Ο υπουργός Άμυνας της Κίνας Λι Σανκφού χρησιμοποίησε μια ομιλία στη Σιγκαπούρη για να επιτεθεί στη στρατηγική των ΗΠΑ στην Ασία, λέγοντας ότι η Ουάσιγκτον επιδιώκει να πυροδοτήσει αντιπαράθεση μέσω της υποστήριξής της στην Ταϊβάν, της ανάπτυξης στρατιωτικών δυνάμεων και της οικοδόμησης συμμαχιών στην περιοχή.
Ο Λι υποσχέθηκε ότι η Κίνα θα υπερασπιστεί τα συμφέροντά της – ιδιαίτερα για την Ταϊβάν, το μεγαλύτερο δυνητικό σημείο στρατιωτικό ανάφλεξης μεταξύ των μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου, επισημαίνει το Bloomberg.
Η ομιλία του o Λι τόνισε πώς οι εντάσεις ΗΠΑ-Κίνας έχουν κυριαρχήσει στο ετήσιο αμυντικό φόρουμ, με τις συζητήσεις στη Σιγκαπούρη να λαμβάνουν χώρα με φόντο αμερικανικά και καναδικά πλοία που διέρχονται από τα στενά της Ταϊβάν και τον συνεχιζόμενο πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Η κυβέρνηση του προέδρου Σι έχει κατηγορήσει επανειλημμένα τις ΗΠΑ ότι χρησιμοποιούν τις στρατιωτικές τους συμμαχίες, την εμπορική πολιτική και την απειλή κυρώσεων για να εκφοβίσουν μικρότερα έθνη και να προσπαθήσουν να κρατήσουν την Κίνα «κάτω». Οι ΗΠΑ και πολλοί σύμμαχοι λένε ότι θέλουν να «απομακρυνθούν» και όχι να «αποσυνδεθούν» από την Κίνα λόγω ανησυχιών για την εθνική ασφάλεια. Και ο Όστιν επέκρινε επανειλημμένα την Κίνα ότι δεν επέτρεψε την επανέναρξη των συνομιλιών μεταξύ στρατιωτικών.
Σχετικά με την Ταϊβάν, ο Λι είπε ότι η θέση της Κίνας ήταν σαφής: «Η Ταϊβάν είναι αναπαλλοτρίωτο μέρος της Κίνας. Η κινεζική κυβέρνηση και ο κινεζικός στρατός δεν θα ανεχθούν ποτέ κανένα περιστατικό που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια διχασμένη Κίνα».
Ο Σ. Λόκμαν, ανώτερος αναλυτής στο Ινστιτούτο Στρατηγικών & Διεθνών Σπουδών, είπε ότι ο Λι μπορεί να μην κέρδισε πολλούς φίλους στο φόρουμ, αλλά το μήνυμά του θα γίνει ευπρόσδεκτο σε ορισμένες περιφερειακές πρωτεύουσες. «Η παρουσίαση των ΗΠΑ ως μια κάπως απερίσκεπτη υπερδύναμη σε σύγκριση με την Κίνα είναι αληθινή σε ορισμένους», είπε ο Λόκμαν. «Η επανειλημμένη απαίτηση να αντιμετωπίζεται η Κίνα ως ισότιμη θεωρείται από πολλούς ως εύλογη».
Το τριήμερο συνέδριο άνοιξε με τον Λι και τον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Όστιν, να δίνουν τα χέρια σε ένα δείπνο την Παρασκευή. Αυτό μπορεί να ήταν το επικοινωνιακό σημάδι για τα δύο έθνη, τα οποία γρήγορα στράφηκαν προς την ενίσχυση των δεσμών με άλλες χώρες. Ο Λι και άλλοι Κινέζοι εκπρόσωποι πραγματοποίησαν συναντήσεις το Σαββατοκύριακο με εκπροσώπους από την Ιαπωνία, την Αυστραλία, ακόμη και το ΝΑΤΟ, ενώ και η αντιπροσωπεία των ΗΠΑ συνάντησε αυτά τα έθνη καθώς και άλλους περιφερειακούς εταίρους, συμπεριλαμβανομένων των Φιλιππίνων.
Αφού επέκρινε σε μεγάλο βαθμό την προσέγγιση της Ουάσιγκτον στην περιοχή χωρίς να προσδιορίσει συγκεκριμένα τις ΗΠΑ, ο Λι ολοκλήρωσε τις παρατηρήσεις του με έναν ελαφρώς πιο αισιόδοξο τόνο, λέγοντας ότι «ο κόσμος είναι αρκετά μεγάλος ώστε χώρες όπως η Κίνα και οι ΗΠΑ να αναπτυχθούν μαζί».
Οι ΗΠΑ πρέπει να «ταιριάξουν τα λόγια τους με πράξεις και να αναλαμβάνουν συγκεκριμένες ενέργειες μαζί με την Κίνα για να σταθεροποιήσουν τις σχέσεις και να αποτρέψουν περαιτέρω επιδείνωση», είπε ο Λι. «Η Κίνα και οι ΗΠΑ θα πρέπει να χειριστούν σωστά τις διαφορές, τις σοβαρές δυσκολίες και να βρουν τον σωστό τρόπο να συνεννοηθούν».
Αλλά σε ένα συμβολικό σημάδι του πόσο μακριά παραμένουν οι δύο πλευρές, η ομιλία του Λι ήρθε καθώς ο Όστιν ετοιμαζόταν να αναχωρήσει από τη Σιγκαπούρη, κατευθυνόμενος προς την Ινδία. Εκεί θα εργαστεί για να ενισχύσει τους δεσμούς με έναν συχνό αντίπαλο της Κίνας και ένα έθνος-κλειδί στο μπλοκ των Quad που θεωρείται όλο και περισσότερο ως αντίβαρο του Πεκίνου στον Ινδο-Ειρηνικό.
Δύο πολεμικά πλοία ΗΠΑ και Καναδά διέπλευσαν το Στενό της Ταϊβάν
Χθες, δύο πολεμικά πλοία, το αμερικανικό USS Chung-Hoon και το καναδικό HMCS Montreal, διέπλευσαν το Στενό της Ταϊβάν, τον πορθμό που έχει μετατραπεί σε γεωπολιτική πυριτιδαποθήκη τα τελευταία χρόνια.
«Ο διάπλους του Chung-Moon και του Montreal καταδεικνύει τη δέσμευση των ΗΠΑ, των συμμάχων και των εταίρων τους για μια ελεύθερη και ανοιχτή περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού» ανακοίνωσε ο 7ος αμερικανικός στόλος.
Οι κινεζικές στρατιωτικές αρχές ανέφεραν ότι παρακολούθησαν τον διάπλου των δύο σκαφών. «Οι εν λόγω χώρες προκαλούν σκοπίμως προβλήματα στο Στενό της Ταϊβάν και αυξάνουν ηθελημένα τους κινδύνους, υπονομεύοντας χωρίς κανέναν ενδοιασμό την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα» είπε ο συνταγματάρχης Σι Γι, ο εκπρόσωπος των κινεζικών ενόπλων δυνάμεων για την Ανατολική Ζώνη.
Αμερικανικά πολεμικά περνούν συχνά από το Στενό της Ταϊβάν, σπανίως όμως συνοδευόμενα από σκάφη άλλων συμμαχικών χωρών. Η τελευταία φορά που συνέβη αυτό ήταν τον περασμένο Σεπτέμβριο.
Οι υπουργοί Άμυνας των ΗΠΑ και της Κίνας, Λόιντ Όστιν και Λι , συναντήθηκαν για πρώτη φορά στο δείπνο για την έναρξη του Διαλόγου της Σάνγκρι-Λα για την Άμυνα, στη Σιγκαπούρη. Αντάλλαξαν χειραψία και είχαν έναν σύντομο διάλογο.
Από το τέλος του κινεζικού εμφυλίου πολέμου, το 1949, η Κίνα θεωρεί την Ταϊβάν ως επαρχία της, την οποία ακόμη δεν έχει καταφέρει να επανενώσει με την ηπειρωτική χώρα. Οι σχέσεις μεταξύ Πεκίνου και Ταϊπέι έχουν επιδεινωθεί τα τελευταία χρόνια, ιδίως αφότου ανέλαβε την εξουσία στην Κίνα ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Δημοσκόπηση Pulse (ΣΚΑΪ): Παραμένει στο 10% η διαφορά Νέα Δημοκρατία – ΠΑΣΟΚ
- Ανδρουλάκης: Είμαστε προγραμματικός αντίπαλος της ΝΔ
- Ο πρωτότοκος υιός του Τραμπ γίνεται σύμβουλος σε εταιρεία drone και «απογειώνει» την τιμή των μετοχών της
- Σαρακιώτης: Φεύγει από τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά δεν μας λέει ακόμα που πάει…
- ΠΑΣΟΚ: Καταγγελίες για τα θέματα ασφαλείας του μετρό Θεσσαλονίκης
- Μητσοτάκης για διαγραφή Σαμαρά: Η φράση για τα «χαριεντίσματα» δεν μου άφησε κανένα περιθώριο
- Η Γαλλία έδωσε «ασυλία» στον Νετανιάχου για να προχωρήσει σε κατάπαυση πυρός στο Λίβανο
- Ευρωπαϊκές αγορές: Κλείσιμο με απώλειες στη σκιά πάντα των δασμών Τραμπ
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις