Πολιτική

Μητσοτάκης: «Nα εκμεταλλευτούμε τις εγχώριες πηγές ενέργειες τις οποίες ο Θεός μας έδωσε απλόχερα»

Ο πρωθυπουργός για Ταμείο Απανθρακοποίησης Νησιών: «Δεν είναι πατριωτικό να εισάγουμε φυσικό αέριο και πετρέλαιο»

«Για ένα πολύ σημαντικό χρηματοδοτικό «εργαλείο» προς τα νησιά μας» έκανε λόγο ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας από τη Νάξο, το πρωί της Πέμπτης, στην τελετή υπογραφής της σύμβασης για τη σύσταση του Ταμείου Απανθρακοποίησης Νησιών.

«Σήμερα ήρθαμε να μιλήσουμε για το μέλλον. Το Ταμείο Απανθρακοποίησης Νησιών που εγκαινιάζουμε, θα διευκολύνει τα νησιά μας, να κάνουν πράξη την πράσινη ανάπτυξη», είπε κατά την ομιλία του στο λιμάνι της Νάξου ο κ. Μητσοτάκης. «Αλλάζουμε και κάνουμε τις ζωές των νησιωτών καλύτερες», τόνισε ακόμη.

Όπως είπε μέσω του Ταμείου «θα μπορέσουμε να διασυνδέσουμε τα νησιά με το δίκτυο ενέργειας, ώστε να μπορούν οι κάτοικοι να απολαμβάνουν σταθερότητα και ασφάλεια και να απαλλαγούν από τις ρυπογόνες διαδικασίες». «Να μετατρέψουμε τον ήλιο και το άνεμο μας σε ένα συγκριτικό πλεονέκτημα».

Ειδικότερα όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση:

«Χρόνια πολλά στη Νάξο, που γιορτάζει σήμερα. Βρισκόμαστε σήμερα σε αυτό το όμορφο νησί όχι μονάχα για να γιορτάσουμε μαζί, αλλά και να ανακοινώσουμε την υπογραφή ενός πολύ σημαντικού χρηματοδοτικού εργαλείου για τα νησιά μας. Η νησιωτικότητα είναι μία γεωγραφική ιδιαιτερότητα που απαιτεί ξεχωριστή φροντίδα από το κράτος και ένα τεράστιο συγκριτικό πλεονέκτημα. Θέλω να πιστεύω ότι στεκόμαστε δίπλα σε όλους τους νησιώτες και κάνουμε καλύτερες τις ζωές τους.

Το Αιγαίο συνολικά είναι η πρώτη Περιφέρεια σε αύξηση πληθυσμού, ενώ, επιδεικνύει εντυπωσιακούς ρυθμούς ανάπτυξης που οφείλονται στον τουρισμό αλλά και όχι μόνο. Σήμερα, ήλθαμε να μιλήσουμε για το μέλλον. Αυτό το Ταμείο θα διευκολύνει τα νησιά μας να κάνουν πράξη την “πράσινη” μετάβαση», επεσήμανε αρχικά ο κ. Μητσοτάκης.

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι αυτό έχει μεγάλη σημασία στην συνολική εθνική στρατηγική της χώρας για να μετατρέψουμε τον ήλιο και τον άνεμο σε εθνικό πλεονέκτημα. «Παρακολουθώ με προβληματισμό να αναπτύσσεται ρητορική από ακραία κόμματα κατά των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Είναι τελείως εσφαλμένη λογική. Οι ΑΠΕ θα επιτρέψουν στη χώρα να αποκτήσει ενεργειακή αυτονομία και θα συνεισφέρουν στη μείωση του κόστους ενέργειας», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

«Θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε το εργαλείο αυτό ώστε και οι επιχειρηματίες με μικρά φωτοβολταϊκά συστήματα να καλύπτουν ανάγκης παραγωγής», πρόσθεσε μεταξύ άλλων.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως «όλη αυτή η φιλολογία κατά των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας είναι επικίνδυνη και δεν είναι πατριωτική γιατί δεν είναι πατριωτικό να εισάγουμε φυσικό αέριο και πετρέλαιο όταν μπορούμε να εκμεταλλευτούμε τις εγχώριες πηγές ενέργειες τις οποίες ο Θεός μας έδωσε απλόχερα».

Στην παρέμβασή του ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης, τόνισε ότι σε ό,τι αφορά την «πράσινη» μετάβαση και την απανθρακοποίηση, η Ελλάδα είναι μία από τις πρωταγωνίστριες χώρες διεθνώς».

Η συμφωνία αποσκοπεί στην κινητοποίηση πάνω από 2 δισ. ευρώ για την επιτάχυνση της απεξάρτησης των ελληνικών νησιών από τις εκπομπές άνθρακα. Τα έργα που θα υποστηριχθούν από το Ταμείο Απανθρακοποίησης θα καλύπτουν τρεις βασικές κατηγορίες: νέες εγκαταστάσεις ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ηλεκτρικές διασυνδέσεις των νησιών και επενδύσεις για την αύξηση της διείσδυσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu