Πολιτική

Μητσοτάκης: Λιγότεροι φόροι, ο πυρήνας της κυβερνητικής πρότασης της ΝΔ

Τον πυρήνα της κυβερνητικής πρότασης της ΝΔ, που βασίζεται στο δίπτυχο «λιγότεροι φόροι – μικρότερες δαπάνες», παρουσίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στην Ετήσια Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ.

Ο πρόεδρος της ΝΔ έκανε λόγο για έναν μόνο δρόμο για την έξοδο από την κρίση, που είναι «μια συμφωνία αλήθειας με τους Ευρωπαίους εταίρους και την ελληνική κοινωνία». Αναφέρθηκε στην ανάγκη να υπάρξει μια δέσμευση για την πραγματική υλοποίηση γενναίων μεταρρυθμίσεων, με αντάλλαγμα μικρότερα πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 2% και για επίτευξη ετήσιου ρυθμού ανάπτυξης 4% από το 2018 και μετά, προσθέτοντας πως «για να πετύχουμε αυτόν τον στόχο είναι απαραίτητο να κάνουμε μια στροφή προς τη συστηματική στήριξη της επιχειρηματικότητας και την προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων, εφαρμόζοντας την αρχή “λιγότεροι φόροι – μικρότερες δαπάνες”, θέτοντας ως στόχο την αύξηση των ελληνικών εξαγωγών κατά 10% κάθε χρόνο και ωθώντας τις επενδύσεις στο 20% του Α.Ε.Π., από 11% που είναι σήμερα μέσα σε μια πενταετία». Μάλιστα έθεσε και πάλι ως στόχο τη δημιουργία 120 χιλιάδες νέων θέσεων εργασίας τον χρόνο».

Αναφερόμενος στην καχυποψία των πολιτών, για την οποία επεσήμανε πως δεν είναι αδικαιολόγητη, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως «δυστυχώς τα χρόνια της επίπλαστης ευημερίας διέφθειραν συνειδήσεις όχι μόνο της πολιτικής αλλά και ενός μέρους της επιχειρηματικής τάξης». Μάλιστα μίλησε για ένα σφιχταγκαλιασμένο ταγκό ενός συχνά κρατικοδίαιτου καπιταλισμού, πολιτικών δυνάμεων και επιχειρηματιών που υπονομεύσαν την παραγωγική βάση της χώρας. «Οι πολιτικοί παρασυρθήκαν από τις ιδεοληψίες του κρατισμού. Οι επιχειρηματίες συχνά μερίμνησαν μόνο για τα συμφέροντα των μετόχων και όχι για την συνολική ευρωστία της αγοράς. Και βέβαια δεν ήταν λίγα τα παραδείγματα χρεοκοπημένων επιχειρήσεων και πλούσιων επιχειρηματιών που προκάλεσαν το κοινό αίσθημα», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

«Συνολικά», τόνισε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, «η κοινωνία μας χρειάζεται τη συμφωνία αλήθειας. Πρέπει να δημιουργήσουμε πλούτο, να κατορθώσουμε να αλλάξουμε τη σημερινή στρεβλή εικόνα της χώρας. Να την επαναφέρουμε σε μία τροχιά αισιοδοξίας. Κι από αυτή την ανάπτυξη θα πρέπει όλοι να έχουν μέρισμα. Δεν μπορεί ο λαός να είναι συμμέτοχος μόνο στις ζημίες. Οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι θα πρέπει να έχουν μερίδιο και στα κέρδη της ανάπτυξης. Και κυρίως, οι νέοι μας θα πρέπει να αποκτήσουν και πάλι την σιγουριά ότι αυτή η χώρα νοιάζεται για αυτούς».

Για να γίνουν αυτά, εξήγησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, απαιτούνται συγκεκριμένες πέντε προϋποθέσεις, τις οποίες και ανέπτυξε.

Η πρώτη έχει να κάνει με την αξιοπιστία της χώρας: «Η πρώτη προϋπόθεση είναι κάτι θεμελιώδες: Πρέπει να αποκαταστήσουμε την αξιοπιστία της χώρας, η οποία υπέστη μεγάλο πλήγμα αυτόν τον ενάμιση χρόνο. Να ξαναγίνουμε μια κανονική χώρα, στην οποία ένας επενδυτής θα έχει εμπιστοσύνη να έρθει και να επενδύσει. Για να επανέλθει η εμπιστοσύνη απαιτείται πρωτίστως μια κυβέρνηση η οποία είναι πραγματικά προσηλωμένη στην υλοποίηση μεταρρυθμίσεων. Όχι μια κυβέρνηση που φοράει προσωρινά ένα μεταρρυθμιστικό προσωπείο, αλλά δεν διαθέτει ούτε τη θέληση, ούτε την ικανότητα να εφαρμόσει αυτά που νομοθετεί» είπε χαρακτηριστικά.

Δεύτερη προτεραιότητα για τον κ. Μητσοτάκη είναι η αποκατάσταση της ρευστότητας. «Με την αγορά να παραμένει στεγνή από ρευστότητα, το να συζητάμε για ανάπτυξη είναι σαν να συζητάμε για το πώς θα επιταχύνει ένα αμάξι χωρίς βενζίνη. Για να ανοίξουν πάλι οι βρύσες της ρευστότητας επείγει, πρώτα απ? όλα, να ξαναρχίσει να λειτουργεί ομαλά το τραπεζικό σύστημα μετά τα τεράστια χτυπήματα που υπέστη από τη φυγή κεφαλαίων και τα capital controls… Σε κάθε περίπτωση, πάντως, για να αυξηθεί η ρευστότητα πρέπει να επιστρέψουν οι καταθέσεις οι οποίες μειώθηκαν κατακόρυφα από τη στιγμή που ανέλαβε η σημερινή κυβέρνηση», είπε.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu