Πολιτική

Μητσοτάκης στη συνέντευξη Τύπου… χωρίς είδηση: «Πιστεύω ότι τα χειρότερα ως προς τις τιμές στο ράφι, τα έχουμε δει…»

Επενδυτική βαθμίδα, λίγους μήνες μετά την ολοκλήρωση των εθνικών εκλογών, έδειξε ο πρωθυπουργός, στη θεματική συνέντευξη που παραχώρησε για την οικονομία, την ανάπτυξη και την αγορά εργασίας.

“Κύπρος και Πορτογαλία δεν πέρασαν από τρίτο μνημόνιο, δεν κινδύνευσαν να βγουν από την ευρωζώνη. Έχουμε πετύχει έντεκα αναβαθμίσεις. Είμαστε ένα σκαλοπάτι πριν την επενδυτική βαθμίδα. Το μόνο κομμάτι στο παζλ για να επανέλθουμε στην ευρωπαϊκή κανονικότητα είναι η επενδυτική βαθμίδα μέσα στο 2023…Βεβαίως οι αγορές αναμένουν να δουν τι θα γίνει στις εκλογές…Αν οι πολίτες μας εμπιστευτούν ξανά είμαι σίγουρος ότι θα πάμε σε λίγους μήνες σε επενδυτική βαθμίδα. Αναρωτιέμαι αν μπορούν να πουν το ίδιο και οι πολιτικοί μας αντίπαλοι. Εάν έχουμε πολιτική αστάθεια ή έρθει άλλη κυβέρνηση και εφαρμόσει ένα δικό της πρόγραμμα δε θα δούμε επενδυτική βαθμίδα ούτε με το κιάλι”, ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του Κυριάκου Μητσοτάκης, που επισήμανε ότι η επίτευξη επενδυτικής βαθμίδας θα φέρει χαμηλότερο κόστος δανεισμού για τη χώρα.

Ο πρωθυπουργός στάθηκε στο “μεγάλο”, όπως το χαρακτήρισε, ενδιαφέρον για επενδύσεις στη χώρα που είδε στο Νταβός. “Η πολιτική που έχουμε εφαρμόσει, οι επενδύσεις, είναι αυτή που δημιουργεί τον πρόσθετο χώρο, για να στηρίζουμε τους συμπολίτες μας…”, ανέφερε. Παράλληλα, χαρακτήρισε πιθανό την επόμενη τετραετία, εφόσον η Νέα Δημοκρατία βρίσκεται στη διακυβέρνηση, να έρθει στο προσκήνιο μείωση έμμεσων φόρων, η οποία, όπως είπε, θα είναι μόνιμη και δε θα θέτει σε κίνδυνο τη δημοσιονομική πειθαρχία. “Η αύξηση στον κατώτατο που έχουμε νομοθετήσει είναι σημαντική αύξηση. Έχουμε φτάσει στα 713 ευρώ και αναμένεται μία ακόμα. Θα είναι μία σημαντική αύξηση που δε θα υπονομεύσει την ανταγωνιστικότητα…”, σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ όσον αφορά στην ακρίβεια, εκτίμησε πως  θα δούμε περαιτέρω αποκλιμάκωση του πληθωρισμού. “Πιστεύω ότι τα χειρότερα ως προς τις τιμές στο ράφι, τα έχουμε δει…Δεν έχουμε πρόθεση να επιτρέψουμε σε κανέναν να κερδοσκοπήσει…”, ήταν το μήνυμα που εξέπεμψε.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός, μεταξύ άλλων, τόνισε:

Ακρίβεια:

-Το ζήτημα της ακρίβειας απασχολεί περισσότερο από κάθε άλλο…όλες οι χώρες κατέφυγαν σε όποιες δυνατότητες τους έδιναν οι προϋπολογισμοί, για να στηρίξουν κυρίως τους πιο ευάλωτους…σε ολόκληρη τη διάρκεια αυτής της κρίσης η κυβέρνηση απάντησε με σειρά μέτρων…που μας επέτρεψαν να απενεργοποιήσουμε μία σειρά από…βόμβες, με κυριότερη στους λογαριασμούς ρεύματος. Κύριο μέλημα σήμερα είναι οι τιμές στα σούπερ μάρκετ…εφαρμόσαμε το καλάθι του νοικοκυριού, που λοιδορήθηκε από πολλούς…Από το Φεβρουάριο το μάρκετ πας. 600 εκατομμύρια το πόσο το οποίο θα προέλθει από την έκτακτη φορολόγηση των δύο διυλιστηρίων.

Έχουμε εργαλεία, με τα οποία μπορούμε να ελέγχουμε πιο αποτελεσματικά την αγορά…υπάρχει διάταξη για την καταπολέμηση της αισχροκέρδειας…τα πρόσφατα είναι ιδιαίτερα τσουχτερά…

Αισχροκέρδεια:

-Δεν είμαι αφελής. Ξέρω ότι πάντα στην αγορά θα υπάρχουν επιχειρηματίες που θα θελήσουν να εκμεταλλευτούν και να βγάλουν λεφτά…Ήταν σημαντικό το καλάθι του νοικοκυριού. Και οι καταναλωτές είναι και οι ίδιοι πιο ευαισθητοποιημένοι…Έχουμε μηχανισμούς, εξαντλούμε τις δυνατότητες, για να εντοπίσουμε φαινόμενα αισχροκέρδειας και εκτιμώ ότι θα δούμε περαιτέρω αποκλιμάκωση του πληθωρισμού. Πιστεύω ότι τα χειρότερα ως προς τις τιμές στο ράφι, τα έχουμε δει…Δεν έχουμε πρόθεση να επιτρέψουμε σε κανέναν να κερδοσκοπήσει…

Φόροι:

-Η κυβέρνηση ήταν συνεπής ως προς τις προεκλογικές της δεσμεύσεις όσον αφορά στη μείωση των φόρων. Κάποιους τους μειώσαμε περισσότερο από όσο είχαμε δεσμευθεί, όπως ο ΕΝΦΙΑ…Μειώσαμε συνολικά τη φορολόγηση στις επιχειρήσεις και στα μερίσματα…Είχαμε σημαντική μείωση και στις εισφορές…Που καθιστά την εργασία στη χώρα μας πιο ανταγωνιστική. Υπήρχαν μειώσεις και στους έμμεσους φόρους…Μειώσεις φόρων που αφορούν στους αγρότες μας…

Όταν έλεγαν προεκλογική ότι ο κ. Τσίπρας είχε αφανίσει την κοινωνία και τη μεσαία τάξη και εμείς θα επιστρέψουμε αυτά που τους πήρε ο κ. Τσίπρας έγινε…Η αποκλιμάκωση των φόρων στην επόμενη τετραετία θα μπορούσε να συζητηθεί, με βάση τις δυνατότητες…Όλες οι μειώσεις φόρων που νομοθετήσαμε, σεβάστηκαν την ανάγκη της χώρας για δημοσιονομική πειθαρχία. Σήμερα, έχουμε φτάσει στο σημείο να είμαστε σίγουροι ότι τον επόμενο χρόνο θα έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα. Προσωρινή μείωση φόρων, για να αντιμετωπιστεί η ακρίβεια δε με βρίσκει σύμφωνο. Αν πρόκειται να κάνουμε μείωση έμμεσων φόρων, κάτι που θεωρώ πιθανό να γίνει την επόμενη τετραετία, θα είναι μόνιμη και δε θα θέτει σε κίνδυνο τη δημοσιονομική πειθαρχία. 

Για κατώτατο μισθό και αυξήσεις στους μισθούς:

-1η Απριλίου είναι απόλυτα εύλογη ημερομηνία για την αύξηση του κατώτατου μισθού, γιατί τότε ξεκινάει η τουριστική περίοδος. Θέλουμε οι δουλειές να είναι σταθερές και να πληρώνουν καλύτερους μισθούς. Θέλουμε οι εργαζόμενοι να εργάζονται σταθερά…Η αύξηση στον κατώτατο που έχουμε νομοθετήσει είναι σημαντική αύξηση. Έχουμε φτάσει στα 713 ευρώ και αναμένεται μία ακόμα. Θα είναι μία σημαντική αύξηση που δε θα υπονομεύσει την ανταγωνιστικότητα…

Ανεργία νέων και γυναικών:

-Μείωση της ανεργίας των γυναικών στη χώρα μας ήταν μεγαλύτερη από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Όπως και στους νέους. Η μείωση της ανεργίας και στις δύο αυτές ομάδες ήταν σημαντική και όχι ευκαταφρόνητη. Είναι δουλειές πιο διατηρήσιμες και πιο εναρμονισμένες με το μοντέλο της ανταγωνιστικότητας…Υπάρχει ζήτημα εξεύρεσης εργατικών χεριών στον πρωτογενή τομέα. Είναι ένα ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα και για αυτό έχουμε προχωρήσει σε συμφωνίες, με χώρες, όπως η Αίγυπτος…Η μεγαλύτερη πρόκληση θα είναι η κατάρτιση, αλλά και η επανακατάρτιση του εργατικού δυναμικού.

Δημοσιονομικός χώρος και επιστροφή αναδρομικών στους συνταξιούχους:

-Βρισκόμαστε ακόμα στις 23 Ιανουαρίου και δεν είμαστε σε θέση να έχουμε μία καλύτερη εικόνα για τα δημοσιονομικά δεδομένα, πριν το Φεβρουάριο. Άρα, είναι μία συζήτηση πρόωρη…Ας αναλογιστούμε πόσα χρήματα έπεσαν στην αγορά αυτόν το μήνα για τη στήριξη των ευάλωτων συμπολιτών μας…Έχουμε την πρώτη μεγάλη αύξηση των συντάξεων, εδώ και χρόνια. Υπάρχει και η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης. Να αναλογιστούμε πόσο σημαντικές είναι οι αποφάσεις που υλοποιεί η κυβέρνηση. Έξι μήνες θα κρατήσει το μάρκετ πας. Προτιμούμε να κρατάμε εφεδρείες και να τις δαπανούμε μόνο όταν είμαστε σίγουροι ότι δε θα χρειαστούμε άλλα χρήματα στο μέλλον…

Ανταγωνιστικότητα:

-Υπάρχει σημαντική βελτίωση της ανταγωνιστικότητας…Ουσιαστικά χάσαμε μία δεκαετία. Περάσαμε από μία κρίση που ήτα πρωτοφανής. Η ανάπτυξη της Ελλάδας στη διακυβέρνηση Τσίπρα ήταν το ένα τέταρτο της μέσης ανάπτυξης στην Ευρώπη…

Δημόσιοι υπάλληλοι:

Προχωρήσαμε στα μπόνους παραγωγικότητας, θα έχουμε νέο μισθολόγιο για του δημοσίους υπαλλήλους το 2024.

Κοινοτικό χρήμα:

Η εικόνα της χώρας στο εξωτερικό είναι πολύ θετική. Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για επενδύσεις στη χώρα μας, τόνισε, αλλά παραδέχτηκε ότι υπάρχουν προβλήματα στην ελληνική οικονομία.

Είναι λάθος να πιστεύουμε ότι οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης κατευθύνονται σε λίγους, δήλωσε φέρνοντας ως παράδειγμα το πρόγραμμα «Εξοικονομώ», μέσω του οποίου στηρίζονται μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών:

Απαντώντας σε ερώτηση για την εκτόξευση του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών, ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι αυτό σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στις μεγάλες εισαγωγές ενέργειας. Η πράσινη μετάβαση θα βελτιώσει μακροπρόθεσμα αυτή την εικόνα, καθώς θα υποκαταστήσει εισαγωγές ενεργειακών προϊόντων.
Η ανταγωνιστικότητα βελτιώνεται, συνέχισε. Υπάρχουν όμως ακόμα βήματα που πρέπει να γίνουν, γιατί καμιά άλλη χώρα δεν πέρασε τέτοιο οικονομικό-κοινωνικό σοκ.

Περάσαμε πρωτοφανή κρίση. Επισημαίνω ότι τη δεκαετία 2015-2019, επί ΣΥΡΙΖΑ, η οικονομία αναπτυσσόταν με το ¼ της μέσης ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτή την απόκλιση καλύπτουμε τώρα.

 Το παραγωγικό μοντέλο:

Έχει αλλάξει πολύ αλλά υπάρχει πολύς δρόμος μπροστά μας. Η οικονομία μας έχει γίνει πολύ πιο εξωστρεφής και πολύ πιο ανταγωνιστική. Η πατρίδα μας έχει γίνει καλύτερη στο να προσελκύει επενδύσεις σε τομείς που έχει συγκριτικό πλεονέκτημα, δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Όπως είπε, η εικόνα που αποκόμισε φέτος στο Νταβός ήταν πολύ διαφορετική από αυτή που αντιμετώπισε πριν από τρία χρόνια. Τότε υπήρχε θεωρητικό ενδιαφέρον και ανησυχία, ενώ σήμερα αυτό δεν συμβαίνει. Εγινε κρίσιμο έργο, με απτά αποτελέσματα.

Το μαξιλάρι:

Απαντώντας σε ερώτηση για το εάν η κυβέρνηση θα παραδώσει «μαξιλάρι ρευστότητας» όπως η προηγούμενη κυβέρνηση, απάντησε ότι «μαξιλάρι χρησιμοποιώ όταν κοιμάμαι».

Σήμερα τα ρευστά διαθέσιμα είναι 39 δισ. ευρώ. Το μαξιλάρι που παρέδωσε ο Αλέξης Τσίπρας ήταν καταναγκαστικό, γιατί δεν το επέβαλαν οι δανειστές και προήλθε από την αφαίμαξη της μεσαίας τάξης.

Επιδόματα και φοροδιαφυγή:

Ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε για τη φοροδιαφυγή και το ότι μέσω αυτής παίρνουν επιδόματα άνθρωποι που δεν δηλώνουν τα εισοδήματά τους. Μας απασχολεί το θέμα, τόνισε, εκτιμώντας ότι σήμερα έχουμε καλύτερη φορολογική συμμόρφωση. Αυτό οφείλεται και στον τρόπο που στηρίξαμε τις επιχειρήσεις την περίοδο της πανδημίας, υποστήριξε.

Στον τομέα της φοροδιαφυγής έγιναν σημαντικά βήματα, ειδικά σε ό,τι αφορά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές. Όσο έχουμε μεγαλύτερη δυνατότητα διασταυρώσεων μεταξύ βάσεων δεδομένων του δημοσίου, τόσο θα μειώνονται τα φαινόμενα αυτά.

Η πολιτική μας στήριξε την κοινωνία σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες. Είμαι υπερήφανος που ξοδέψαμε πολλά χρήματα, αυξάνοντας το δημόσιο χρέος για να προστατεύσουμε την οικονομία στην πανδημία. Η «Επιστρεπτέα Προκαταβολή» κάποτε θα διδάσκεται ως εργαλείο δημοσιονομικής πολιτικής.

Ως φιλελεύθερος πολιτικός υπερασπίζομαι την κρατική παρέμβαση, όταν έχουμε κρίσεις συστημικού χαρακτήρα, τόνισε. Όπως είπε, η στήριξη για παράδειγμα στα αεροδρόμια ήταν ο λόγος που υπήρξε τόσο γρήγορη ανάκαμψη, καθώς στηρίχθηκαν οι θέσεις εργασίας.

Δάνεια των νοικοκυριών:

Τα κόκκινα δάνεια στις τράπεζες έχουν μειωθεί σε μονοψήφιο ποσοστό. Οι τράπεζες έχουν τη δυνατότητα να διαθέσουν δάνεια και περιμένω να δω ανταγωνισμό των τραπεζών. Πολλές εταιρείες επιβραβεύουν τους πελάτες τους. Οι τράπεζες πρέπει να το δουν αυτό. Δεν πρέπει να ξεχνούμε τους φερέγγυους δανειολήπτες.

Αποκρατικοποίηση των τραπεζών:

Το ΤΧΣ έχει εκπονήσει στρατηγική αποεπένδυσης. Επί της αρχής η άποψή μου είναι ότι δεν υπάρχει συστημικός λόγος να ελέγχει το Δημόσιο σημαντικά ποσοστά. Ανάλογα με τις ευκαιρίες που θα προκύψουν, θα κινηθούμε τους επόμενους μήνες.

Έρευνες για υδρογονάνθρακες:

Η συζήτηση πηγαίνει πολλά χρόνια πίσω, σημείωσε ο πρωθυπουργός. Το φυσικό αέριο θα βρίσκεται μαζί μας για δεκαετίες. Επενδύσεις σε αυτό είναι βιώσιμες και χρηματοδοτήσιμες. Θα χρειαστούμε αέριο και θα είναι καλύτερο αν είναι εγχώριο και όχι εισαγόμενο.

Οι έρευνες δρομολογούνται. Τα οικόπεδα που παραχωρήθηκαν, είναι συγκεκριμένα, δεν εξετάζουμε άλλα οικόπεδα. Εκτιμούμε ότι το 2023 θα έχουμε μια εικόνα αν υπάρχουν κοιτάσματα προς αξιοποίηση.

Κόκκινα δάνεια και πλειστηριασμοί:

Δίνουμε προτεραιότητα στον εξωδικαστικό συμβιβασμό. Τα νούμερα δεν είναι αυτά που περιμέναμε αλλά είναι καλύτερα από το παρελθόν, επεσήμανε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι έχουν γίνει πολλές ρυθμίσεις απευθείας μεταξύ τραπεζών και πελατών.

Υπάρχουν τα νομικά εργαλεία ώστε το σπίτι που μπαίνει σε πλειστηριασμό να αποκτάται από ένα δημόσιο φορέα ο οποίος θα το διαθέτει έναντι ενοικίου στον δανειολήπτη.

Το πλαίσιο είναι πλήρες και επαρκές. Ελλοχεύει ωστόσο ο «ηθικός κίνδυνος», γι’ αυτό πρέπει να κυνηγάμε πάντα τους στρατηγικούς κακοπληρωτές.

Μείωση εργοδοτικών εισφορών:

Είναι στις προθέσεις μας να μειωθούν. Θα τοποθετηθώ συγκεκριμένα όταν παρουσιάσουμε το πρόγραμμα της επόμενης τετραετίας, δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Απευθείας αναθέσεις:

Απαντώντας σε ερώτηση για τις αναθέσεις «κλειστού τύπου» ύψους 8 δισ. ευρώ αλλά και τα χρήματα που έλαβαν βουλευτές της ΝΔ (π.χ. Χειμάρας, Πάτσης) ο πρωθυπουργός είπε ότι δεν έχει αυτή την εικόνα ως προς τα μεγέθη. Ωστόσο τόνισε ότι αν κάποιος πιστεύει ότι μπορούσαμε την περίοδο της πανδημίας να ακολουθήσουμε άλλο τρόπο από τις απευθείας αναθέσεις «ας το πει». Ας είμαστε ρεαλιστές και έντιμοι μεταξύ μας ως προς τι έγινε τότε.

Δεν λέω ότι υπήρξε απόλυτη διαφάνεια παντού. Ποτέ δεν είχα δυσκολία να απαντώ ευθέως στα ερωτήματα και να δέχομαι την κριτική. Όταν προέκυψε το θέμα των υποκλοπών την επόμενη ημέρα έκανα δήλωση.

Οι απευθείας αναθέσεις πρέπει να είναι εξαίρεση στον κανόνα αλλά δεν νομίζω ότι υπήρξε χώρα που να μην προχώρησε σε τέτοιες διαδικασίες όταν χρειάστηκε επειγόντως υλικά.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Πολιτική

close menu