Πολιτική

Μητσοτάκης: Ευκαιρία να διευθετήσουμε υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ με την Τουρκία

Τι είπε στην ομιλία του στην 79η Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών

Την ανάγκη σεβασμού του διεθνούς δικαίου και την αποκλιμάκωση στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, τόνισε ο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στην ομιλία του στην 79η Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, στη Νέα Υόρκη.

Η κρίση στην Μέση Ανατολή, ο πόλεμος στην Ουκρανία, οι σχέσεις με την Τουρκία , το Κυπριακό , τα Δυτικά Βαλκάνια κυριάρχησαν στην ομιλία του πρωθυπουργού. Η Ελλάδα θα κάνει τα πάντα ως μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας να είναι ένας φορέας σταθερότητας, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο πρωθυπουργός έκανε αναφορά στις σχέσεις με την Τουρκία τονίζοντας πως υπάρχει ένα παράθυρο ευκαιρίας για την διευθέτηση της διαφοράς, της οριοθέτησης υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ. Πρέπει να είμαστε γενναίοι και σοφοί για να αδράξουμε αυτήν την ευκαιρία, είπε ο πρωθυπουργός.

Για το Κυπριακό ανέφερε πως δεν μπορεί να υπάρξει ούτε να γίνει αποδεκτή λύση δύο κρατών και κάλεσε την Τουρκία και την τουρκοκυπριακή κοινότητα να επανέλθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να δεσμευθούν για την εξεύρεση μιας δίκαιης λύσης για το κυπριακό .

Ο Κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα σεβασμού του διεθνούς δικαίου, δήλωσε ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας εκπροσωπεί τη συλλογική φωνή, αλλά σήμερα δεν μπορεί να επιλύσει τα πολύπλοκα προβλήματα του παρόντος ή του μέλλοντος, η διεύρυνση του ΣΑ πρέπει να συμπεριλαμβάνει μόνιμα και μη μόνιμα μέλη.

Οι πολίτες υποφέρουν στη Γάζα και πρέπει να αποφευχθεί η απειλή ενός πολέμου μεγάλης κλίμακας, η Ελλάδα καλεί να εμπλακούν όλοι σε ένα διάλογο και σε κάθε κομμάτι των συνόρων να ζουν όλοι ειρηνικά.

Η Ελλάδα υποστηρίζει μία εκεχειρία 21 ημερών και ένα διάλογο αποκλιμάκωσης, υποστηρίζουμε το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα και την άμεση επιστροφή των ομήρων.

Οι Ισραηλινοί και οι Παλαιστίνιοι πρέπει να ζήσουν δίπλα εν ειρήνη δεν υπάρχει άλλη λύση από την ύπαρξη δύο κρατών, ώστε να μακροημερεύσει η ειρήνη.

Για τον πόλεμο στην Ουκρανία είπε ότι πρόκειται για μια βίαιη πρόκληση προς την διεθνή σταθερότητα και τη διεθνή τάξη.

Σε ό,τι αφορά τα Δυτικά Βαλκάνια ανέφερε ότι η Ελλάδα είχε πάντα ένα όραμα για τα Δυτικά Βαλκάνια και επανέλαβε ότι δεν έχει θέση στην περιοχή η αναβίωση των εθνικισμών.

Ανέφερε ότι η Ελλάδα στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών της περιοχής, τονίζοντας ότι οι ίδιες οι υποψήφιες χώρες πρέπει να σεβαστούν το Κράτος Δικαίου και τις σχέσεις καλής γειτονίας.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην συμφωνία των Πρεσπών αναφέροντας πως οι διεθνείς συμφωνίες πρέπει να γίνονται σεβαστές και να εφαρμόζονται πλήρως και καλή τη πίστη..

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε επίσης στις προκλήσεις από την χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης και των πλατφορμών κοινωνικής δικτύωσης.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu