Τεχνολογία

Μicrosoft Data Center: To χρονοδιάγραμμα, τα οφέλη και η γεωπολιτική σημασία

Μια εσωτερική άποψη ενός Data Center

Τρίτη χώρα στην Ευρώπη η Ελλάδα, μετά την Ιρλανδία και την Ολλανδία, στην οποία κατασκευάζεται data center

Στις αρχές Απριλίου ξεκινούν, εκτός απροόπτου, σύμφωνα με πληροφορίες του financialreport.gr, οι εργασίες για τα data centers της Microsoft στην Αττική, με ορίζοντα ολοκλήρωσης τους τελευταίους μήνες του 2027 ή τις αρχές του 2028 και τελικό ύψος επένδυσης κοντά στο 1 δις ευρώ.

Κατά όσα αναφέρουν πηγές των εταιρειών TEΡΝΑ και RENCO, οι οποίες πριν από λίγες ώρες αναδείχθηκαν οι τελικοί ανάδοχοι για την κατασκευή του έργου, ήδη έχει ολοκληρωθεί ο αρχικός σχεδιασμός, ενώ τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει συνεργασία με την Microsoft προκειμένου να ρυθμιστούν οι τελευταίες λεπτομέρειες για όσα επιθυμεί η εταιρεία να δημιουργηθούν εντός των data centers.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το εν λόγω data center θα είναι το τρίτο που θα γίνει στην Ευρώπη από τον τεχνολογικό κολοσσό- μετά από αυτά στην Ιρλανδία και στην Ολλανδία– ενώ τα άλλα κέντρα δεδομένων της Microsoft βρίσκονται στις ΗΠΑ, στην Αυστραλία, στον Καναδά, στην Κίνα, το Χονγκ Κονγκ και τη Σιγκαπούρη.

Πρόκειται, δε, για την κατασκευή και λειτουργία τριών data center, συνολικού προϋπολογισμού 976,168 εκατ. ευρώ (χωρίς ΦΠΑ), επένδυση η οποία έχει χαρακτηριστεί στρατηγική, αξιοποιώντας τη δυνατότητα της ταχείας αδειοδότησης και τη χωροθέτηση μέσω της κατάρτισης Ειδικού Σχεδίου Χωρικής Ανάπτυξης (ΕΣΧΑΣΕ), η οποία ενεργοποιείται συχνά για έργα ειδικού σκοπού.

Eνδεικτικό είναι ότι η επένδυση της Microsoft στην Ελλάδα χρηματοδοτείται, σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν και σε πρόσφατη συνέντευξη τύπου, με ίδια κεφάλαια της εταιρείας σε ποσοστό 100%: Ο συνολικός προϋπολογισμός της επένδυσης αφορά την αγορά των οικοπέδων 77,400 εκατ. (η οποία έχει, ήδη, γίνει), την κατασκευή των κέντρων δεδομένων 404,956 εκατ., τον τεχνολογικό και ψηφιακό εξοπλισμό τους, 264,192 εκατ., ενώ στα 229,620 εκατ. ευρώ εκτιμώνται οι λειτουργικές δαπάνες της 8ετίας οι οποίες περιλαμβάνουν δαπάνες μισθοδοσίας, δαπάνες διαχείρισης εγκαταστάσεων, συντήρησης κ.α.

Οι βασικοί μισθωτές

Αυτό που είναι σημαντικό είναι ότι ήδη πριν ακόμα την υλοποίησή της, η επένδυση έχει, ήδη, βασικούς μισθωτές που ενδιαφέρονται για όσα έχει να προσφέρει σε ό,τι αφορά δεδομένα και ταχύτητες διαδικτύου. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ανάμεσα στους anchor tenants (σ.σ.: βασικούς μισθωτές) για τα τρία data centers της Microsoft θα βρίσκονται σίγουρα και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες (Alpha Bank, Εθνική Τράπεζα, Εurobank, Τράπεζα Πειραιώς), ενώ έχει, ήδη, εκφραστεί ενδιαφέρον και από άλλες εταιρείες όπως η ΔΕΗ, ο ΟΤΕ, ο Μυτιληναίος και ο Τιτάνας.

Ευνόητο είναι ότι σε ένα τέτοιο επιχείρημα η ενεργειακή επάρκεια που θα χρειαστεί θα είναι τεράστια, ωστόσο, σύμφωνα με τη CEO της Microsoft κ. Ανδρονοπούλου έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες επαφές με τους παρόχους, ώστε να εξασφαλιστεί η επάρκεια για την συνολική παροχή ισχύος της εγκατάστασης, η οποία θα αγγίξει τα 25 MW.

H CEO της Microsoft Ελλάδος, Γιάννα Ανδρονοπούλου

Σπάτα, Αρτέμιδα, Κορωπί

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, η επένδυση της Microsoft, η οποία ανακοινώθηκε για πρώτη φορά το 2020 από τον τότε CEO Θεοδόση Μιχαλόπουλο, συνδέεται με τη δημιουργία τριών κέντρων δεδομένων στην Αττική σε ισάριθμα ακίνητα που έχει αγοράσει με σκοπό την ανάπτυξη και παροχή υπηρεσιών Υπολογιστικού Νέφους (Microsoft Cloud).

Το πρώτο, το οποίο θα ξεκινήσει και τον Απρίλιο, θα κατασκευαστεί εντός του Επιχειρηματικού Πάρκου «Πέτρα – Γιαλού – Βούλια – Προκαλήσι», της Δημοτικής Ενότητας Σπάτων – Λούτσας, του Δήμου Σπάτων – Αρτέμιδος και το δεύτερο και τρίτο στη θέση «Μπουρμπουτσάνα» του Δήμου Κρωπίας.

Η δυναμικότητα του data center στα Σπάτα θα είναι 19,2 MW (διπλάσια αυτών που θα εγκατασταθούν στο Κορωπί – 9,6 MW) και θα τεθεί σταδιακά σε λειτουργία.

Τι είναι τα κέντρα δεδομένων και ποια η σημασία τους

Τα κέντρα δεδομένων και τα υποθαλάσσια τηλεπικοινωνιακά καλώδια αποτελούν σήμερα τη ραχοκοκαλιά του ψηφιακού κόσμου, με σημαντικό γεωπολιτικό ρόλο. Σε αυτό το πλαίσιο, η Ελλάδα, αποτελώντας μια χώρα που βρίσκεται στο σταυροδρόμι Ευρώπης, Ασίας και Αφρικής, αποκτά ρόλο στρατηγικής σημασίας. Η γεωγραφική της θέση προσφέρει ένα ιδανικό «πέρασμα» για τα υποθαλάσσια καλώδια που συνδέουν την Ανατολή και τη Δύση, καθιστώντας την έναν κρίσιμο κόμβο για το παγκόσμιο δίκτυο μεταφοράς δεδομένων. Άλλωστε, οι πρόσφατες επενδύσεις έχουν φέρει στο προσκήνιο την αυξανόμενη σημασία της για την ψηφιακή αγορά, σηματοδοτώντας τη δυνατότητα της να αναδειχθεί σε «hub».

Η σημασία των κέντρων δεδομένων και των υποθαλάσσιων καλωδίων εκτείνεται πέρα από το ρόλο τους στη διευκόλυνση της συνδεσιμότητας με το Διαδίκτυο, καθώς είναι ζωτικής σημασίας για την ανθεκτικότητα των δικτύων, διασφαλίζοντας ότι τα δεδομένα μπορούν να αναδρομολογηθούν σε περίπτωση διακοπών, κάτι πολύ σημαντικό για την απρόσκοπτη ροή των πληροφοριών. Eπιπλέον, έχουν κεντρικό ρόλο στο data sovereignty, με τις χώρες να συνειδητοποιούν όλο και περισσότερο τη σημασία του ελέγχου των δεδομένων που «ρέουν» εντός και εκτός των συνόρων τους.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα data centers αποτελούν την «καρδιά» του cloud computing, της AI και των big data analytics, «τροφοδοτώντας» την ψηφιακή οικονομία. Η στρατηγική τους τοποθέτηση επηρεάζεται από παράγοντες όπως το κλίμα, η πολιτική σταθερότητα και η εγγύτητα σε internet exchange points. Η πρόοδος της Ελλάδας στον συγκεκριμένο τομέα είναι αξιοσημείωτη, με σημαντικές επενδύσεις που στοχεύουν στη δημιουργία υπερσύγχρονων εγκαταστάσεων, αξιοποιώντας τη στρατηγική θέση της για την εξυπηρέτηση διεθνών αγορών.

Τα υποθαλάσσια καλώδια, ως οι «αρτηρίες του Διαδικτύου», μεταφέρουν το μεγαλύτερο μέρος των δεδομένων, αποκτώντας κρίσιμο ρόλο για την παγκόσμια συνδεσιμότητα. Η ασφάλεια αυτών των καλωδίων είναι υψίστης σημασίας, καθώς είναι ευάλωτα τόσο σε φυσικές όσο και σε ψηφιακές απειλές. Ο ρόλος της χώρας μας στη φιλοξενία και την προστασία αυτών των καλωδίων είναι κρίσιμος, όχι μόνο για τη δική της συνδεσιμότητα, αλλά και ως παράγοντας διασφάλισης της σταθερότητας για την παγκόσμια υποδομή.

Ο γεωπολιτικός ρόλος αυτών των κρίσιμων υποδομών συνδέεται, επίσης, με ευρύτερα ζητήματα κυβερνοασφάλειας και διεθνών σχέσεων. Καθώς οι χώρες ανταγωνίζονται για έλεγχο και επιρροή αυτών των κρίσιμων περιουσιακών στοιχείων, η στρατηγική θέση της Ελλάδας προσφέρει σημαντικές ευκαιρίες. Ενισχύοντας τις δυνατότητές της γύρω από το ζήτημα της κυβερνοασφάλειας και τις διεθνείς συνεργασίες, μπορεί να ενισχύσει και το ρόλο της ως βασικός παράγοντας της ψηφιακής οικονομίας.

Ο Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Πειραιά, Δημοσθένης Κυριαζής

Για τη σημασία των data centers μιλά στο financialreport.gr, συνδέοντας τα με τη γεωπολιτική θέση της Ελλάδας,  ο αναπληρωτής καθηγητής Ψηφιακών Συστημάτων και Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Πειραιά Δημοσθένης Κυριαζής: «Είναι κάτι πρωτόγνωρο για τη χώρα μας και το ό,τι αποφασίζεται να κατασκευαστούν στην Ελλάδα και ότι δρομολογείται η δημιουργία τους, καθώς η Ελλάδα μέχρι πρότινος δεν ήταν στο στόχαστρο μεγάλων εταιρειών και δεν αποτελούσε κυρίαρχο υπολογιστικό κόμβο όπως η Νορβηγία, στη Σουηδία. Πλέον η χώρα μας, όταν ολοκληρωθεί τόσο το έργο της Google όπως και αυτό της Microsoft θα είναι ο συνδετικός κρίκος ανάμεσα στις εργασίες της εταιρείας στην Αφρική και στην Μέση Ανατολή».

Mαρία Μπακοπούλου

[email protected]

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu