Το σχέδιο της Συνεταιριστικής Τράπεζας Χανίων για να γίνει Ανώνυμη Εταιρεία και τα επόμενα βήματα για την ανάδειξη των κρυμμένων στοιχείων του ενεργητικού
Την μετατροπή της σε «Ανώνυμη Εταιρεία» δρομολογεί αυτόνομα τις επόμενες εβδομάδες η Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων αφού δεν προχώρησε η συμφωνία συγχώνευσης με την Παγκρήτια Τράπεζα. Αυτό δήλωσε, ο πρόεδρος της τράπεζας, Μιχάλης Μαρακάκης σε ενημερωτική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα την περασμένη Παρασκευή, με αφορμή την συμμετοχή της Τράπεζας Χανίων στο διεθνές συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ηθικών και Εναλλακτικών Τραπεζών και Χρηματοδοτών, FEBEA (σ.σ. Η Τράπεζα Χανίων είναι μέλος στην FEBEA και διοργανώνει το φετινό συνέδριο που γίνεται στην Αθήνα).
Ο θεσμός των Συνεταιριστικών Τραπεζών και η φθίνουσα πορεία
Ο κ. Μαρακάκης μίλησε συνολικά για το θεσμό των Συνεταιριστικών Τραπεζών και για τους λόγους που ο θεσμός φθίνει και έδωσε μία άλλη διάσταση σε ότι αφορά τη λειτουργία της Τράπεζας Χανίων, διαφορετική σε σύγκριση με όσα γνωρίζουμε για τις λοιπές εμπορικές τράπεζες, συστημικές και μη. «Είμαστε μία ηθική τράπεζα», επεσήμανε και το εξήγησε λέγοντας πως «είμαστε τακτικό μέλος ανάμεσα σε 34 χρηματοδοτικούς φορείς που ανήκουν στην κοινωνική οικονομία. Αυτό είναι τιμητικό όχι μόνο για την τράπεζά μας αλλά και για τη χώρα». Και παρέθεσε την πρακτική διάσταση αυτής της ιδιότητας: «Ως τράπεζα δεν έχουμε μεγάλη κερδοφορία, καθώς έχουμε απορροφήσει σχεδόν το 70% των αυξήσεων επιτοκίων. Από τις 10 αυξήσεις επιτοκίων που έχουν γίνει από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αυξήσαμε μόνο την πρώτη φορά και τις τελευταίες δύο, οι οποίες μάλιστα ήταν και μικρότερες (σ.σ. από 25 μονάδες βάσης ενώ οι αρχικές ήταν 50 μονάδες βάσης)».
Ο ίδιος είπε ενδιαφέροντα πράγματα, για το πως η τράπεζα ξεκίνησε πριν από 30 χρόνια και για θεσμό των Συνεταιριστικών Τραπεζών, που πλέον έχει συρρικνωθεί (σ.σ. έχουν απομείνει τέσσερις συμπεριλαμβανομένου της Τράπεζας Χανίων) και σύντομα, όπως είπε, δεν θα υπάρχει.
Τα λάθη
Κάνοντας μια ιστορική διαδρομή, ανέφερε πως ο θεσμός των Συνεταιριστικών Τραπεζών ξεκίνησε το 1993 στην Ελλάδα, με Πρωθυπουργό τότε τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη για να δοθεί η δυνατότητα στις τοπικές κοινωνίες να δημιουργήσουν μία τράπεζα που θα βοηθάει τις τοπικές οικονομίες και την ανάπτυξή τους, όπως συμβαίνει σε ορισμένες χώρες στο εξωτερικό όπου οι τοπικές τράπεζες έχουν ρόλο και κατέχουν σημαντικό μερίδιο αγοράς. Όμως έγιναν κάποια λάθη. Το βασικότερο ήταν ότι κομβικό ρόλο στη δημιουργία των συνεταιριστικών τραπεζών είχαν τα επιμελητήρια, από τα οποία δεν έλειψε ποτέ ο κομματισμός. Ετσι, δεν τέθηκαν ουσιαστικοί κανόνες διοίκησης των τραπεζών με συνέπεια οι τράπεζες να διοικούνται κομματικά με τα γνωστά αποτελέσματα.
Ο κ. Μαρακάκης, διευκρίνισε ότι η μόνη τράπεζα που δεν έγινε από επιμελητήριο είναι η Τράπεζα Χανίων και πως ο κομματισμός δεν έχει θέση στην τράπεζα.
Πρόσθεσε, επίσης πως η τράπεζα δεν έχει σύλλογο εργαζομένων γιατί δεν χρειάζεται. «Είμαστε όλοι μαζί οικογένεια», ανέφερε συμπληρώνοντας πως οι εργαζόμενοι τυγχάνουν ορισμένων παροχών ενώ παλαιότερα ήταν και συμμέτοχοι στα κέρδη.
Στο σημείο αυτό, ανέφερε ότι η Τράπεζα Χανίων μέχρι το τέλος του 2023 θα πάψει να είναι Συνεταιριστική. Για τους λόγους που οδήγησε σε αυτή την απόφαση, εξήγησε πως το ίδιο το κράτος δεν επιθυμεί την εξέλιξη των Συνεταιριστικών Τραπεζών αφού τις εξαιρεί από μεγάλα χρηματοδοτικά προγράμματα.
«Το κράτος δεν μας βλέπει με το ίδιο μάτι με τις υπόλοιπες τράπεζες. Μας πέταξε έξω από το Ταμείο Ανάκαμψης, χωρίς να υπάρχει λόγος». Συνέχισε, λέγοντας πως «θέλουμε να μεγαλώσουμε και πως θέλουμε και επενδυτές». Εξήγησε, πως οι επενδυτές μπαίνουν σε Α.Ε. και όχι σε σε Συνεταιρισμούς. Ενας άλλος λόγος είναι ότι δίνεται και μία διέξοδος ρευστοποίησης για τους υφιστάμενους μεριδιούχους που κατέχουν συνεταιριστικά μερίδια και είναι στην πράξη «εγκλωβισμένοι» αφού δεν μπορούν να ρευστοποιήσουν τα μερίδιά τους. Η τράπεζα αριθμεί 27.500 μεριδιούχους, οι οποίοι για να μεταβιβάσουν τα μερίδιά τους απαιτείται προηγουμένη άδεια της Τράπεζας της Ελλάδος για να πληρώσει η τράπεζα την αξία του μεριδίου τους ή να βρουν οι ίδιοι υποψήφιο αγοραστή (ή να απευθύνει αίτημα στην τράπεζα για μεταβίβαση σε ενδιαφερόμενο αγοραστή).
Σε εξέλιξη αύξηση κεφαλαίου
Στο πλαίσιο αυτό, είναι σε εξέλιξη μία μικρή αύξηση κεφαλαίου 7 εκατ. ευρώ που συνδυάζεται με την έκδοση ομολόγου 3 εκατ. ευρώ ενώ θα ακολουθήσει αργότερα νέα αύξηση κεφαλαίου για να συνδυαστεί με πιστωτική επέκταση. Ανάμεσα στους μεσοπρόθεσμους στόχους εντάσσεται και η είσοδος στο Χρηματιστήριο Αθηνών.
Στο μεταξύ, η τράπεζα προχωρά και σε άλλα βήματα αξιοποίησης κρυμμένων στοιχείων του ενεργητικού της. Διαθέτει πλειοψηφικές συμμετοχές σε εταιρεία ακινήτων, την Κρητικά Ακίνητα Α.Ε. καθώς και σε σημαντικές βιομηχανίες στον κλάδο των τροφίμων (ΑΒΕΑ, ΒΙΟ.ΧΥΜ, ΑΦΟΙ ΧΙΩΤΑΚΗ). Επίσης, συμμετέχει με μικρότερα ποσοστά σε διάφορες εταιρείες δραστηριότητας και σε κλάδους όπως είναι οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), η εμφιάλωση νερού κλπ.
Ιδρυση Ανώνυμης Εταιρείες Επενδύσεων σε Ακίνητη Παριουσία
Το άμεσο βήμα που η τράπεζα δρομολογεί είναι η δημιουργία Ανώνυμης Εταιρείας Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας, δηλαδή Α.Ε.Ε.Α.Π. Το χαρτοφυλάκιο θα αποτελείται από ακίνητα της τράπεζας – θα γίνει εισφορά σε είδος και ακίνητα της θυγατρικής Κρητικά Ακίνητα (η τράπεζα κατέχει το 74,46% των μετοχών). Η αξία του χαρτοφυλακίου θα είναι περίπου 36 εκατ. ευρώ εκ των οποίων το 90% των ακινήτων είναι μισθωμένα. Εκτός από τη συμμετοχή της τράπεζας και της Κρητικά Ακίνητα στην ΑΕΕΑΠ υπάρχει ενδιαφέρον για διεύρυνση της μετοχικής βάσης από διάφορους επιχειρηματίες είτε με μετρητά είτε με εισφορά των ακινήτων τους.
Το μεγαλύτερο τοπικό άναπτυξιακό έργο στην Κρήτη
Η Κρητικά Ακίνητα διαθέτει σήμερα ένα πολύ μεγάλο χαρτοφυλάκιο ακινήτων σημαντικής εμπορικής αξίας που περιλαμβάνει, αστικά ακίνητα εισοδήματος, μεταξύ των οποίων το εμπορικό κέντρο «ΟΛΕΑ» και το υπόγειο parking στον Πλατανιά, οικόπεδα μελλοντικής αξιοποίησης, προνομιούχες οικοπεδικές εκτάσεις, με δυνατότητα ανάπτυξης παραθεριστικής κατοικίας, εκτάσεις εντός περιοχών ιδιωτικής πολεοδόμησης.
Αυτή την περίοδο, η εταιρεία εξελίσσει το μεγαλύτερο τοπικό αναπτυξιακό έργο στην Κρήτη (μαζί με το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι είναι οι δύο μεγαλύτερες επενδύσεις) για τη δημιουργία νέου επιχειρηματικού πάρκου 515 στρεμμάτων, στην περιοχή Μαλάξα του δήμου Χανίων. Πρόκειται για έργο πνοής που θα καλύψει την ανάγκη ύπαρξης ενός σύγχρονου και οργανωμένου υποδοχέα της τοπικής επιχειρηματικότητας, δίνοντας οριστική λύση σε ένα διαχρονικό πρόβλημα λόγω της έλλειψης χωροταξικού σχεδιασμού και χρήσεων γης στο Νομό Χανίων. Στο πάρκο εκτελούνται τα έργα υποδομής (ποσοστό ολοκλήρωσης 50%) η ολοκλήρωση των οποίων προβλέπεται εντός του τρέχοντος έτους και προβλέπεται να υποδεχθεί 200 επιχειρήσεις. Το ύψος των επενδύσεων που θα κάνουν και οι επιχειρήσεις ανέρχεται σε αρκετά εκατοντάδες εκατομμύρια.
Χρήστος Ιωάννου
[email protected]
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Θεοδωρικάκος: “Ελεγχοι σε περισσότερες από 100 αλυσίδες καταστημάτων”
- MicroSmart ΑΕ – Μικροπιστώσεις: Πιστοποιημένη με τον Ευρωπαϊκό Κώδικα Δεοντολογίας
- ΜΕΤΚΑ: Ζήτησε και πήρε παράταση 18 μηνών για την «Παράκαμψη της Χαλκίδας» των 210 εκατ. ευρώ
- Μήνυση Λινού σε Πολάκη για συκοφαντική δυσφήμιση
- Απεργούν οι εργαζόμενοι σε καζίνο στο …Las Vegas
- Βουλή: Και επίσημα αξιωματική αντιπολίτευση το ΠΑΣΟΚ με 31 βουλευτές
- Βρετανία: Πτώση 0,7% στις λιανικές πωλήσεις τον Οκτώβριο 2024
- Γερμανία: Οριακή ανάπτυξη 0,1% στο γ’ τρίμηνο 2024
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις