Πολιτική

Μητσοτάκης στην εκδήλωση του Bloomberg: «Έχω ισχυρή πλειοψηφία, εκλογές θα γίνουν το 2027 – Ότι έγινε, έγινε με Σαμαρά»

«Έχουμε 2,5 χρόνια βάσει της λαϊκής εντολής για να υλοποιήσουμε τις πολιτικές μας», τόνισε ο πρωθυπουργός - «Η απόφαση για την διαγραφή Σαμαρά εξηγήθηκε αναλυτικά»

Το μήνυμα ότι στην Ελλάδα η κυβερνητική πλειοψηφία είναι ισχυρή, εξασφαλίζοντας σταθερότητα στην διακυβέρνηση της χώρας και ότι είναι προσωπική του δέσμευση η διεξαγωγή εκλογών το 2027 έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συζήτηση που είχε το μεσημέρι της Δευτέρας με τη δημοσιογράφο Francine Lacqua στο πλαίσιο εκδήλωσης του Bloomberg με τίτλο «The New Era of Greek Banking» – στο πραγματοποιείται στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία – και φυσικά στον απόηχο της διαγραφής του πρώην πρωθυπουργού της διαγραφής του πρώην πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, οποίος βρίσκεται στη Νέα Υόρκη.

Μάλιστα, σε ερώτηση για τον Αντώνη Σαμαρά και τη διαγραφή του απάντησε: «Ότι έγινε έγινε, η απόφαση εξηγήθηκε αναλυτικά. Έχουμε άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, το τελευταίο που θέλουμε είναι να παίξουμε με την σταθερότητα της χώρας. Είναι λυπηρό αλλά τώρα βρίσκεται πίσω μας», είπε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Συναντήσεις Μητσοτάκη με Bloomberg για τράπεζες, Endeavor και ύπατο Αρμοστή

Την Δευτέρα 18 Νοεμβρίου

«Έχουμε 2,5 χρόνια βάσει της λαϊκής εντολής για να υλοποιήσουμε τις πολιτικές μας», συνέχισε ο πρωθυπουργός προσθέτοντας ότι έτσι «δεν χρειάζεται να μπούμε σε συζητήσεις για περίπλοκες πολιτικές συμμαχίες».

Στο πλαίσιο αυτό, πρόσθεσε, ο κ. Μητσοτάκης, «οι επενδυτές εμπιστεύονται την Ελλάδα γιατί δεν έχει ρίσκο».

Ο πρωθυπουργός σημείωσε, επίσης, ότι «μπορούμε να προχωρήσουμε σε μειώσεις φόρων εφόσον συνεχίζουμε να είμαστε αποτελεσματικοί με τη φοροδιαφυγή» εκφράζοντας την εκτίμηση ότι «θα τα καταφέρουμε καλύτερα από ό,τι περιμένουν κάποιοι ως προς την ανάπτυξη».

Ερωτηθείς για την πρόωρη αποπληρωμή χρέους είπε ότι «δείχνει τη σταθερότητα της οικονομίας» προαναγγέλοντας ότι «προγραμματίζουμε πληρωμές 5 δισ. το 2025».

«Θυμόμαστε ακόμα το τραύμα της οικονομικής κρίσης και πρέπει να αντιμετωπίσουμε με ζητήματα που έχουμε κληρονομήσει. Η δημοσιονομική πειθαρχεία είναι η βάση πάνω στην οποία χτίζονται οι πολιτικές μας» σημείωσε ακόμα ο κ. Μητσοτάκης υπογραμμίζοντας πως «αν δείτε τον προϋπολογισμό είχαμε αύξηση εσόδων με μείωση φόρων και γιατί συνέβη αυτό, γιατί η οικονομία είναι σταθερή».

Έκανε λόγο για «κρίσεις που, όμως, δημιουργούν ευκαιρίες, όπως το ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία δημιουργεί ανάγκες για εισαγωγή LNG, με την Ελλάδα να επενδύει στον χώρο. Βλέπω τις προκλήσεις αλλά και τις μακροπρόθεσμες ευκαιρίες. Η Ελλάδα ως πυλώνας σταθερότητας και μέρος του ΝΑΤΟ μπορεί να προσελκύσει επενδύσεις».

«Όταν ήρθαμε στην εξουσία», είπε, «υπήρξε μεγάλη συζήτηση για το τραπεζικό σύστημα. Τώρα οι τράπεζες είναι σε πολύ καλή κατάσταση, καθάρισαν τους ισολογισμούς τους. Δεν είναι πλέον πρόβλημα, μετατρέπονται σε ευκαιρία για την ελληνική οικονομία».

«Μπορούν να γίνουν περισσότερα», τόνισε, «όπως στα δάνεια. Οι αριθμοί είναι ακόμα μικροί σε τομείς όπως τα στεγαστικά. Οι τράπεζες πρέπει να αναλάβουν λίγο παραπάνω ρίσκο, να μην περιμένουν μόνο τα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης».

Προσέθεσε ότι «οι τράπεζες έχουν πολλά ακίνητα στα βιβλία τους τα οποία θα πρέπει να τα ξεφορτωθούν για να βοηθηθεί η “σφιχτή” αγορά».

Απέκλεισε το ενδεχόμενο να δοθούν φορολογικά κίνητρα, ξεκαθαρίζοντας ότι το κράτος βοήθησε την εκκαθάριση των NPEs.

«Είμαι υπέρ του ανταγωνισμού, καθώς βοηθά να μειωθούν τα κόστη. Γενικά είναι σε καλά επίπεδα στην Ελλάδα», σημείωσε, ενώ εκτίμησε ότι δεν υπάρχει λόγος περαιτέρω συγκέντρωσης στον κλάδο.

«Βλέπω, όμως, χώρο για μεγαλύτερη συγκέντρωση σε ό,τι αφορά τον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο. Χρειάζονται ιδρύματα με κρίσιμο μέγεθος. Η κεφαλαιακή ένωση της Ευρώπης είναι απαραίτητη», τόνισε.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα εξαναγκάστηκε την περίοδο της κρίσης να αποσυρθεί από επενδύσεις εκτός Ελλάδας, αλλά εκτίμησε ότι μπορούν να αναζητήσουν τώρα ευκαιρίες στο εξωτερικό.

O κύκλος των ιδιωτικοποιήσεων βαίνει προς το τέλος του, είπε ακόμα ο πρωθυπουργός.

Ερωτηθείς για το τηλεφώνημα με τον Ντόναλντ Τραμπ είπε ότι «μίλησε με τον πρόεδρο Τραμπ, είχαμε μια φιλική συζήτηση, αναγνώρισε την μεγάλη πρόοδο της ελληνικής οικονομίας με τη μείωση των φορών και τη δημιουργία ενός φιλικού περιβάλλοντος για τις επιχειρήσεις. Μιλήσαμε για τη στρατηγική συνεργασία Ελλάδας-ΗΠΑ. Οι διμερείς σχέσεις είναι εξαιρετικά ισχυρές. Έχουμε μια αμυντική συνεργασία με τις ΗΠΑ που θα επεκταθεί, έχουμε μια ισχυρή οικονομική συνεργασία αν δείτε τα αμερικανικά κεφάλαια που επενδύονται στην Ελλάδα»

Ο κ. Μητσοτάκης ρωτήθηκε και για την πρόθεση Τραμπ για επιβολή δασμών και είπε «δεν δημιουργούν θετικές συνθήκες. Ένας εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Ευρώπης δεν θα βοηθήσει καμία από τις δύο πλευρές».

Ο πρωθυπουργός τοποθετήθηκε και στα θέματα ενέργειας λέγοντας με έμφαση ότι «δεν έχουμε ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας, έχουμε κάτι που θυμίζει κάτι τέτοιο. Είναι απαράδεκτο οι χώρες της ΝΑ Ευρώπης να τιμωρούνται λόγω ενός αλγόριθμου που προστατεύει τις πιο ευημερούσες χώρες. Η μείωση των τιμών της ενέργειας πρέπει να αφορά όλους. Είμαστε πρωτοπόροι στην ενεργειακή μετάβαση αλλά ακόμα δεν έχουμε δει τα αντίστοιχα οφέλη».

Στο ίδιο πλαίσιο πρόσθεσε πως «αδυνατώ να καταλάβω γιατί το ίδιο προϊόν έχει άλλη τιμή στην Ελλάδα και άλλη στην Ευρώπη. Αυτό δεν είναι ενιαία αγορά».

Η δημοσιογράφος του Bloomberg ρώτησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη και για τις επιλογές Τραμπ όσον αφορά τη στελέχωση της κυβέρνησής του, με τον Έλληνα πρωθυπουργό να αναφέρεται ονομαστικά στον νέο υπουργό Εξωτερικών, Μάρκο Ρούμπιο, για τον οποίο είπε ότι «είναι καλό ότι αντιλαμβάνεται την περιπλοκότητα της κατάστασης στην περιοχή μας».

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu