Παιδεία

Μηδενισμός του γραπτού όσων μαθητών έχουν κινητό τηλέφωνο

Με μηδενισμό του γραπτού του απειλείται κάθε μαθητής αν κατά τη διάρκεια των Πανελλαδικών απολυτηρίων εξετάσεων, συλληφθεί να έχει στην κατοχή του κινητό τηλέφωνο, ακόμα και αν αυτό είναι απενεργοποιημένο.

Αυτό έκρινε το Συμβούλιο της Επικρατείας και επικύρωσε τον μηδενισμό δύο γραπτών μαθητών, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Η υπόθεση που έφτασε ως το Ανώτατο Δικαστήριο, αφορά δύο μαθητές του Γενικού Λυκείου Βούλας και Σταυρούπολης Θεσσαλονίκης που προσέφυγαν στη Διοικητική Δικαιοσύνη. Οι δύο μαθητές κατά τη διενέργεια των γραπτών απολυτηρίων εξετάσεων είχαν ζητήσει να πάνε στην τουαλέτα, όπου έγινε αντιληπτό από καθηγητή ότι είχαν στην κατοχή τους κινητό τηλέφωνο. Ενώ η Λυκειακή Επιτροπή μηδένισε και τα δύο γραπτά, τελικά η Διοικητική Δικαιοσύνη δικαίωσε τους μαθητές, ωστόσο ο υπουργός Παιδείας και η Γενική Επίτροπος της Επικρατείας των Διοικητικών Δικαστηρίων άσκησαν έφεση στο Συμβούλιο της Επικρατείας υπέρ του νόμου κατά των δύο επίμαχων εφετειακών αποφάσεων.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας έκριναν ότι η για την επιβολή της κύρωσης μηδενισμού του γραπτού δοκιμιού αρκεί η κατοχή ενός από τα μη επιτρεπόμενα αντικείμενα, μέσα στα οποία συμπεριλαμβάνεται και το κινητό τηλέφωνο, «χωρίς να είναι απαραίτητος να αποδεικνύεται η χρήση του». Όπως επισημαίνουν, το κινητό τηλέφωνο, πέραν από μέσο επικοινωνίας, αποτελεί ταυτόχρονα μέσο αποθήκευσης δεδομένων.

Σύμφωνα με την εκπαιδευτική νομοθεσία οι μαθητές κατά την είσοδό τους στην αίθουσα εξετάσεων δεν επιτρέπεται να έχουν μαζί τους βιβλία, τετράδια, σημειώσεις, διορθωτικό, κινητά τηλέφωνα, υπολογιστές, ηλεκτρονικά μέσα μετάδοσης πληροφοριών, κ.λπ. Σε περίπτωση που βρεθούν στην κατοχή τους τα επίμαχα αντικείμενα το γραπτό μηδενίζεται.

Κατόπιν όλων αυτών το ΣτΕ έκρινε ότι πρέπει να γίνουν δεκτές οι εφέσεις και να εξαφανιστούν υπέρ του νόμου οι επίμαχες εφετειακές αποφάσεις.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu