Πολιτική

Μητσοτάκης: «Αν οι πολυεθνικές νομίζουν ότι η Ελλάδα είναι μπανανία για να πωλούν ακριβότερα τα προϊόντα τους, είναι βαθιά νυχτωμένες»

«Να πούμε επίσης ότι, επειδή η Ελλάδα εξάγει λάδι, αυτό που είναι πρόβλημα για τον καταναλωτή είναι όφελος για τον παραγωγό», είπε ο πρωθυπουργός μιλώντας στον ΑΝΤ1 και τόνισε ότι οι μειώσεις του ΦΠΑ δεν δουλεύουν

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης παραχώρησε την πρώτη συνέντευξή του μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές εστιάζοντας ιδιαίτερα στις δραματικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, αλλά και στην πορεία της οικονομίας, διαμηνύοντας πως η κυβέρνηση είναι έτοιμη να στηρίξει την κοινωνία, τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, ενώ απέστειλε και ηχηρό μήνυμα κατά της αισχροκέρδειας.

Μέση Ανατολή

Μιλώντας στον ΑΝΤ1 αρχικά εστίασε στην αναβολή του ταξιδιού του στο Ισραήλ, θέλοντας να εκφράσει τον αποτροπιασμό και την οδύνη του για τον βομβαρδισμό στο νοσοκομείο της Γάζας, ενώ ζήτησε την άμεση διαλεύκανση «για να δούμε ποιοι είναι οι άμεσα υπαίτιοι». «Με τόσο τεταμένα τα πνεύματα στην περιοχή, μπορούν πολύ γρήγορα να δημιουργηθούν εντυπώσεις και από τις δύο πλευρές. Υπήρξε μία άγρια τρομοκρατική επίθεση στο Ισραήλ. Υποστηρίξαμε το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα και διακρίναμε τη Χαμάς από τον Παλαιστινιακό λαό. Μέλημά μας ήταν η ανθρωπιστική βοήθεια και να μην υπάρξει ανθρωπιστική κρίση. Το Ισραήλ έχει δικαίωμα στην αυτοάμυνα εντός του πλαισίου του διεθνούς δικαίου και να αντιδράσει εντός του πλαισίου αυτού. Είναι σημαντικό να πρυτανεύσει η λογική και η αυτοσυγκράτηση. Είμαστε σύμμαχοι με το Ισραήλ. Είναι πάγια θέση της ελληνικής Αριστεράς ότι μεροληπτούμε υπέρ του Ισραήλ, δεν την συμμερίζομαι. Έχουμε στηρίξει τη λύση των δύο κρατών στην περιοχή. Αγωνιζόμενοι για αυτήν τη λύση, υπηρετούμε την ειρήνη στην περιοχή και τη στρατηγική μας σχέση με το Ισραήλ. Θέλουμε να μην υπάρχει περαιτέρω κλιμάκωση. Να ενισχύσουμε τη φύλαξη των συνόρων μας. Έχουμε έναν αριθμό Παλαιστινίων στη χώρα μας που ζητούν άσυλο και πρέπει να είμαστε προσεκτικοί» τόνισε.

Μάλιστα, ο κ. Μητσοτάκης εμφανίστηκε προβληματισμένος ως προς την προοπτική μιας χερσαίας εισβολής του Ισραήλ στη Γάζα και επέμεινε ότι «πρέπει να πρυτανεύσει η λογική και η αυτοσυγκράτηση». Ο πρωθυπουργός επέμεινε ότι «δεν θέλουμε την κλιμάκωση, ούτε την πρόκληση της ανθρωπιστικής κρίσης, ενώ κινούμαστε για την ενίσχυση της εσωτερικής μας ασφάλειας, αλλά και της αυστηρότερης φύλαξης των συνόρων μας. «Ο λόγος της Ελλάδος βαραίνει, είμαστε έντιμος συνομιλητής όλων των κρατών της ευρύτερης περιοχής» σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αναφερόμενος, μάλιστα στις δυνητικές επιπτώσεις της επικίνδυνης ανάφλεξης στην περιοχή, ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε πως δεν υπάρχουν ανησυχητικές ενδείξεις για αύξηση των ροών διαβεβαιώνοντας, πάντως ότι η πολιτική αυστηρής, πλην όμως δίκαιης φύλαξης των συνόρων θα συνεχιστεί τονίζοντας ότι τα ευρωπαϊκά κράτη και όχι οι άθλιοι διακινητές θα αποφασίζουν για το ποιος περνά τα ευρωπαϊκά σύνορα.

Ερωτηθείς για τον τρόπο που διαχειρίζεται η Άγκυρα τη νέα κρίση του Μεσανατολικού ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι «σε αντίθεση με την Ελλάδα, που η στάση της είναι ισορροπημένη, η στάση της Τουρκίας δεν είναι ισορροπημένη και η μη ανοιχτή καταδίκη της Χαμάς ως τρομοκρατικής οργάνωσης είναι πολύ προβληματική».

Για τα αμιγώς ελληνοτουρκικά, ο κ. Μητσοτάκης επέμεινε ότι ο ελληνοτουρκικός διάλογος είναι μία από τις λίγες καλές ειδήσεις στην ευρύτερη περιοχή, τόνισε ότι ο ελληνοτουρκικός διάλογος εξελίσσεται σε καλό κλίμα και έθεσε ως ορόσημο την πραγματοποίηση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας στη Θεσσαλονίκη τον προσεχή Δεκέμβριο. «Θα ήταν πισωγύρισμα να μη γίνει το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας» είπε ο πρωθυπουργός ερωτηθείς σχετικά.

Παράλληλα, εξήγησε πως μετέθεσε το ταξίδι του για λόγους ασφάλειας και ασφαλούς μετακίνησης προς το Ισραήλ. «Θα πάω να συναντήσω τον βασιλιά της Ιορδανίας, ίσως βρεθώ στο Κάιρο. Δεν πρόκειται για ακύρωση του ταξιδιού. Κανείς δεν μας καταλογίζει μονομέρεια ώστε να μας αποκλείει από τις συζητήσεις. Είμαστε πυλώνας σταθερότητας» υπογράμμισε.

Ακρίβεια

Αναφερόμενος στην οικονομία και την ακρίβεια υπογράμμισε πως: «Η ελληνική οικονομία εξακολουθεί να πηγαίνει πολύ καλύτερα από τον μέσο όρο των ευρωπαϊκών οικονομιών. Αυτό έχει αντανάκλαση και στα στοιχεία του προϋπολογισμού. Ελπίζω, δεν μπορώ να το γνωρίζω, ότι και στις επόμενες αξιολογήσεις που θα γίνουν από τους οίκους αξιολόγησης θα επιβεβαιωθεί αυτό το οποίο ήδη έχουμε πετύχει, που είναι η κατάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας. Είναι μία πολύ μεγάλη επιτυχία για τη χώρα που έχει αποτέλεσμα και στην καθημερινότητα των πολιτών, διότι είναι η τελική πιστοποίηση ότι η χώρα άφησε πίσω τα χρόνια της κρίσης».

Παράλληλα, ευχήθηκε να μη χρειαστεί να φτάσουμε στο σημείο αυτό. «Αυτή τη στιγμή η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι να σταματήσουν οι στηρίξεις στον ενεργειακό κλάδο, με εξαίρεση -το τονίζω- τους ευάλωτους. Διότι έχουμε αυτή τη στιγμή μια πλατφόρμα για το πετρέλαιο θέρμανσης η οποία θα καλύψει αρκετό κόσμο για τις ανάγκες θέρμανσης, πολύ πιο εξειδικευμένη από ό,τι υπήρχε στο παρελθόν, πολύ πιο δίκαιη θα έλεγα. Ελπίζω να μην χρειαστεί να ανατρέξουμε στις δημοσιονομικές μας εφεδρείες για να διαχειριστούμε μια τέτοια ενεργειακή κρίση, όπως αυτή που περιγράφετε» επεσήμανε.

«Είμαστε σε μια πιο δύσκολη φάση γιατί υπάρχει μια συσσωρευμένη αύξηση τιμών, όμως είναι σαφές πια ότι βλέπουμε την αρχή του τέλους ως προς την έξαρση του πληθωρισμού. Οι τιμές, όμως, είναι ακόμα υψηλές, ειδικά στα καταναλωτικά προϊόντα και ειδικά στο ράφι. Η άποψή μου, και δεν είναι μόνο η δική μου άποψη…» ανέφερε και εξήγησε πως οι τιμές του λαδιού είναι παγκόσμιες τιμές και έχουν πολύ να κάνουν με την προσφορά και τη ζήτηση και τη δυναμική της παραγωγής σε άλλες χώρες, κυρίως στην Ιταλία και την Ισπανία.

«Να πούμε επίσης ότι, επειδή η Ελλάδα εξάγει λάδι, αυτό που είναι πρόβλημα για τον καταναλωτή είναι όφελος για τον παραγωγό. Άρα τουλάχιστον δεν είναι περίπτωση φυσικού αερίου όπου όλα τα λεφτά πήγαιναν στη Ρωσία και σε αυτούς που παράγουν ένα προϊόν το οποίο δεν διαθέτουμε. Όμως, να επανέλθω στον πυρήνα του ερωτήματός σας. Οι μειώσεις του ΦΠΑ δεν δουλεύουν. Έχουν μεγάλο δημοσιονομικό κόστος και τελικά οι όποιες μειώσεις, το έκαναν και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, έχω μιλήσει με πολλούς ομολόγους μου, όσοι το έκαναν το μετάνιωσαν γιατί πολύ απλά δεν δούλεψε και επανέρχονται σε προηγούμενους συντελεστές ΦΠΑ. Έχουμε όμως κάνει πολλά πράγματα. Θα σταθώ σε δύο μόνο και θα επιμείνω σε αυτά. Οι τιμές κάποια στιγμή θα αποκλιμακωθούν, όμως οι μόνιμες αυξήσεις των εισοδημάτων ήρθαν για να μείνουν, αυξήσεις μισθών, αυξήσεις μισθών στους δημοσίους υπαλλήλους, συσσωρευμένες μειώσεις φόρων οι οποίες βελτιώνουν το διαθέσιμο εισόδημα. Στήριξη των πιο αδυνάμων, αυτών που το έχουν περισσότερο ανάγκη. Και ένα συσσωρευμένο όφελος από μέτρα όπως το «Market Pass», που ξεπερνάει τα 600 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία στήριξαν το εισόδημα σε δύσκολες στιγμές. Δεύτερη παρέμβαση, πολύ σημαντική: λειτουργία της αγοράς. Έχουμε βάλει πολύ μεγάλα πρόστιμα και θα εξακολουθώ να το κάνω» διεμήνυσε.

Αισχροκέρδεια

Παράλληλα, έστειλε ηχηρό μήνυμα στις μεγάλες πολυεθνικές, τονίζοντας ότι «αν νομίζουν ότι η Ελλάδα είναι καμία μπανανία στην οποία μπορούν να πουλάνε τα ίδια προϊόντα σε πολύ ακριβότερες τιμές, χωρίς να μας δικαιολογούν την αύξηση του κόστους, είναι βαθιά νυχτωμένοι. Aν χρειαστεί να τα βάλουμε και με πολυεθνικούς κολοσσούς θα το κάνουμε, γιατί αυτοί ουσιαστικά πουλάνε τα ίδια προϊόντα σε άλλες αγορές. Κάντε λίγο υπομονή και θα δείτε τι είναι ακριβώς αυτό το οποίο εννοώ. Από εκεί και πέρα, πρωτοβουλίες όπως η μείωση τιμών κατά 5%, που αρχίζει ήδη και εμφανίζεται στα ράφια των σούπερ μάρκετ…».

«Είναι πραγματική μείωση γιατί ξέραμε τις τιμές αφετηρίας. Δεν είμαστε και εμείς κορόιδα. Θέλω να θυμίσω ότι εμείς βάλαμε πρόστιμο σε εταιρείες που έκαναν πλασματικές εκπτώσεις: «αυτό το στυλό κάνει 10 ευρώ, το αυξάνω στα 20 ευρώ και μετά λέω ότι κάνω έκπτωση 50% για να ξαναπάει στα 10 ευρώ». Αυτό είναι κοροϊδία. Μπήκαν πρόστιμα τέτοια. Δεν είναι εύκολο για την επιχείρηση να δικαιολογεί την κοστολόγηση των προϊόντων της, όμως το κάνουμε. Και θα είμαστε από πάνω όσο χρειάζεται, να περιορίσουμε στο βαθμό που μπορούμε τέτοια φαινόμενα αισχροκέρδειας και να αφήσουμε την αγορά να λειτουργήσει όσο καλύτερα μπορεί. Από εκεί και πέρα βλέπετε ότι οι τιμές κάνουν διακυμάνσεις. Η τιμή στη λαϊκή έχει πάρα πολύ να κάνει με τον καιρό. Είχαμε ακραία καιρικά φαινόμενα, τώρα πέρασαν τα καιρικά φαινόμενα, μπορεί να ήρθαν και κάποια παραπάνω προϊόντα από την Κρήτη, συμπιέστηκαν κάπως οι τιμές» έσπευσε να συμπληρώσει.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu