Πολιτική

Μητσοτάκης: Που ήταν οι υπερπατριώτες όταν προστατεύαμε τον Εβρο;

Αιχμές του Πρωθυπουργού για Σαμαρά και τα κόμματα εκ δεξιών της ΝΔ

Σαφείς αιχμές για τη στάση κάποιων εντός της Ελλάδας για την εξωτερική πολιτική της χώρας μας άφησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών.

Ο Ελληνας Πρωθυπουργός, αναφέρθηκε τόσο στις δηλώσεις του Αντώνη Σαμαρά, όσο και στην αντιπολιτευτική τακτική των κομμάτων που βρίσκονται στα δεξιά της ΝΔ και έδειξε αποφασισμένος να μην αφήσει τη ρητορική περί «εθνικών υποχωρήσεων» να βρει χώρο στο πολιτικό σκηνικό.

Μίλησε σε έντονο ύφος για «υπερπατριώτες» και εμμέσως πλην σαφώς απάντησε και στις νέες βολές του Αντώνη Σαμαρά, έστω και αν διαχώρισε τις δικές του απόψεις από τις μομφές που ακούγονται για την κυβέρνηση εκ δεξιών, με φόντο τον ελληνοτουρκικό διάλογο, αλλά και το μεταναστευτικό.

«Σε μια πραγματική κρίση, θα ήταν οι πρώτοι που θα έβαζαν την ουρά στα σκέλια», είπε ο κ. Μητσοτάκης με μια ένταση μάλλον ασυνήθιστη γι’ αυτόν, ενδεικτική του εκνευρισμού του πρωθυπουργού για τις βολές περί επαπειλούμενης μειοδοσίας. Εξ ου και έθεσε τα ερωτήματα για το πού ήταν οι περίφημοι «υπερπατριώτες» στην περίπτωση του φράχτη του Έβρου, όταν η κυβέρνηση επέκτεινε τα χωρικά ύδατα στο Ιόνιο και όταν εξοπλίζει τις Ένοπλες Δυνάμεις με τις φρεγάτες Μπελαρά, τα Rafale αλλά και την παραγγελία για τα F35.

Μπορεί ο κ. Μητσοτάκης, πάντως, να διαχώρισε τις «σεβαστές» απόψεις του κ. Σαμαρά από αυτές των «πατριωτών της φακής», όμως φρόντισε να καταστήσει και αυτός σαφή τη θέση του, επισημαίνοντας ότι και ο κ. Σαμαράς ως πρωθυπουργός είχε συναντηθεί με τον Ταγίπ Ερντογάν και η δική του κυβέρνηση με υπουργό Εξωτερικών τον Ευάγγελο Βενιζέλο συνέχιζε τις διερευνητικές επαφές με τη γείτονα.

Οι δηλώσεις του κου Μητσοτάκη: 

«Επιτρέψτε μου να κάνω μια διάκριση μεταξύ των απόψεων του κυρίου Σαμαρά και των υπόλοιπων φωνών που ακούγονται γύρω από τα ζητήματα αυτά. Για τον κύριο Σαμαρά θα πω ότι οι απόψεις του είναι σεβαστές. Θέλω να θυμίσω ότι ήταν τέως πρωθυπουργός, ήταν άνθρωπος ο οποίος συναντήθηκε με τον κ. Ερντογάν και επί διακυβέρνησης του κ. Σαμαρά και με υπουργό τον κ. Βενιζέλο. Γινόντουσαν και διερευνητικές επαφές απλά για να υπενθυμίσω λίγο τι συνέβαινε εκείνη την εποχή.

Τώρα όμως αφήνω στην άκρη αυτό το θέμα. Διαπιστώνω ότι υπάρχουν πολλές εξαιρετικά ακραίες φωνές στην Ελλάδα από κόμματα τα οποία βρίσκονται στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας και από διάφορα μέσα μαζικής ενημέρωσης, τα οποία περίπου κατηγορούν την κυβέρνηση και εμένα, τον υπουργό Εξωτερικών, ότι είμαστε μειοδότες, γιατί κάνουμε τι; Γιατί συζητούμε με την Τουρκία;

Αναρωτιέμαι πού ήταν όλοι αυτοί οι υπερπατριώτες όταν εμείς προστατεύσαμε τα σύνορα της Ελλάδος στον Έβρο; Πού ήταν όλοι αυτοί οι υπερπατριώτες όταν εμείς επεκτείναμε τα χωρικά ύδατα στα 12 μίλια στο Ιόνιο, όταν υπογράφαμε την αποκλειστική οικονομική Ζώνη με την Αίγυπτο, δημιουργώντας κυριαρχικά δικαιώματα με τη βούλα, με το νόμο πού ήταν όλοι αυτοί οι υπερπατριώτες όταν αγοράζαμε της Rafale τα ραφάλ; Όταν κάναμε την παραγγελία για τα για τα F-35; Έχω μιλήσει και στο παρελθόν για “πατριώτες της φακής”.

Και εν πάση περιπτώσει σήμερα η Ελλάδα είναι σε θέση να συζητά με την Τουρκία πολιτισμένα, αλλά και σε μια θέση πολύ πιο ισχυρή απ ό, τι ήταν το 2019 και το συζητάμε. Δεν σημαίνει ότι συμφωνούμε ούτε ξεπουλάμε ούτε προδίδουμε κανέναν.

Και η χώρα έχει πληρώσει πολύ ακριβά στην ιστορία της αυτήν την ακραία ρητορική, η οποία δεν υπηρετεί τελικά τα εθνικά συμφέροντα και σίγουρα δεν κομίζει και καμία ουσιαστική εναλλακτική στο τραπέζι.

Η Ελλάδα λοιπόν -σε αυτό στηρίζω απόλυτα τον υπουργό Εξωτερικών- θα εξακολουθεί να συνομιλεί με την Τουρκία όπως το έχουμε ήδη κάνει.

Έχω συναντηθεί έξι φορές με τον κύριο Ερντογάν. Αυτό δεν σημαίνει ότι έχουμε συμφωνήσει ότι είμαστε κοντά σε μια συμφωνία για τα ζητήματα των θαλασσίων ζωνών, ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας. Έχουμε πολύ δρόμο ακόμα να διανύσουμε για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο.

Αλλά ήθελα να δώσω αυτή τη λίγο πιο εκτεταμένη απάντηση προς όλους αυτούς, οι οποίοι θεωρούν τους εαυτούς τους πιο πατριώτες από ότι είμαστε όλοι εμείς. Υποψιάζομαι ότι σε μια πραγματική κρίση θα ήταν οι πρώτοι που «θα έβαζαν την ουρά στα σκέλια».

Τι είχε δηλώσει ο Αντώνης Σαμαράς

Ο κ. Σαμαράς απευθύνοντας χαιρετισμό σε εκδήλωση στην Κύπρο, είχε κάνει λόγο για «…”λύσεις” άδικες και καταστροφικές, όπως αυτές  που ακούγεται ότι “μαγειρεύονται” – εκ παραλλήλου και με το Αιγαίο πλέον…», ενώ ανέφερε πως «…τα “ήρεμα νερά”, όταν οδηγούν σε σιωπηλή αποδοχή τετελεσμένων, φέρνουν πάντα τεράστιες φουρτούνες…».
Ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ αναφέρθηκε και στις συνομιλίες για το Κυπριακό στην Νέα Υόρκη, λέγοντας πάντως πως θα ήταν ανεύθυνο να σχολιάσει λίγες ώρες πριν τη συνάντηση.
«Η λύση όμως πρέπει να είναι μία: δίκαιη και βιώσιμη!  Αν δεν είναι “δίκαιη” δεν θα είναι “βιώσιμη”.  Αν υπογραφεί κάτι διαφορετικό, απλώς θα αποτελεί την θρυαλλίδα για την επόμενη κρίση. Κι αν δεχθούμε να υπογραφεί κάτι τέτοιο, όλους, θα μας κυνηγούν οι Ερινύες».
googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Πολιτική

close menu