Διεθνή

Μιανμάρ: Χάος και συντρίμμια από τον φονικό σεισμό – Ανυπολόγιστο το μέγεθος της καταστροφής

Financialreport.gr

Σβήνουν οι ελπίδες για τον εντοπισμό επιζώντων

Υπό συνθήκες χάους οι διασώστες στην Μιανμάρ αναζητούν επιζώντες κάτω από τα συντρίμμια πολυώροφων κτηρίων που άφησε πίσω του ο φονικός σεισμός που ισοπέδωσε πόλεις και χωριά.

Οι νεκροί έχουν ξεπεράσει τους 1.700, ενώ και στην Ταϊλάνδη ο αριθμός των νεκρών αυξήθηκε στους 18. Την ίδια ώρα δεν είναι εφικτό να υπολογιστεί με ακρίβεια ο αριθμός των θυμάτων.

Ακριβής απολογισμός θυμάτων δεν μπορεί να υπάρξει, καθώς οι διασώστες, με τα πενιχρά τους μέσα, δεν μπορούν να εντοπίσουν επιζώντες ούτε να ανασύρουν σορούς από τα συντρίμμια.

Η έρευνα για επιζώντες διεξάγεται κυρίως από τους κατοίκους της περιοχής χωρίς τη βοήθεια βαρέως εξοπλισμού, μετακινώντας τα μπάζα με τα χέρια και με φτυάρια σε ζέστη 41 βαθμών Κελσίου, ενώ μόνο περιστασιακά παρατηρούνται εκσκαφείς.

Ο ΟΗΕ κάνει λόγο για ελλείψεις βασικών ιατρικών προμηθειών, που δυσχεραίνουν περαιτέρω την περίθαλψη επιζώντων.

Πολλές περιοχές δεν έχουν ακόμη προσεγγιστεί

Μέχρι στιγμής έχουν αναφερθεί 1.700 νεκροί στη Μιανμάρ και 3.408 τραυματίες, αλλά πολλές περιοχές δεν έχουν ακόμη προσεγγιστεί και πολλές προσπάθειες διάσωσης μέχρι στιγμής έχουν αναληφθεί από ανθρώπους που εργάζονται με τα χέρια για να προσπαθήσουν να καθαρίσουν τα χαλάσματα, δήλωσε η Κάρα Μπραγκ, η διευθύντρια της Catholic Relief Services στη Μιανμάρ με έδρα τη Γιανγκόν.

«Πρόκειται κυρίως για ντόπιους εθελοντές, ντόπιους ανθρώπους που απλώς προσπαθούν να βρουν τους αγαπημένους τους», δήλωσε η Μπραγκ.

«Είδα επίσης αναφορές ότι τώρα κάποιες χώρες στέλνουν ομάδες έρευνας και διάσωσης στο Μανταλέι για να υποστηρίξουν τις προσπάθειες, αλλά τα νοσοκομεία πραγματικά δυσκολεύονται να αντιμετωπίσουν την εισροή τραυματιών, υπάρχει έλλειψη ιατρικών προμηθειών και οι άνθρωποι αγωνίζονται να βρουν τροφή και καθαρό νερό», πρόσθεσε η Μπραγκ.

Η Μιανμάρ βρίσκεται στο ρήγμα Sagaing, ένα σημαντικό ρήγμα βορρά-νότου που χωρίζει την πλάκα της Ινδίας και την πλάκα της Σούντα.

Ο στρατός συνεχίζει τα αεροπορικά πλήγματα

Ένοπλο κίνημα το οποίο προβάλλει αντίσταση στο στρατιωτικό καθεστώς της Μιανμάρ κατήγγειλε χθες Κυριακή πως οι ένοπλες δυνάμεις εξακολουθούν να βομβαρδίζουν κοινότητες, παρότι η χώρα είναι αντιμέτωπη με καταστροφή, μετά τον σεισμό 7,7 βαθμών που προκάλεσε πελώριες ζημιές κι άφησε πίσω τουλάχιστον 1.700 νεκρούς.

Η Εθνική Ένωση των Κάρεν (KNU), από τις παλαιότερες οργανώσεις ανταρτών στη Μιανμάρ, τόνισε σε ανακοίνωσή της πως η χούντα «συνεχίζει τα αεροπορικά πλήγματα στοχοποιώντας περιοχές όπου ζουν άμαχοι, παρότι ο πληθυσμός υποφέρει τα πάνδεινα εξαιτίας του σεισμού».

Πρόσθεσε πως αντί ο στρατός να δώσει προτεραιότητα στις επιχειρήσεις αρωγής, επιλέγει να «αναπτύσσει δυνάμεις για να επιτεθούν στον ίδιο του τον λαό».

Εκπρόσωπος του στρατιωτικού καθεστώτος με τον οποίο προσπάθησε να επικοινωνήσει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters για να του ζητήσει σχόλιο δεν έδωσε συνέχεια.

Η Μιανμάρ παραμένει βυθισμένη στην εμφύλια σύρραξη στην οποία μεταμορφώθηκαν οι μαζικές κινητοποιήσεις της αντιπολίτευσης μετά το πραξικόπημα της 1ης Φεβρουαρίου 2021, όταν ο στρατός κατέλαβε την εξουσία ανατρέποντας την εκλεγμένη κυβέρνηση της βραβευμένης με Νόμπελ Ειρήνης Αούνγκ Σαν Σου Τσι.

Λίγες ώρες μετά τον σαρωτικό σεισμό της Παρασκευής, αεροσκάφη και drones εξαπέλυσαν πλήγματα στην πολιτεία Κάρεν, κοντά στο αρχηγείο της KNU, σύμφωνα με οργάνωση αρωγής προσκείμενη στους αντικαθεστωτικούς.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σιγκαπούρης, Βίβιαν Μπαλακρίσναν, απηύθυνε έκκληση να κηρυχθεί άμεσα κατάπαυση του πυρός για να διευκολυνθεί η διανομή βοήθειας, έπειτα από συνεδρίαση που διεξήχθη μέσω βιντεοσύνδεσης με τους ομολόγους του της ASEAN αφιερωμένη στον σεισμό.

Ο κ. Μπαλακρίσναν «κάλεσε να κηρυχθεί κατά τρόπο άμεσο και αποτελεσματικό κατάπαυση του πυρός στη Μιανμάρ» ώστε «να διευκολυνθούν οι παραδόσεις ανθρωπιστικής βοήθειας» και να προωθηθεί «πιο μακροπρόθεσμα εθνική συμφιλίωση» για να επιστρέψει «η ειρήνη» και να υπάρξει «ανοικοδόμηση» της χώρας, σύμφωνα με ανακοίνωση των υπηρεσιών του.

Το επίκεντρο του σεισμού βρισκόταν σε περιοχή υπό τον έλεγχο των δυνάμεων του στρατιωτικού καθεστώτος. Όμως οι υλικές ζημιές ήταν εκτεταμένες — δεν γλίτωσαν οι περιοχές υπό τον έλεγχο διαφόρων οργανώσεων ανταρτών.

Προχθές Σάββατο η εξόριστη κυβέρνηση εθνικής ενότητας, στην οποία συμμετέχουν στοιχεία της κυβέρνησης που ανατράπηκε το 2021, ανακοίνωσε πως οι αντικαθεστωτικοί μαχητές υπό τη διοίκησή της αναστέλλουν τις επιθετικές ενέργειές τους για δυο εβδομάδες.

Ωστόσο ειδικοί επισημαίνουν πως κάποιες οργανώσεις ανταρτών διέκοψαν τις επιχειρήσεις τους, άλλες όμως συνεχίζουν τις εχθροπραξίες. Το καθεστώς επίσης συνεχίζει τα αεροπορικά πλήγματα, προσθέτουν. Εξάλλου ο στρατός, που κανονικά θα συμμετείχε στις επιχειρήσεις αρωγής στις σεισμοπαθείς περιοχές, είναι «άφαντος», επισημαίνουν αρκετοί ειδικοί.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu