, καθώς και το Κυπριακό συνθέτουν τα βασικά σημεία στον ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Στο ξεκίνημα της ομιλίας του, ο πρωθυπουργός έστειλε μήνυμα κατά του αυταρχισμού και αναφέρθηκε στην ξεκάθαρη θέση της ΕΕ υπέρ της Ουκρανίας μετά τη ρωσική εισβολή.

«Είναι επιτακτική ανάγκη να μην πετύχει η ρωσική εισβολή, για να στείλουμε μήνυμα και σε άλλα αυταρχικά καθεστώτα» υπογράμμισε.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην ενεργειακή κρίση από τον πόλεμο στην Ουκρανία, σημειώνοντας, ότι η Ρωσία το φυσικό αέριο ως όπλο.

«Πρέπει να απεξαρτηθεί από το ρωσικό αέριο» υπογράμμισε, τονίζοντας, ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει τους πολίτες.

O OHE βρίσκεται σε σταυροδρόμι, σημείο καμπής στην παγκόσμια ιστορία.

Η επιλογή μας είναι είτε να κινηθούμε με την αποφασιστικότητα βάσει των αξιών μας, είτε να αποστασιοποιήσουμε με βάση την αξιολόγηση.

Η ΕΕ πρέπει να είναι υπερήφανη για την αντίδρασή της στην Ουκρανία την εξόπλισε, επέβαλε κυρώσεις, και η κατάσταση να αλλάζει δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης.

«Η εισβολή της Ρωσίας δεν πρέπει να πετύχει» για να μην υπάρχουν μιμητές επισήμαναν. «Ποτέ ξανά δεν πρέπει να μας εκβιάσουν» διεμήνυσε ο κ. Μητσοτάκης.

«Η Ουκρανία δεν είναι η μόνη χώρα που έχει δεχθεί εισβολή. Για 50 χρόνια οι Κύπριοι ζουν σε διχοτομημένο νησί ως συνέπεια μιας παράνομης εισβολής. Η διεθνής κοινότητα συνεχίζει τις παραβιάσεις της θαλάσσιας ζώνης της Κύπρου» τόνισε.

Έκανε λόγο για ατζέντα αναθεωρητισμού της Τουρκίας σε βάρος της Ελλάδας, και για φιλοπόλεμη γλώσσα ότι θα έρθουν βράδυ.

«Είναι γλώσσα επιτιθέμενου, όχι ειρηνοποιού».

Η Τουρκία, υπενθύμισε ο πρωθυπουργός, απειλεί την Ελλάδα με casus belli, ενώ ενισχύει την ένταση και διεξάγει τεράστια εκστρατεία παραπληροφόρησης.

Αυτές οι πράξεις υπονομεύουν τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο.
«Ποτέ δεν θα συμβιβαστώ όσον αφορά τα ζητήματα εθνικής κυριαρχίας» ξεκαθάρισε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο κ. Ο Μητσοτάκης μίλησε ακόμη για την κλιματική αλλαγή, ενώ αναφέρθηκε και στα Μάρμαρα του Παρθενώνα, ξεκαθαρίζοντας ότι, όσο κι αν συμβεί, θα επιστρέψουν στην Ελλάδα.

Η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη:

Ο Οργανισμός αυτός ιδρύθηκε πάνω στις στάχτες του μεγάλου πολέμου με σκοπό να διασφαλίσει το Διεθνές Δίκαιο και την ειρήνη των λαών. Ήταν μια λογική απάντηση για την επιθετικότητα ορισμένων κρατών.

Παρόλα αυτά όμως στεκόμαστε ακόμα σε σταυροδρόμι της παγκόσμιας Ιστορίας. Και πάλι πρέπει να υπερασπιστούμε τις πανανθρώπινες αξίες.

Για να επιβιώσουν οι κοινωνίες μας πρέπει να πολεμήσουν την επιθετικότητα. Δεν περιμέναμε ότι θα ξανασυνέβαιναν αυτά τα πράγματα, κι όμως συμβαίνουν.

Στεκόμαστε στο πλευρό της Ουκρανίας και είναι μια ξεκάθαρη θέση απέναντι στον αδικαιολόγητο πόλεμο. Δεν θέλουμε έναν κόσμο που θα υπερισχύει ο ισχυρός και οι διαφορές που επιλύονται με συγκρούσεις.

Η εισβολή της Ρωσίας δεν πρέπει να επιτύχει κι αυτό για να στείλουμε μήνυμα και σε άλλα αυταρχικά καθεστώτα.
Ο αντίκτυπος του πολέμου έχει αυξήσεις στα βασικά αγαθά και σε πληθωρισμό που δεν έχουμε ξαναδεί.

Η Ρωσία μετατρέπει τους πόρους της σε όπλο.
Δεν θα πετύχει όμως, θα στηρίξουμε τους πολίτες μας για να ανταποκριθούμε σε αυτές τις αυξήσεις, ενώ θα απεξαρτητοποιηθούμε από τους πόρους της Ρωσίας, προωθώντας τις ΑΠΕ.

Ποτέ ξανά δεν πρέπει να επιτρέψουμε να μας απειλήσουν.

Αυτή είναι η ευρωπαϊκή ενεργειακή αυτονομία. Στεκόμαστε στη σωστή πλευρά της Ιστορίας, πολεμώντας και τα fake news. Ο Περικλής στον Επιτάφιό του είπε ότι δεν είναι εύκολο να βρεις το σωστό μέτρο των λέξεων όταν δεν βασιζόμαστε σε κοινές αξίες αλήθειας.

Η Ουκρανία δεν είναι η μόνη χώρα που δέχεται επίθεση. Οι Κύπριοι ζουν σε μια διχοτομημένη χώρα, ως αποτέλεσμα της εισβολής. Η Άγκυρα εξακολουθεί να επιμένει σε λύση δύο κρατών, και διαφωνεί σε διαπραγματεύσεις στη βάση ψηφισμάτων της ΟΗΕ.

Η Τουρκία εξακολουθεί να παραβιάζει τα δικαιώματά της

Η Τουρκία έχει αναθεωρητική ατζέντα απέναντι στην Ελλάδα.
Εμείς είμαστε πάντα ανοιχτοί στον διάλογο και την επίλυση των διαφορών στη βάση του Διεθνούς Δικαίου.

Η Τουρκία μπορεί να είναι εταίρος και σύμμαχος και μπορεί να παίξει εποικοδομητικό ρόλο, ενώ συνεισέφερε στη συμφωνία Ρωσίας-Ουκρανίας για τα σιτηρά.
Όμως παίζει αποσταθεροποιητικό ρόλο για όλη την περιοχή, ενώ είναι η μόνη χώρα του ΝΑΤΟ που δεν επέβαλλε κυρώσεις στη Ρωσία.

Ο πρόεδρος Ερντογάν έχει μια περίεργη εμμονή με τη χώρα μου, έχουν φιλοπόλεμη γλώσσα, λένε ότι θα επιτεθούν στη χώρα μου μια νύχτα.

Η Τουρκία απειλεί την κυριαρχία μας στο Αιγαίο, δημιουργεί ένα αφήγημα, απειλεί με casus belli αν εφαρμόσουμε την κυρίαρχο δικαιώμά μας για τα χωρικά ύδατα.

Ιδιαίτερα ανησυχητική η αυξανόμενη ένταση της επιθετικής ρητορικής, μαζί με την εκστρατεία παραπληροφόρησης.

«Η Τουρκία αμφισβητεί ελληνική κυριαρχία στα νησιά του Αιγαίου, δεν θα συμβιβαστώ, είναι κόκκινη γραμμή» διεμήνυσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη.

«Ιδιαίτερα ανησυχητική η αυξανόμενη ένταση της επιθετικής ρητορικής, μαζί με εκστρατεία παραπληροφόρησης

Ρωτάω, είναι αυτή συμπεριφορά σύμφωνη με μια χώρα σύμμαχο του ΝΑΤΟ; Αυτές οι πράξεις υπονομεύουν τη σταθερότητα.

Τα αιτήματα της Τουρκίας είναι αβάσιμα και έωλα.
Το να αμφισβητεί την κυριαρχία είναι κόκκινη γραμμή που δεν θα επιτρέψουμε ποτέ να περάσει.

Ποτέ δεν θα συμβιβαστούμε με αυτό. Δεν πρέπει να ακολουθήσουμε αυτήν την οδό.
Έχουμε μακρά ιστορία ειρηνικής συνύπαρξης, 8 χρόνια μετά το 1922 οι ηγέτες μας τότε υπέγραψαν συμφωνία ειρήνης και φιλίας.

Σήμερα απευθύνομαι στον τουρκικό λαό και ηγεσία στέλνοντας αυτό το μήνυμα – η Ελλάδα δεν απειλεί την Τουρκία, δεν είμαστε εχθροί, είμαστε γείτονες». 

Ο κ. Ο Μητσοτάκης μίλησε ακόμη για την κλιματική αλλαγή, ενώ αναφέρθηκε και στα Μάρμαρα του Παρθενώνα, ξεκαθαρίζοντας ότι, όσο κι αν συμβεί, θα επιστρέψουν στην Ελλάδα.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu