Διεθνή

«Mission impossible» στο Κίεβο: Τι κομίζουν Μακρόν, Ντράγκι και Σολτς στην Ουκρανία

Επίσημες ανακοινώσεις δεν έγιναν στο Βερολίνο. Η επιβεβαίωση για το ταξίδι του καγκελάριου Όλαφ Σολτς στην Ουκρανία ήρθε το πρωί της Πέμπτης, όταν κυκλοφόρησαν οι πρώτες φωτογραφίες του Όλαφ Σολτς με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και τον Ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Ντράγκι στο τρένο για το Κίεβο και στη συνέχεια στον σιδηροδρομικό σταθμό της ουκρανικής πρωτεύουσας. Λίγο μετά την άφιξη των τριών ηγετών σήμανε αντιαεροπορικός συναγερμός.

Για λόγους ασφαλείας και οι τρεις αποσύρθηκαν στο ξενοδοχείο τους και το πρόγραμμα των επαφών τους στο Κίεβο καθυστερεί. Πάντως νωρίς το μεσημέρι της Πέμπτης δόθηκαν στη δημοσιότητα τηλεοπτικά πλάνα των τριών ηγετών, που περιηγούνται το προάστειο Ιρπίν του Κιέβου και βλέπουν με τα ίδια τους τα μάτια τις καταστροφές που προκάλεσε ο πόλεμος. Μαζί τους ήταν ο πρόεδρος της Ρουμανίας, Κλάους Γιοχάνις, ο οποίος έφτασε στο Κίεβο από άλλο δρομολόγιο, καθώς και Ουκρανοί αξιωματικοί.

Μία συνάντηση με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δεν έχει καν ανακοινωθεί επισήμως, προφανώς για λόγους ασφαλείας, αλλά εικάζεται ότι θα πραγματοποιηθεί πιο αργά το απόγευμα. Το σίγουρο είναι ότι η κοινή παρουσία ηγετών από τις τρεις μεγαλύτερες χώρες της ΕΕ στο Κίεβο αποτελεί μία ακόμη ένδειξη ευρωπαϊκής ενότητας, αλλά και αλληλεγγύης προς τον δοκιμαζόμενο λαό της Ουκρανίας, ο οποίος όμως περιμένει περισσότερα από συμβολισμούς.

Τις τελευταίες ημέρες ο ίδιος ο πρόεδρος Ζελένσκι, αλλά και ο πρόεδρος της Βουλής Ρουσλάν Στεφάντσουκ εκφράζουν με κατηγορηματικό τρόπο το αίτημα για ένταξη στην ΕΕ, προσδοκώντας μάλιστα από τους ευρωπαίους ηγέτες να αποδώσουν στην Ουκρανία «καθεστώς υποψήφιας χώρας» κατά την επικείμενη σύνοδο κορυφής, στις 23 Ιουνίου.

«Ήταν ορατή η εξέλιξη του πολέμου»

Περίπου 110 ημέρες πέρασαν από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, μέχρι να εμφανιστεί στο Κίεβο ο καγκελάριος της Γερμανίας. Κάθε τόσο ο Ουκρανός πρεσβευτής στο Βερολίνο, Αντρίι Μέλνικ, επαναλάμβανε το αίτημα να αποστείλει η γερμανική κυβέρνηση «βαρύ οπλισμό» και έλεγε ότι «ο Όλαφ Σολτς καλό είναι να μην έρθει στο Κίεβο με άδεια χέρια».

Ικανοποιούνται τώρα οι απαιτήσεις της Ουκρανίας; Μάλλον όχι, επισημαίνει ο ιστορικός Γιοργκ Χϊμελραϊχ σε άρθρο του για την γερμανική ιστοσελίδα της Deutsche Welle.

Και αυτό γιατί, όπως υπενθυμίζει, «το υπερσύγχρονο και άμεσα απαραίτητο σύστημα αεράμυνας Iris-T SLM, που ο ίδιος είχε υποσχεθεί την 1η Ιουνίου θα παραδοθεί τελικά σε μερικούς μήνες, ενώ την Τρίτη ανακοινώθηκε ότι θα αποσταλούν μόνο τρεις, αντί για τέσσερις εκτοξευτές πολλαπλών πυραύλων τύπου Mars II». Άλλους τρεις εκτοξευτές τύπου Mars θα διαθέσει στην Ουκρανία η Μ.Βρετανία, ενώ οι ΗΠΑ θα αποστείλουν τέσσερις.

Στο Βερολίνο η υπουργός Άμυνας Κριστίνε Λάμπρεχτ υποστηρίζει ότι δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια. «Με αυτή την παράδοση όπλων έχω φτάσει στα όρια αυτού που μπορώ να κάνω, ώστε να μην τεθούν σε κίνδυνο η άμυνα της χώρας μας και οι υποχρεώσεις μας στην Ατλαντική Συμμαχία» δηλώνει η υπουργός.

Όπλα… κι άλλα όπλα, ζητούν οι Ουκρανοί και ένταξη στην ΕΕ

Η εκπαίδευση των Ουκρανών στη χρήση του εκτοξευτή Mars II αναμένεται να αρχίσει μέσα στον Ιούνιο. Με αυτό το όπλο οι Ουκρανοί θα μπορούν να πλήξουν με αποτελεσματικότητα στόχους σε απόσταση 80 χιλιομέτρων. Μέχρι στιγμής η Γερμανία έχει αποστείλει στην Ουκρανία αντιαεροπορικά βλήματα, νάρκες, αυτόματα όπλα και πυρομαχικά. Όμως οι Ουκρανοί έχουν ζητήσει και βαρύ οπλισμό. Στο Βερολίνο η παράδοσή του έχει κατ΄αρχήν εγκριθεί, αλλά η αποστολή του καθυστερεί.

Μεταξύ άλλων πρόκειται για τεθωρακισμένα οβιδοβόλα τύπου PzH 2000, συστήματα αεράμυνας Iris-T, καθώς και προηγμένα ραντάρ αντι-πυροβολικού τύπου Cobra.

Μιλώντας στο πρώτο κανάλι της γερμανικής τηλεόρασης (ARD) ο Κρίστιαν Μόλιγκ, αναλυτής της Γερμανικής Εταιρείας για την Εξωτερική Πολιτική (DGAP) υποστηρίζει ότι θα μπορούσαν να αποφευχθούν οι καθυστερήσεις.

«Νομίζω ότι θα μπορούσε κανείς, ήδη από τα μέσα Μαρτίου, να προβλέψει ότι αυτός ο πόλεμος θα εξελισσόταν σε έναν ‘πόλεμο πυροβολικού’ σαν αυτόν που βλέπουμε σήμερα», επισημαίνει. «Με αυτά τα δεδομένα θα μπορούσαν να ληφθούν πιο νωρίς οι αποφάσεις για τις απαραίτητες προμήθειες και να αρχίσει πιο νωρίς η εκπαίδευση των πληρωμάτων».

Πίεση και διαφωνίες για διαπραγμάτευση Ζελένσκι με Κρεμλίνο

Εκτός από τα εξοπλιστικά προγράμματα, θεωρείται βέβαιο ότι στο Κίεβο θα συζητηθεί και η «επόμενη μέρα» του πολέμου, με τον Γάλλο πρόεδρο να θέτει το ζήτημα της απευθείας διαπραγμάτευσης ανάμεσα στον Ουκρανό πρόεδρο Ζελένσκι και τον Ρώσο ομόλογό του Βλάντιμιρ Πούτιν.

Πού, πότε και με ποιες προϋποθέσεις παραμένει άγνωστο. Κάποιοι θεωρούν την παρουσία του Ρουμάνου προέδρου Γιοχάνις ως ένδειξη ότι θα συζητηθούν και εναλλακτικές λύσεις για τη μεταφορά σιτηρών από την Ουκρανία προς τη Δύση.

Όσο για το ζήτημα της ένταξης στην ΕΕ, θεωρείται δεδομένο ότι η Ιταλία στηρίζει το αίτημα να δοθεί αμέσως «καθεστώς υποψήφιας χώρας» στην Ουκρανία, ενώ επιφυλάξεις εκφράζουν η Γαλλία και η Γερμανία. Το ίδιο ισχύει και για άλλα κράτη-μέλη, όπως η Ολλανδία, η Δανία και η Πορτογαλία.

Την Παρασκευή αναμένεται η επίσημη (αλλά μη δεσμευτική) τοποθέτηση της Κομισιόν για την αίτηση ένταξης που έχει καταθέσει η Ουκρανία.

Ο Μακρόν χαιρετίζει τον ηρωισμό των Ουκρανών στο Ιρπίν

Ο Εμανουέλ Μακρον, ο Όλαφ Σολτς και ο Μάριο Ντράγκι μετέβησαν σήμερα το πρωί στο Ιρπίν, ένα από τα προάστια του Κιέβου που έγινε σύμβολο των καταστροφών και των ωμοτήτων που διαπράχθηκαν στη διάρκεια της κατοχής της περιοχής, το Μάρτιο, από το ρωσικό στρατό, διαπίστωσε ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου.

Τους ευρωπαίους ηγέτες, στους οποίους προστέθηκε ο πρόεδρος της Ρουμανίας Κλάους Γιοχάνις, συνόδευαν ένοπλοι ουκρανοί στρατιωτικοί και ένα σημαντικό απόσπασμα ασφαλείας, καθώς και πλήθος δημοσιογράφων.

Όπως και άλλοι ξένοι ηγέτες που είχαν μεταβεί στο Κίεβο πριν απ’ αυτούς, οι Μακρόν, Σολτς, Ντράγκι και Γιοχάνις περπάτησαν στους δρόμους του Ιρπίν, όπου τα σημάδια των βομβαρδισμών είναι πανταχού παρόντα.

Οι ηγέτες έκαναν στους συνοδούς τους ερωτήσεις σχετικά με την επιστροφή των κατοίκων στην πόλη τους και τα προβλεπόμενα έργα ανοικοδόμησης, ενώ στη συνέχεια είδαν ένα βίντεο διάρκειας μερικών λεπτών που δείχνει το Ιρπίν πριν από τρεις μήνες, όταν μαίνονταν εκεί οι μάχες.

Στους τοίχους ενός κατεστραμμένου κτιρίου, διάβαζε κανείς «Make Europe Not War» («Κάντε Ευρώπη Όχι Πόλεμο»), μια επιγραφή που ο Μακρόν είδε και σχολίασε λέγοντας: «είναι το σωστό μήνυμα (…) είναι πολύ συγκινητικό να το βλέπει κανείς».

Ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε πως σφαγές και εγκλήματα πολέμου διαπράχθηκαν στο Ιρπίν και χαιρέτισε «τον ηρωισμό» των Ουκρανών.

«Είναι μια ηρωική πόλη, σημαδεμένη από τα στίγματα της βαρβαρότητας», δήλωσε ο Μακρόν προς τους δημοσιογράφους. «Είδαμε όλοι αυτές τις εικόνες μιας πόλης κατεστραμμένης, που είναι ταυτόχρονα μια πόλη ηρωική αφού εδώ ήταν, μεταξύ άλλων, που οι Ουκρανοί σταμάτησαν το ρωσικό στρατό που κατέβαινε προς το Κίεβο. Συνεπώς αντιπροσωπεύει τον ηρωισμό του στρατού, αλλά επίσης του ουκρανικού πληθυσμού», πρόσθεσε.

Το Ιρπίν, βορειοδυτικό προάστιο του Κιέβου, υπήρξε το θέατρο σφοδρών συγκρούσεων ανάμεσα στους Ρώσους και τους Ουκρανούς κατά τις πρώτες ημέρες της ρωσικής εισβολής στα τέλη Φεβρουαρίου. Ο ρωσικός στρατός κατέλαβε γρήγορα το προάστιο αυτό, που αριθμούσε πριν από τον πόλεμο 62.000 κατοίκους, και διατήρησε τον έλεγχό του στη διάρκεια του Μαρτίου.

Το Κίεβο κατηγορεί έκτοτε τις ρωσικές δυνάμεις ότι διέπραξαν εγκλήματα πολέμου στο Ιρπίν και στις γειτονικές πόλεις Μπούτσα και Μποροντιάνκα, μετά την ανακάλυψη εκατοντάδων πτωμάτων αμάχων στις κωμοπόλεις αυτές μετά την αποχώρηση του ρωσικού στρατού στα τέλη Μαρτίου.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu