Πολιτική

Μητσοτάκης σε τραπεζίτες: Να μειωθούν τα NPLs και να προστατευθεί η πρώτη κατοικία

Την ανάγκη της μείωσης του κόστους δανεισμού της χώρας, των NPLs και εντοπισμού των στρατηγικών κακοπληρωτών, καθώς και της προστασίας της πρώτης κατοικίας, υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την συναντηση με τους εκπροσώπους της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών.
«Για αυτό θα κάνω ό,τι χρειάζεται για να αποκαταστήσω την αξιοπιστία της Ελλάδας και να ανακτηθεί η πιστοληπτική της ικανότητα και η συστηματική και ασφαλή πρόσβαση της στις αγορές» ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Πιστεύω βαθιά ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις για μια δυναμική ανάκαμψη της οικονομίας.
Αλλά γι αυτό χρειάζεται μια ισχυρή κυβέρνηση η οποία θα προτάξει τις μεταρρυθμίσεις με επίκεντρο τη μείωση των φόρων και το συμμάζεμα του κράτους, την ενίσχυση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία και θα αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη που δεν μπορεί να εξασφαλίσει ο ΣΥΡΙΖΑ», προσέθεσε.
Σύμφωνα με πληροφορίες από την Πειραιώς ο πρόεδρος της ΝΔ αναφέρθηκε στα σημαντικά προβλήματα που συνδέονται ευθέως με τις τράπεζες και υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξουν άμεσες δράσεις για την προστασία της πρώτης κατοικίας, λαμβάνοντας παράλληλα συγκεκριμένα μέτρα για τον εντοπισμό των στρατηγικών κακοπληρωτών και την εξαίρεσή τους από τις ευεργετικές διατάξεις που έχει ήδη προτείνει η ΝΔ.
Για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια -πρόβλημα για το οποίο σύμφωνα με τη ΝΔ δεν έκανε απολύτως τίποτα ο ΣΥΡΙΖΑ τα τελευταία τέσσερα χρόνια- ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε την ανάγκη σημαντικής μείωσης τους, αλλά μέσα από πρωτοβουλίες οι οποίες θα αποδειχθούν επωφελείς για τους δανειολήπτες, και όχι επιζήμιες και για τους καταθέτες και τους φορολογούμενους.
Στη συνάντηση συζητήθηκαν ακόμη οι ευρύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει το τραπεζικό σύστημα, όπως είναι η ανάγκη σημαντικών επενδύσεων στις νέες τεχνολογίες.
Τον πρόεδρο της ΝΔ συνόδευσαν ο αντιπρόεδρος της ΝΔ κ. Κωστής Χατζηδάκης, ο τομεάρχης Οικονομικών κ. Χρήστος Σταικούρας και ο διευθυντής του γραφείου του, κ. Στέλιος Πέτσας.
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε εν μέσω  των διαβουλεύσεων για το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας και τα σχέδια για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs).
Στις 17 Ιανουαρίου 2019 με την έλευση των θεσμών – τεχνικά κλιμάκια –  στην Ελλάδα ένα από τα βασικά θέματα που θα εξεταστεί είναι τα νέα όρια στην προστασία της πρώτης κατοικίας, όπως έχει μεταδώσει το bankingnews.gr
Οι απόψεις διίστανται γιατί η κυβέρνηση που δεν δεσμεύεται από μνημόνια προτείνει όριο τα 150 χιλιάδες ευρώ στην αντικειμενική αξία του ακινήτου.
Οι τράπεζες ζητούν το όριο να μειωθεί στα 100 χιλιάδες ευρώ από 250 χιλιάδες που είναι σήμερα.
Οι θεσμοί πρότειναν 75 χιλιάδες ευρώ ως όριο προστασίας της πρώτης κατοικίας.
Με βάση όλες τις ενδείξεις και επειδή η κυβέρνηση δεν δεσμεύεται με μνημόνιο θα υπαναχωρήσει από το όριο των 150 χιλιάδων και θα αποδεχθεί 120 χιλιάδες ευρώ.
Με βάση καλά ενημερωμένες πηγές εάν μειωθεί το όριο στα 150 χιλιάδες που θέλει η κυβέρνηση ο αντίκτυπος στις τράπεζες θα είναι σχετικά μηδενικός σε σχέση με τα τωρινά όρια των 250 χιλιάδων ευρώ.

Η ανακοίνωση της ΕΕΤ

Με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών συναντήθηκε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο των καθιερωμένων επαφών της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών με την πολιτική ηγεσία του τόπου.
Με στόχο την ολοκληρωμένη ενημέρωση και ανταλλαγή απόψεων σε θέματα που απασχολούν τον κλάδο και την οικονομία, πραγματοποιήθηκε συνάντηση στα γραφεία της ΕΕΤ με τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκο Μητσοτάκη και τους συνεργάτες του κ.κ. Κωστή Χατζηδάκη, Αντιπρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Χρήστο Σταϊκούρα, Βουλευτή Φθιώτιδας και Τομεάρχη Οικονομικών και Στέλιο Πέτσα, Διευθυντή του Γραφείου του κ. Κ. Μητσοτάκη.
Εκ μέρους της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών συμμετείχαν ο Πρόεδρος της ΕΕΤ κ. Νικόλαος Καραμούζης, οι Αντιπρόεδροι, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και οι Εκτελεστικές Διοικήσεις των Τραπεζών.
Συζητήθηκαν και αντηλλάγησαν απόψεις αναφορικά με τις οικονομικές εξελίξεις και τη χρηματοδότηση της οικονομίας, την αποτελεσματικότερη διαχείριση και μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs), την προστασία της πρώτης κατοικίας, τις επιπτώσεις της τεχνολογίας και του εντεινόμενου ανταγωνισμού στο χρηματοπιστωτικό χώρο, τη βελτίωση των συνθηκών ρευστότητας και την πρόοδο που έχει σημειωθεί σε αρκετούς τομείς, αλλά και τις μεγάλες προκλήσεις μπροστά μας.
Συμφωνήθηκε ότι, αποτελεί κρίσιμη παράμετρο για την ενίσχυση της αναπτυξιακής διαδικασίας η επιστροφή του τραπεζικού συστήματος στην κανονικότητα και η διαμόρφωση των κατάλληλων συνθηκών για την επιτάχυνση της χρηματοδότησης της οικονομίας, και των ρυθμών ανάπτυξης προς όφελος των πελατών.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu