Στα 1 με 1,2 δισ. ευρώ η λειτουργική κερδοφορία του ομίλου το α΄εξάμηνο του 2024
Στο εντατικό χτίσιμο του προφίλ μιας διεθνούς εταιρείας, που δραστηριοποιείται σε νευραλγικούς τομείς της αγοράς όπως η ενέργεια, τα μέταλλα και οι υποδομές, προχώρα η Metlen εν όψει και της επικείμενης εισόδου της στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, πιθανότατα μέσα στο 2025.
Έχοντας, ήδη, αφήσει πίσω της εδώ και μερικές εβδομάδες την επωνυμία Mytilineos και υιοθετώντας πλέον τη λατινική ονομασία Metlen, η εταιρεία βρίσκεται σε πορεία ανάπτυξης και οργανικών επενδύσεων τα επόμενα χρόνια, που θα ξεπερνούν, εν γένει, το 1 δις ευρώ ετησίως.
Στις 25 Ιουλίου, εξάλλου, θα ανακοινωθούν και τα αποτελέσματα εξαμήνου της εταιρείας, από τα οποία θα δοθεί και η μεγάλη εικόνα μιας χρονιάς μετασχηματισμού, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για λειτουργικά κέρδη (Ebitda) 1 με 1, 2 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν σε σχετικό workshop που οργάνωσε η εταιρεία με τους επικεφαλής επιμέρους τομέων της Metlen, η συνεισφορά της στο ΑΕΠ της χώρας στην παρούσα φάση είναι 3%, με στόχο το 4%. Η εταιρεία πραγματοποιεί το 51% των εσόδων εκτός Ελλάδος, ενώ κατέχει το 5% της κεφαλαιοποίησης της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς, όπου κάθε μέρα αλλάζουν χέρια μετοχές της αξίας 10 εκατ. ευρώ.
Χαρακτηριστικό είναι, κατά όσα τονίστηκαν από τα στελέχη της Metlen, ότι πέρα από το 22% των μετοχών που κατέχει ο Πρόεδρος του διοικητικύ συμβουλίου και διευθύνων σύμβουλος Ευάγγελος Μυτιληναίος, το υπόλοιπο 78% είναι σε ελέυθερη διασπορά.
Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν από στελέχη της διοίκησης, η εταιρεία έχει 2,5 δις ευρώ cash flow, ενώ διαθέτει πρόσβαση σε 10 δισ. ευρώ γραμμών χρηματοδότησης.
Σε αυτή τη φάση, ο τομέας της ενέργειας κατέχει το 75%, ο κλάδος του μετάλλου το 25%, ενώ υπάρχουν και οι δραστηριότητες στις κατασκευές και στις υποδομές όπως αυτή της ΜΕΤΚΑ, στις Παραχωρήσεις κλπ.
Ο τομέας της ενέργειας συνεισέφερε 4,5 δις τζίρο το 2023, ενώ σε ό,τι αφορά τις ΑΠΕ η Metlen έχει ένα πορτφόλιο κοντά στα 13 GW, από τα οποία τα 8,5 είναι φωτοβολταϊκά.
Από την άλλη πλευρά, ο τομέας του μετάλλου κατέγραψε το 2023 943 εκατ. ευρώ πωλήσεις και ΕΒΙTDA 248 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, στον συγκεκριμένο τομέα αναμένονται 50 εκατ. ευρώ επενδύσεις σε βάθος διετίας.
Αναφορικά με το retail της ενέργειας, μέσω της Protergia, η Metlen έχει ένα πελατολόγιο 500.000 καταναλωτών.
Η πράσινη μετάβαση και η αναγκαιότητα του φυσικού αερίου
Παράλληλα, τα τελευταία χρονιά η εταιρεία έχει κάνει βήματα προς την πράσινη ενεργειακή μετάβαση, την οποία ο Έλενος Καραίνδρος, Chief Strategy & MA Officer, της εταιρείας χαρακτήρισε ως «δρόμο χωρίς επιστροφή».
Σε αυτήν την πορεία, όπως συμπλήρωσε, το φυσικό αέριο θα χρησιμοποιηθεί ως καύσιμο για το ενδιάμεσο στάδιο, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα εγκαταλειφθεί σύντομα και ότι θα συνεχίσει να υπάρχει σαν καύσιμο, προσαρμοσμένο στις ανάγκες της αγοράς.
Κατά όσα τόνισε χαρακτηριστικά σε δική του εισήγηση, ο γενικός διευθυντής οικονομικών υπηρεσιών, Γιάννης Καλαφατάς “το φυσικό αέριο ήρθε για να μείνει, είναι απαραίτητο και θα είναι μέχρι να αποδειχθεί ότι χρειάζεται να υπάρχει κάτι διαφορετικό. Ούτε η αποθήκευση ενέργειας μπορεί να το υποκαταστήσει“.
Επιπρόσθετα, οι χώρες – στόχοι για περαιτέρω δραστηριοποίηση της εταιρείας είναι η Ιταλία, η Βουλγαρία, η Ρουμανία, η Κροατία, στις οποίες η Metlen έχει, ήδη, γραφεία και συνδέεται μέσω προμήθειας φυσικού αερίου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα η εταιρεία άνοιξε και γραφείο στην Ελβετία, με στόχο να είναι στο κέντρο των εξελίξεων σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση, αλλά και την προσέγγιση ανθρώπινου δυναμικού στους τομείς του supply and power.
Τα βήματα προς το Χρηματιστήριο του Λονδίνου
Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Chief Treasury & IR Officer, Χρήστος Γαβαλάς, η επικείμενη είσοδος της εταιρείας σε ξένο Χρηματιστήριο και συγκεκριμένα αυτό του Λονδίνου, δεν θα φέρει καμία αλλαγή στον τρόπο λειτουργίας της εταιρείας και αναμένεται μέχρι το τέλος του χρόνου να ληφθούν οι σχετικές απόφαση σε σχέση με αυτή την ενέργεια.
Αυτό σημαίνει οτι στο πρώτο εξάμηνο του 2025 αναμένεται η εκκίνηση της εταιρείας στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου μετά από συγκεκριμένα βήματα τα οποία είναι τα εξής: Η σύσταση εταιρείας Listco – όπως ονομάζονται οι εταιρείες που συστήνονται εν όψει της εισόδου στο Χρηματιστήριο- με το minimum μετοχικό κεφάλαιο, η εγγραφή – conditional listing – στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου και μετά της Αθήνας και στη συνέχεια tender offer – υποβολή προσφοράς – από την εταιρεία listco των μετόχων της Metlen SA.
Η εταιρεία, μέσω των στελεχών της διοίκησης, εξέφρασε την αισιοδοξία της για αυτή την κίνηση, κάνοντας λογο για εμπιστοσύνη από πλευράς των μετόχων για την επικείμενη αυτή είσοδο σε ξένο χρηματιστήριο, τονίζοντας, ωστόσο, ότι «δεν θα αφεθεί τίποτα στην τύχη και στον εφησυχασμό στη σχέση εμπιστοσύνης». Πάντως, η Metlen δεν θα αλλάξει φορολογική έδρα όπως έχει συμβεί κατά καιρούς σε άλλες περιπτώσεις ελληνικών επιχειρήσεων που εισήχθησαν σε ξένα Χρηματιστήρια, επιμένοντας στην Ελλάδα.
Στην παρούσα φάση, η Metlen βρίσκεται στην 80η θέση σε κερδοφορία ανάμεσα σε εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο Λονδίνο, χρησιμοποιώντας δανεισμό μόνο για τη χρηματοδότηση επιμέρους έργων.
ΜΕΤΚΑ: Τα ΣΔΙΤ, η οδοποιία και οι σιδηρόδρομοι
Παράλληλα με τις δραστηριότητες στους τομείς της ενέργειας και του μετάλλου, η Metlen επιχειρεί στις κατασκευές, τις Υποδομές, τις παραχωρήσεις και τα δημόσια έργα μέσω της ΜΕΤΚΑ ΑΕ που ιδρύθηκε τον περασμένο Μάιο. Σύμφωνα με τον CEO της εταιρείας Ντίνο Μπενρουμπή, “έχουμε συγκριτικά πλεονεκτήματα και νομίζω θα πάμε καλά“.
Ανάμεσα στα έργα που έχει αναλάβει η εταιρεία είναι αυτοκίνητο δρόμος Άκτιο-Αμβρακία, με προϋπολογισμό 130 εκατ. ευρώ, η παράκαμψη Χαλκίδας Ψαχνών , ένα έργο με προϋπολογισμό 170 εκατ. ευρώ το οποίο αναμένεται να ξεκινήσει σύντομα, αλλά και το Flyover στη Θεσσαλονίκη σε συνεργασία με την ΑΒΑΞ, το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2027.
Στο πορτφόλιο της ΜΕΤΚΑ υπάρχουν και πολλά σιδηροδρομικά έργα όπως αυτό του Κιάτο-Ροδοδάφνη που ολοκληρώθηκε το 2023 με προϋπολογισμό 282 εκατ., του Ροδοδάφνη – Ρίο μαζί με την ΤΕΡΝΑ, με προϋπολογισμό 141 εκατ. ευρώ και ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2025, αλλά και η επέκταση του Προαστιακού στη Δυτική Αττική, το οποίο αναμένεται να περατωθεί το 2026, με προϋπολογισμό 107 εκατ. ευρώ.
Η εταιρεία ήταν, εξάλλου, αυτή που ολοκλήρωσε το έργο ”Ναυσικά Αστέρια Γλυφάδας”, με το ξενοδοχείο One and Only Aesthesis, ενώ είναι σε διαδικασία, καθώς έχει στηθεί και εργοτάξιο, της κατασκευής του Ikos Kissamos, ξενοδοχειακό συγκρότημα στον Κίσσαμο της Κρήτης, του Sani Ikos Group.
Άμεσα θα ξεκινήσει, δε, το έργο της Riviera Galleria στο Ελληνικό, με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2026 και 100 εκατ. ευρώ προϋπολογισμό. Στο κάδρο υπάρχει, επίσης, έργο ΣΔΙΤ για 17 σχολεία στη Δυτική Μακεδονία, ενώ θα υπογραφεί και σύμβαση μέσα στη χρονιά για το έργο επέκτασης του 6ου προβλήτα του ΟΛΘ μαζί με την ΤΕΚΑΛ.
Ο κ. Μπενρουμπή δεν απέκλεισε κάποια συνεργασία και στο οικιστικό κομμάτι του Ελληνικού, χωρίς να αναφερθεί σε περαιτέρω λεπτομέρειες, ωστόσο τόνισε ότι εν γένει η εταιρεία δεν ενδιαφέρεται, τουλάχιστον προς το παρόν, για οικιστικά έργα.
Μαρία Μπακοπούλου
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Μητσοτάκης: Θα στραφούμε στην περαιτέρω ανακούφιση της μεσαίας τάξης
- Έφυγε από τη ζωή ο επιχειρηματίας Δημήτρης Χαΐτογλου
- ΥΠΕΘΟ και ΑΑΔΕ στο Ζάππειο: Έρχονται 4 νέα εργαλεία στην μάχη κατά της φοροδιαφυγής το 2025
- Έρευνα Pulse: Το 49% των ελεύθερων επαγγελματιών θεωρεί άδικη τη φορολόγησή τους
- Ευρωπαϊκές αγορές: Ήπια κέρδη – Βούλιαξε 15,5% η JD Sports
- Ο Πούτιν απειλεί τη Δύση: «Σε περίπτωση κλιμάκωσης, θα απαντήσουμε συμμετρικά»
- Bloomberg: Η Ελλάδα σχεδιάζει να αντλήσει από τις αγορές 8 δισ. ευρώ με νέα ομόλογα το 2025
- Trastor: Εξαγόρασε από την Prodea χαρτοφυλάκιο γραφείων αξίας 69,19 εκατ. ευρώ
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις