«Είμαι απόλυτα πεπεισμένος πως η Ελλάδα βρίσκεται σε πολύ καλή πορεία σε ό,τι αφορά την οικονομία της», δήλωσε ο Γερμανός καγκελάριος κατά τις κοινές δηλώσεις με τον Έλληνα πρωθυπουργό, ο οποίος αναφερόμενος στον πληθωρισμό είπε χαρακτηριστικά «πιστεύω ότι έχουμε δει τα χειρότερα»
Ολοκληρώθηκαν οι κοινές δηλώσεις του καγκελάριου της Γερμανίας Όλαφ Σολτς και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, μετά τη συνάντηση που είχαν οι δύο ηγέτες στο Βερολίνο και τις διευρυμένες συνομιλίες των αντιπροσωπειών των δύο χωρών.
Στην κορυφή της ατζέντας των συνομιλιών, μεταξύ των δύο ηγετών, βρισκόταν η οικονομία, το μεταναστευτικό, η ενέργεια, αλλά και η κατάσταση στη Μέση Ανατολή.
Σολτς: «Μας απασχόλησε η επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ»
Μιλώντας για τις εξελίξεις στην Μέση Ανατολή, ο κ. Σολτς επανέλαβε τη θέση του Βερολίνου ότι «το Ισραήλ έχει το δικαίωμα – και την υποχρέωση – να υπερασπιστεί τον εαυτό του, στο πλαίσιο πάντα του διεθνούς δικαίου» και τάχθηκε υπέρ των «ανθρωπιστικών παύσεων» των εχθροπραξιών, οι οποίες θα επιτρέψουν την πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας. Υπενθύμισε τις θηριωδίες της Χαμάς, ζήτησε άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση των ομήρων και τόνισε ότι παραμένει υπέρ της λύσης των δύο κρατών στην περιοχή.
«Η Χαμάς είναι τρομοκρατική οργάνωση. Συμφωνούμε σε αυτό» με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, δήλωσε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς, ενόψει της συνάντησης που θα έχει την Παρασκευή με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος έχει εκφράσει διαφορετική άποψη.
«Η Χαμάς ανέλαβε την εξουσία δια της βίας. Υπό την Χαμάς υποφέρουν ηλικιωμένοι, παιδιά, γυναίκες (…). Οι πράξεις της είναι ωμής βαρβαρότητας. Πρόκειται ξεκάθαρα για τρομοκρατική οργάνωση και στη Γερμανία το αντιμετωπίζουμε με όλα τα διαθέσιμα εργαλεία. Απαγορεύσαμε τη δράση της», πρόσθεσε ο καγκελάριος.
Για την Ουκρανία και το μεταναστευτικό
Αναφερόμενος στην Ουκρανία επισήμανε ότι συμφώνησαν με τον κ. Μητσοτάκη για τη συνέχιση της στήριξης της άμυνας της χώρας, ενώ επισήμανε ότι η Γερμανία στηρίζει τη διεύρυνση της ΕΕ, υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι οι ενδιαφερόμενες χώρες ολοκληρώνουν τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις.
Σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό, ο κ. Σολτς ζήτησε ταχεία ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης της ευρωπαϊκής νομοθεσίας ασύλου και έκανε λόγο για την ανάγκη διμερών και ευρωπαϊκών λύσεων προκειμένου να αντιμετωπιστεί η δευτερογενής μετανάστευση προς τη Γερμανία.
Για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και τον πληθωρισμό
Ερωτηθείς ο Καγκελάριος σχετικά με την πορεία της ελληνικής οικονομίας, ανέφερε πως «Είμαι απόλυτα πεπεισμένος πως η Ελλάδα βρίσκεται σε πολύ καλή πορεία σε ό,τι αφορά την οικονομία της. Ήμουν και εγώ παρών στις τελευταίες φάσεις όταν η Ελλάδα μπόρεσε να ξεφύγει από τους περιορισμούς που της είχαν επιβληθεί.»
Σε ό,τι αφορά για τον πληθωρισμό, ο Όλαφ Σολτς ανέφερε πως «Μπορούμε να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες μέσω των μέτρων που έχει λάβει καθόλη την διάρκεια της κρίσης, η γερμανική κυβέρνηση.»
Μητσοτάκης: «Η Ελλάδα έχει την 1η θέση στην ταχύτερη μείωση του δημοσίου χρέους»
Ξεκινώντας τις δηλώσεις του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι «η Ελλάδα από μαύρο πρόβατο στα χρόνια της κρίσης διαθέτει πλέον μια από τις πιο σταθερές οικονομίες στην Ευρωζώνη.»
Πρόσθεσε δε ότι «αναμένεται να καταρρίψουμε ρεκόρ επισκεπτών, το δημόσιο χρέος συνεχίζει να συρρικνώνεται, η Ελλάδα έχει την 1η θέση στην ταχύτερη μείωση του δημοσίου χρέους, παγκοσμίως».
Αναφερόμενος στις γερμανικές επιχειρήσεις είπε πως «πρωτεύον μεταξύ των ξένων επιχειρήσεων στην Ελλάδα, είναι ο 3ος μεγαλύτερος πελάτης ελληνικών προϊόντων- θα είναι τιμώμενη χώρα στην επόμενη Έκθεση Θεσσαλονίκης»
«Πιστεύω ότι έχουμε δει τα χειρότερα στον πληθωρισμό»
«Μας απασχόλησε λίγο η οικονομία γιατί η Ελλάδα έχει κάνει βήματα προόδου», είπε ο πρωθυπουργός. «Είναι σημαντικό είπε να αφήσουμε πίσω μας μια περίοδο εντάσεων και καχυποψίας. Να συνεργαστούμε για ένα καλύτερο ευρωπαϊκό μέλλον.
Κεντρική πολιτική προτεραιότητα είναι να μειώσουμε την επιβάρυνση στα νοικοκυριά. Είναι πίστη μου ότι έχουμε δει τα χειρότερα στον πληθωρισμό, αλλά θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε στο πλαίσιο των δυνατοτήτων μας τους πιο αδύναμους συμπολίτες μας», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, αναφερόμενος στο καυτό «μέτωπο» της ακρίβειας.
«Δεν πρέπει οι διακινητές να ορίζουν ποιοι μπαίνουν στην ΕΕ»
Ερωτηθείς για το προσφυγικό, ο πρωθυπουργός ανέφερε: «Σκοπός μας είναι να μην φεύγουν βάρκες από την Τουρκία και να μην χάνονται ανθρώπινες ζωές. Δεν πρέπει οι διακινητές να ορίζουν ποιοι μπαίνουν στην ΕΕ. Αυτή τη συνεργασία θέλουμε να αναπτύξουμε με την Τουρκία και έχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε.
Είναι σημαντική η διατήρηση της ευρωπαϊκής βοήθειας στις χώρες που είναι στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ και να βοηθηθούν χώρες, όπως η Ελλάδα, με βαριές υποδομές που έγιναν από την ΕΕ αλλά πρέπει να συντηρούνται. Σε αυτά εντάσσονται και φυσικά χερσαία εμπόδια, όπως ο φράχτης στον Έβρο, ο οποίος πρέπει να έχει Ευρωπαϊκή χρηματοδότηση», επεσήμανε ο πρωθυπουργός.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Εμπορικός στόλος: Αύξηση 0,4% στη δύναμή του τον Σεπτέμβριο
- Θεοδωρικάκος: “Ελεγχοι σε περισσότερες από 100 αλυσίδες καταστημάτων”
- MicroSmart ΑΕ – Μικροπιστώσεις: Πιστοποιημένη με τον Ευρωπαϊκό Κώδικα Δεοντολογίας
- ΜΕΤΚΑ: Ζήτησε και πήρε παράταση 18 μηνών για την «Παράκαμψη της Χαλκίδας» των 210 εκατ. ευρώ
- Μήνυση Λινού σε Πολάκη για συκοφαντική δυσφήμιση
- Απεργούν οι εργαζόμενοι σε καζίνο στο …Las Vegas
- Βουλή: Και επίσημα αξιωματική αντιπολίτευση το ΠΑΣΟΚ με 31 βουλευτές
- Βρετανία: Πτώση 0,7% στις λιανικές πωλήσεις τον Οκτώβριο 2024
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις