«Κάθε χειμώνα, και προ πανδημίας, υπήρχαν διασωληνωμένοι εκτός μονάδας. Υπήρχε στενότητα και τα προηγούμενα χρόνια. Η μετακίνηση των ασθενών γίνεται όσο πιο γρήγορα γίνεται» ανέφερε η αναπληρωτής υπουργός Υγείας Ασημίνα Γκάγκα μιλώντας νωρίτερα στη Βουλή.
Καθώς οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι των κομμάτων της αντιπολίτευσης Π. Σκουρλέτης και Ν. Γιαννακοπούλου, έθεσαν στην αναπληρωτή υπουργό το ζήτημα της μελέτης των κ.κ. Τσιόδρα-Λύτρα, η κυρία Γκάγκα έσπευσε να επισημάνει ότι οι αριθμοί θνητότητας δεν επιδέχονται συγκρίσεις, γιατί στους αρρώστους ο καθένας είναι διαφορετική βαρύτητα περιστατικού, έχει διαφορετική ηλικία.
«Είμαι 30 χρόνια στο ΕΣΥ. Τριάντα χρόνια στο ΕΣΥ, κάθε χειμώνα η κλινική είχε διασωληνωμένους εκτός μονάδας. Δεν μας πεθαίνανε. Ήταν εκτός μονάδας και τους βάζαμε μέσα όταν είχαμε κρεβάτι. Και η στενότητα των κρεβατιών ήταν πολύ μεγαλύτερη. Έχουμε δηλαδή, πολύ περισσότερες ΜΕΘ τώρα. Μέσα στην πανδημία, το δικό μου νοσοκομείο για παράδειγμα, είχε 12 κρεβάτια ΜΕΘ στην πανεπιστημιακή κλινική, 8 κρεβάτια ΜΕΘ στην πρώτη μονάδα της χώρας, και 9 κρεβάτια ΜΑΦ που δεν πολυλειτουργούσαν.
Σήμερα έχει τα 50 κρεβάτια που είναι δωρεά της Βουλής, και πρέπει να σας ευχαριστήσω γιατί πραγματικά αυτό είναι ένα έργο πνοής, έχει 17 κρεβάτια στην πανδημία στην πανεπιστημιακή, διότι πήραν μια χορηγία και δώσανε άλλα 5 κρεβάτια και έγιναν όλα τα κρεβάτια στην πρώτη μονάδα της χώρας ΜΕΘ.
Άρα τα κρεβάτια ΜΕΘ είναι ασυζητητί πολύ περισσότερα. Φέτος, εμείς στο Σωτηρία, από την ώρα που ξεκίνησε η νέα μονάδα, ελάχιστες φορές είχαμε αρρώστους διασωληνωμένους που χρειάστηκε να μείνουν κάποιες ώρες στην κλινική μέχρι να μετακινηθούν στη μονάδα» είπε η αναπληρωτής υπουργός Υγείας.
«Γνωστό το θέμα των ΜΕΘ εδώ και χρόνια»
«Το θέμα των ΜΕΘ είναι γνωστό εδώ και πολλά χρόνια. Υπήρχε στενότητα. Τώρα επειδή υπάρχουν πάρα πολλά κρούσματα, μπορεί πράγματι να μένουν ασθενείς εκτός ΜΕΘ, για κάποιες ημέρες. Η διακίνηση είναι γρήγορη. Δηλαδή, υπάρχουν κάθε μέρα άνθρωποι που βγαίνουν ή που δυστυχώς καταλήγουν μέσα στις ΜΕΘ και οι άρρωστοι μετακινούνται και μετακινούνται όσο πιο γρήγορα γίνεται», είπε η κυρία Γκάγκα και προσέθεσε:
«Για να κάνεις σύγκριση της θνητότητας, δεν μπορείς να βάλεις απλά νούμερα γιατί οι άρρωστοι έχουν ο καθένας διαφορετική βαρύτητα του περιστατικού, διαφορετική ηλικία, άρα λιγότερες εφεδρείες σε έναν 90χρονο από ό,τι σε έναν 40χρονο και άλλες νοσηρότητες.
Άρα δεν υπάρχει τρόπος σύγκρισης. Οι άνθρωποι που μένουν εκτός μονάδος και δεν μπορούν να διακομιστούν γιατί είναι σε ένα νοσοκομείο που δεν έχει μονάδα, είναι αυτοί που θα μετακινηθούν σε άλλες περιοχές, είτε γιατί είναι πολύ βαριά, γιατί χρειάζονται αγγειοσυσπαστικά, γιατί δεν μπορούν να μπουν σε ένα ασθενοφόρο. Άρα δεν υπάρχει τρόπος να συγκρίνουμε τη θνητότητα. Βεβαίως θα μείνουν κάποιοι άρρωστοι εκτός μονάδων, η προσπάθεια είναι πάντα να μετακινούνται και να διακινούνται και να πηγαίνουν στις μονάδες».
«Στα δύο χρόνια κουράζεσαι πολύ»
Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας αναφέρθηκε και στο τι γίνεται σε άλλες χώρες με πολύ που ισχυρά συστήματα υγείας. «Είδαμε σε χώρες να διασωληνώνται άνθρωποι σε γήπεδα, σε άλλες χώρες. Σε μεγάλες χώρες, με φοβερά καλά συστήματα υγείας.
Η Γερμανία χρειάστηκε να διακομίσει στην Ιταλία φέτος, τώρα μετά από δύο χρόνια πανδημίας. Άρα το θέμα είναι ότι γίνεται ό,τι μπορεί να γίνει. Έχουμε δώσει και αναπνευστήρες και μηχανήματα, και η προσπάθεια να δούμε τους αρρώστους είναι πολύ καλή και πρέπει να συγχαρώ τους συναδέλφους γιατί το έργο που κάνουν είναι βαρύ και συνεχές και δεν βλέπουν φως.
Βλέπουν τα κρούσματα να είναι πάρα πολλά. Αυτό βαραίνει πάρα πολύ. Αλλιώς αντιμετωπίζεις μια κατάσταση πανδημίας και εκτάκτων συνθηκών για ένα μήνα. Στα δύο χρόνια κουράζεσαι πολύ και λες κάτι πρέπει να γίνει. Είναι σημαντικό να προσέξουμε όλοι και τους εαυτούς μας, και τους διπλανούς μας, το σύστημα υγείας και τους συναδέλφους».
«Αξιοποιήθηκε και ο ιδιωτικός τομέας»
Η στήριξη στο ΕΣΥ υπάρχει. Έχει αξιοποιηθεί και ο ιδιωτικός τομέας. Εκεί που δεν μπορέσαμε να βρούμε ανθρώπους να βοηθήσουν το σύστημα, κάναμε επίταξη, επιστράτευση υπηρεσιών υγείας, ανέφερε η αναπληρωτής υπουργός και προσέθεσε:
«Πράγματι υπάρχουν νοσοκομεία που έχουν μειωθεί τα χειρουργεία αλλά δεν είναι τεράστιο ζήτημα. Έχουν μετακινηθεί σε κάποιες περιοχές χειρουργεία στον ιδιωτικό τομέα, χωρίς κανένα κόστος για τον ασθενή. Άρα το πρόβλημα αντιμετωπίζεται με τον καλύτερο τρόπο. Μετακινούμε χειρουργεία για να μπορούν αναισθησιολόγοι και εντατικολόγοι να κάνουν καλύτερα τη δουλειά τους.
Μπορεί να σταματάνε κάποια χειρουργεία στο δημόσιο αλλά αυτά τα χειρουργεία τα στέλνουμε στον ιδιωτικό τομέα και γίνονται χωρίς καμία επιβάρυνση. Έχουμε συνεχή επαφή με όλες τις υγειονομικές περιφέρειες, με όλους τους γιατρούς σε όλα τα νοσοκομεία. Κάνουμε όλοι ό,τι περνάει από το χέρι μας».
«Γιατροί σε burnout»
Σε σχέση με την στελέχωση στις ΜΕΘ επισήμανε ότι στη Γερμανία ο νόμος για τις ΜΕΘ ορίζει ότι σε κάθε βάρδια πρέπει να είναι ένας ειδικευμένος εντατικολόγος και επικουρείται από γιατρούς άλλων ειδικοτήτων.
Σε εμάς δεν είναι έτσι. Έχουμε εντατικολόγους μέσα στις ΜΕΘ και γιατρούς να επικουρούν. Άρα τα προβλήματα αυτή τη στιγμή, είναι προβλήματα κούρασης, είναι προβλήματα αντοχών των ανθρώπων που είναι σε burnout.
Σε όσους επικρίνουν την κυβέρνηση ότι μετατρέπει το ΕΣΥ σε μονοθεματικό, η κ. Γκάγκα απάντησε: «Το σύστημα υγείας δεν έγινε ποτέ μονοθεματικό. Μόνο τον μήνα Νοέμβριο στην 4η ΥΠΕ που πιέζεται πολύ καθημερινά, νοσήλευσε 17.000 ασθενείς με μη covid νοσήματα και περίπου 3.000 ασθενείς με covid νοσήματα. Άρα μόνο μονοθεματικό δεν είναι το ΕΣΥ».
«Παίρνουμε όλα τα μαθήματα από τη διαχείριση της πανδημίας και σχεδιάζουμε ένα καινούργιο σύστημα υγείας», είπε επίσης η κυρία Γκάγκα που αναφέρθηκε στα μέτρα πρόληψης και ενημέρωσε για τον ψηφιακό φάκελο του ασθενούς και για το πρόγραμμα διασύνδεσης των δομών για την καλύτερη αντιμετώπιση των ασθενών σε δυσπρόσιτες περιοχές. Ιδίως για τον ψηφιακό φάκελο είπε ότι είναι φάκελος του ασθενούς, που θα μοιράζεται τα δεδομένα του με τους γιατρούς μόνο όταν εκείνος θέλει.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Δημοσκόπηση Metron Analysis: Κατεβαίνει στις 8,2 μονάδες η διαφορά ΝΔ (27,3%) – ΠΑΣΟΚ (19,1%)
- ΣΥΡΙΖΑ για ναύαρχο Αποστολάκη: Και διαπλεκόμενος και αποστάτης
- Hellenic Cables: Πήρε πιστοποίηση για δυναμικό καλώδιο ισχύος
- Aenaon: Το έργο ανάπλασης του Φαληρικού όρμου, παρουσία Πρωθυπουργού
- Μπάιντεν: Αντιπαραγωγικοί οι δασμοί Τραμπ – Ελπίζω να το ξανασκεφτεί
- Ευρωπαϊκές αγορές: Κέρδη μετά τη διήμερη πτώση
- Πολιτική κρίση στη Γαλλία: Η Λε Πεν ζητά νέες φοροελαφρύνσεις για να ψηφίσει τον προϋπολογισμό του 2025
- Εκτός ΣΥΡΙΖΑ και ο ναύαρχος Αποστολάκης αφήνοντας το κόμμα με 27 βουλευτές – Πήρε μαζί του την έδρα ως βουλευτής Επικρατείας!
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις