Στο 0,4% έως 0,8% του ΑΕΠ, δηλαδή από 800 εκατομμύρια μέχρι 1,6 δισ. ευρώ υπολογίζεται, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Τράπεζας της Ελλάδος, ότι μπορεί να είναι το κόστος, μετά το 2019, των επιπτώσεων για την Ελλάδα από την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ.
Όπως ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, «δεν υπάρχουν ακόμα πλήρεις και οριστικές εκτιμήσεις για το κόστος εξόδου».
Σύμφωνα με τον ίδιο, σωστές εκτιμήσεις των οικονομικών συνεπειών θα γίνουν αφού ενεργοποιηθούν οι σχετικοί μηχανισμοί και ολοκληρωθεί η διαδικασία εξόδου που προβλέπεται τον Μάρτιο του 2019.
Όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, ο κ. Κατρούγκαλος υπογράμμισε ότι μπορεί να υπάρξει απόφαση του Συμβουλίου της Ευρώπης και να δοθεί παράταση ή να υπάρξει μεταβατική περίοδος για ορισμένα θέματα.
Ενημερώνοντας τα μέλη της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής, για τη διαδικασία εξόδου της Μεγάλης Βρετανίας από την ΕΕ, ο κ. Κατρούγκαλος εκτίμησε, ότι ο τομέας που θα υποστεί τις σοβαρότερες επιπτώσεις στη χώρα μας θα είναι ο τουρισμός, ενώ σημείωσε, επικαλούμενος πάντα στοιχεία της ΤτΕ, ότι η πτώση των συναλλαγματικών εσόδων υπολογίζεται να είναι της τάξεως, από 2,29% έως 6,3% επί του συνολικού όγκου των εσόδων που προέρχονται από Βρετανούς τουρίστες.
Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις βουλευτών, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών μίλησε για αύξηση του κόστους των διδάκτρων για τους περίπου 12.000 Έλληνες φοιτητές που σπουδάζουν στην Αγγλία, τόνισε ότι για την κυβέρνηση είναι κεντρικό ζήτημα να παραμείνουν στο ίδιο επίπεδο, ενώ εκτίμησε ότι δεν θα υπάρξουν συνέπειες για την ελληνική ναυτιλία.
Ακόμα, ο κ. Κατρούγκαλος μίλησε για σημαντικά ζητήματα που έπονται της διαπραγμάτευσης και για τα οποία υπάρχουν, όπως είπε, διάφορες απόψεις, όπως στο να ενισχυθεί η δημοσιονομική ικανότητα της ΕΕ με επιβολή έμμεσης φορολογίας ή ειδικού φόρου στις χρηματιστηριακές συναλλαγές, σημειώνοντας ότι η εισφορά της Μεγάλης Βρετανίας στον Ευρωπαϊκό Προϋπολογισμό είναι 16,5 δισ. ευρώ, στο σύνολο των 142 δισ. ευρώ.
Παράλληλα, χαρακτήρισε ενδιαφέρουσα την πρόταση της Ιταλίας να διατεθούν οι 73 έδρες που κατέχει σήμερα η Μεγάλη Βρετάνια στα κράτη μέλη της ΕΕ και όχι να καταργηθούν, όπως υποστηρίζουν άλλα κράτη.
Ο κ. Κατρούγκαλος τόνισε ακόμα, ότι για την κυβέρνηση, ένα κεντρικό ζήτημα της διαπραγμάτευσης είναι η διεκδίκηση έδρας για τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, σημειώνοντας ότι έχει συσταθεί ειδική επιτροπή με επικεφαλής την περιφερειάρχη Αττικής, Ρένα Δούρου και με την συμμετοχή εκπροσώπων των φαρμακοβιομηχανιών και κάλεσε και όλα τα κόμματα να βοηθήσουν στην επίτευξη αυτού του στόχου.
«Το μέλλον της Ευρώπης δεν μπορεί να είναι η υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου, η αύξηση των ανισοτήτων και η υπονόμευση του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου, γι’ αυτό οι λαοί της ηπείρου μας πρέπει να θέσουν πάνω σε νέες ράγες το ευγενικό όραμα της ενωμένης Ευρώπης» κατέληξε ο κ. Κατρούγκαλος.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Wall Street: Νέα ρεκόρ για Dow Jones και S&P 500
- Καναδάς: Πέντε ειδησεογραφικά ΜΜΕ μηνύουν την OpenAI για κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας
- Νάγκελ (ΕΚΤ) για γαλλικά ομόλογα: Δεν διασώζουμε μεμονωμένες χώρες
- Ευρωπαϊκές αγορές: Κέρδη σχεδόν 1% για τον Stoxx τον Νοέμβριο
- Attica Πολυκαταστήματα: Μας έβαλαν πρόστιμο 400.000 ευρώ για μηδενικό τζίρο
- ΕΛΙΝΟΙΛ: Μειωμένα κατά 5% στα 7,73 εκατ. ευρώ τα καθαρά κέρδη το 9μηνο
- Attica Bank: Ασκήθηκαν 359,4 εκατ. δικαιώματα, αντιστοιχούν σε 1,25 δισ. νέες μετοχές
- Δείτε live: Τα αποκαλυπτήρια του σταθμού Βενιζέλου στο Μετρό Θεσσαλονίκης
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις