Έντονη δυσαρέσκεια από τον Πρωθυπουργό
Νέο προσκλητήριο προς τους πολίτες προκειμένου να συμμετάσχουν μαζικά στις Ευρωεκλογές εξέπεμψε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνάντησή του με την πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Προέταξε επίσης το ευρωπαϊκό διακύβευμα των Ευρωεκλογών. «Η συμμετοχή στις ευρωεκλογές θα ενισχύσει τελικά και την ίδια τη νομιμοποίηση της χώρας να διεκδικεί περισσότερα» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης κάνοντας ειδική μνεία στις γεωπολιτικές, οικονομικές, κοινωνικές αλλά και περιβαλλοντικές εξελίξεις που θα βρεθούν στον ορίζοντα των Βρυξελλών στην επόμενη πενταετία.
«Θέλω, με την ευκαιρία της συνάντησής μας, να επαναλάβω την ανάγκη για όσο το δυνατόν πιο μαζική συμμετοχή σε μια πολύ σημαντική εκλογική διαδικασία, η οποία αφορά κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα, καθώς αυτά τα οποία θα αποφασιστούν στην Ευρώπη τα επόμενα πέντε χρόνια είναι βέβαιον ότι θα έχουν επιπτώσεις και εντός της πατρίδας μας» ανέφερε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε μεταξύ άλλων ότι « Η ήπειρος μας βρίσκεται μπροστά σε πολύ σημαντικές γεωπολιτικές προκλήσεις σε σχέση με την κατάσταση που επικρατούσε το 2019, την τελευταία φορά που είχαμε ευρωεκλογές.
»Πολλά σύννεφα πια σκιάζουν τον ουρανό της Ευρώπης και θα χρειαστεί να αντιμετωπίσουμε αυτές τις προκλήσεις με αυτοπεποίθηση και με θάρρος. Είτε μιλάμε για μια αμυντική πολιτική στην οποία πρέπει να κινητοποιήσουμε περισσότερους ευρωπαϊκούς πόρους, στη συνέχιση μιας αυστηρής αλλά δίκαιης πολιτικής ως προς την ανάγκη φύλαξης των εξωτερικών συνόρων, την ανάγκη της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας της Ευρώπης, ώστε να μπορούμε επί ίσοις όροις να ανταγωνιζόμαστε τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα. Όλα αυτά είναι πολύ σημαντικά ζητήματα, τα οποία πιστεύω ότι αφορούν κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα. και γι’ αυτό και θεωρώ ότι η συμμετοχή στις ευρωεκλογές όσο το δυνατόν περισσότερων συμπολιτών μας, θα ενισχύσει τελικά και την ίδια τη νομιμοποίηση της χώρας να διεκδικεί περισσότερα στα ευρωπαϊκά φόρα».
Ο πρωθυπουργός στιγμάτισε την τακτική της πόλωσης που όπως επεσήμανε, έχουν χαράξει και ακολουθούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Εύχομαι να μείνουμε μακριά από την τοξικότητα και τον διχασμό, αλλά δεν είναι βέβαιο ότι η ευχή μου θα εισακουστεί, ανέφερε χαρακτηριστικά.
Όπως ανέφερε « θέλω να ευχηθώ αυτή η προεκλογική περίοδος να διεξαχθεί ήρεμα και νηφάλια. Λυπάμαι για το γεγονός ότι βλέπω και πάλι ενδείξεις πολύ έντονης πόλωσης από άλλα κόμματα ως προς τον τρόπο με τον οποίο διεξάγεται πολιτικός διάλογος. Νομίζω ότι πρέπει να συζητήσουμε περισσότερο για την Ευρώπη και να μείνουμε μακριά από τοξικότητα και διχασμούς, αλλά δεν είμαι και τόσο σίγουρος ότι η ευχή μου αυτή θα εισακουστεί».
Με το βλέμμα επίσης στην επικείμενη επίσκεψή του στην Άγκυρα στις 13 Μαΐου ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκειά του για την απόφαση της ηγεσίας της Τουρκίας να μετατρέψει σε τζαμί το ιστορικό μνημείο της Μονής της Χώρας, ένα θέμα που, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, θα το θέσει στη συνάντησή του με τον κύριο Ερντογάν.
Ειδικότερα ανέφερε «το δεύτερο θέμα για το οποίο θα ήθελα να μιλήσουμε και να σας ενημερώσω αφορά την επίσκεψή μου στην Άγκυρα, η οποία θα λάβει χώρα την επόμενη Δευτέρα, ανταπόδοση της επίσκεψης του Προέδρου Ερντογάν του περασμένου Δεκεμβρίου. Και θέλω κατ αρχάς να εκφράσω και δημόσια την έντονη δυσαρέσκειά μου, διερμηνεύοντας πιστεύω, τα αισθήματα όλων των Ελληνίδων και όλων των Ελλήνων για την παντελώς αχρείαστη μετατροπή ενός ιστορικού βυζαντινού τεμένους της Μονής της Χώρας σε τζαμί. Είναι, πιστεύω, μια ενέργεια η οποία προσβάλλει την πλούσια ιστορία της ίδιας της Κωνσταντινούπολης ως ένα σταυροδρόμι πολιτισμών και είναι ένα ζήτημα το οποίο βεβαίως και θα θέσω στον Πρόεδρο Ερντογάν όταν τον συναντήσω.
»Από εκεί και πέρα, πιστεύω ότι είναι μια ευκαιρία να κάνουμε μια αξιολόγηση αυτής της προσπάθειας επαναπροσέγγισης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, η οποία σίγουρα σε αρκετά επίπεδα έχει δείξει μετρήσιμα αποτελέσματα. Προσεγγίζουμε πάντα τις συζητήσεις μας με την Τουρκία με αυτοπεποίθηση και χωρίς αυταπάτες ότι οι τουρκικές θέσεις δεν θα αλλάξουν από τη μια στιγμή στην άλλη. Παραταύτα θεωρώ επιβεβλημένο και όταν διαφωνούμε τα κανάλια επικοινωνίας, να είναι πάντα ανοιχτά και να μπορούμε να συνομιλούμε με ειλικρίνεια και όταν διαφωνούμε να διαφωνούμε χωρίς εντάσεις και χωρίς αυτό να προκαλεί πάντα κλιμάκωση στο πεδίο, όπως δυστυχώς είχαμε δει τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια».
«Η λειτουργία ως τεμένους της Μονής της Χώρας δεν είναι καλό μήνυμα, πρόκειται για ένα μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς. Όταν θέλουμε να έχουμε καλές σχέσεις, πρέπει να σεβόμαστε τις κοινές αξίες» τόνισε από την πλευρά της η κυρία Σακελλαροπούλου.
Όπως είπε μεταξύ άλλων «πράγματι οι σχέσεις με τους γείτονες, οι καλές σχέσεις με τους γείτονες και η διατήρηση του διαλόγου είναι εκ των ουκ άνευ, είναι αναγκαίο πάντοτε, γιατί έτσι μπορεί κανείς να έχει όχι μόνο την ειρήνη και τις καλές συνθήκες καλής γειτονίας, όπως είπα, αλλά να μπορεί να περνάει και τα μηνύματα που θέλει όταν χρειάζεται. Αλλά δυστυχώς δεν έρχονται πάντα όλα ομαλά. Διανύουμε μια ικανοποιητική περίοδο σε κάποιους τομείς. Το θέμα της λειτουργίας ως τεμένους της Μονής της Χώρας δεν δίνει το καλό μήνυμα. Με ποια έννοια; Ότι η Μονή της Χώρας είναι ένα οικουμενικό μνημείο, δεν είναι απλώς ένας ορθόδοξος ναός, είναι ένα οικουμενικό μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς […] προφανώς οι πολιτικές εκτιμήσεις είναι διαφορετικές, έκανε τις εκτιμήσεις η Τουρκία, αλλά πρέπει αυτό να γίνει αντιληπτό ότι όταν θέλουμε να έχουμε καλή σχέση, σχέσεις καλής γειτονίας, καλή σχέση με την Ευρώπη, σεβόμαστε τις κοινές αξίες και η προστασία του πολιτιστικού περιβάλλοντος και μάλιστα όταν έχει αυτό τον οικουμενικό χαρακτήρα είναι εκ των ων ουκ άνευ. Είναι κάτι που δείχνει το σεβασμό μας στις αξίες αυτές. Εύχομαι να γίνει αυτό και αυτό αντιληπτό και καλή επιτυχία και στο ταξίδι σας με την ευκαιρία».
Για τις ευρωεκλογές η κ. Σακελλαροπούλου είπε «οι ευρωπαϊκές εκλογές πράγματι είναι μια σημαντική πρόκληση, ειδικά στη συγκυρία που διανύουμε, γιατί η Ευρώπη έχει πετύχει πάρα πολλά σε πολιτικό, κοινωνικό, οικονομικό επίπεδο. Ταυτόχρονα όμως έχει να αντιμετωπίσει και μια σειρά από προκλήσεις την κλιματική κρίση, την ενεργειακή κρίση, τη συνεχιζόμενη ρωσική επιθετικότητα στην Ουκρανία. Μην ξεχνάμε ότι κι εκεί υπάρχει μια σημαντική ανθρωπιστική κρίση.
Οι άνθρωποι αναγκάζονται να εγκαταλείπουν τα σπίτια τους, την πατρίδα τους, να μάχονται για τις ευρωπαϊκές αξίες. Και φυσικά την τεράστια ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα. Όλα αυτά είναι μια σειρά από πολύ σημαντικά θέματα που πρέπει η Ευρώπη να μπορέσει να τα αντιμετωπίσει. Και η χώρα μας παίζει σημαντικό ρόλο σε αυτή την διαχείριση, γιατί πρέπει να έχει ενεργή φωνή πάντοτε, όπως και προσπαθεί να έχει, και ταυτόχρονα βέβαια να υπερασπιστεί τα δικά της συμφέροντα. Νομίζω λοιπόν ότι ο σημαντικός δρόμος εδώ είναι η συμμετοχή, γιατί η συμμετοχή στις εκλογές είναι στην ουσία συμμετοχή στη διαμόρφωση του κοινού μας ευρωπαϊκού μέλλοντος. Και αυτό είναι κάτι που δεν είναι μόνο προνόμιο, είναι υποχρέωση και καθήκον όλων μας και εύχομαι να το αντιληφθούν έτσι οι συμπατριώτες μας».
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- De Telegraaf: Συνάντηση του επικεφαλής του NATO Μαρκ Ρούτε με τον Ντόναλντ Τραμπ
- Ισπανία: Πρόστιμο 179 εκατ. ευρώ σε 5 αεροπορικές εταιρείες για «καταχρηστικά» τέλη αποσκευών καμπίνας
- COP29: Τι προβλέπει το προσχέδιο της χρηματοδοτικής συμφωνίας για το Κλίμα
- Παμ Μπόντι: Η πρώην εισαγγελέας της Φλόριντα και συνήγορος του Ταμπ, νέα υπ. Δικαιοσύνης
- Τζιτζικώστας: Αφοσιωμένος στο κοινό μας όραμα για μια καλύτερη Ευρώπη
- ΔΕΔΔΗΕ: Νέα εφαρμογή δείχνει το ποσοστό ενέργειας που παράγεται από ΑΠΕ
- ΟΔΔΗΧ: Στις αγορές με δημοπρασία εξάμηνων έντοκων στις 27 Νοεμβρίου
- ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή: Εγκρίθηκε και προχωράει το νέο αιολικό project στη Φθιώτιδα
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις