Πολιτική

Μεταναστευτικό: Στις Βρυξέλλες ο Κυριάκος Μητσοτάκης – Τι θα ζητήσει

Στις Βρυξέλλες μεταβαίνει για πρώτη φορά μετά την επανεκλογή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προκειμένου να συμμετάσχει, σήμερα και αύριο, στη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Ουκρανία, Οικονομία, Μεταναστευτικό, σχέσεις με την Κίνα είναι τα βασικά θέματα στην ατζέντα.

Το Μεταναστευτικό θα αποτελέσει βασικό θέμα συζήτησης. Ο πρωθυπουργός αναμένεται να επαναλάβει την ανάγκη μιας συνολικής και συνεκτικής πολιτικής ώστε να αντιμετωπιστεί ένα πρόβλημα που δεν είναι ελληνικό, αλλά διεθνές.

Αυτό που συμφωνήθηκε πριν από τέσσερις μήνες, είχε αναφέρει ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την πρόσφατη προεκλογική του διακαναλική συνέντευξη, είναι καλύτερο από το Δουβλίνο και ικανοποιεί πάγιες ελληνικές θέσεις, υπάρχουν ωστόσο πολλά σημεία που επιδέχονται βελτίωσης. Είχε μιλήσει για οργανωμένη πολιτική οικονομικής μετανάστευσης, καθώς Ελλάδα και Ευρώπη χρειάζονται εργατικά χέρια. «Θα πρέπει να γίνει με δικούς μας όρους», τόνισε χαρακτηριστικά, ενώ έκανε λόγο για «νόμιμη μετανάστευση», αλλά και για «ανθρωπιστικές βίζες από την Ευρώπη» σε μετανάστες που προέρχονται από εμπόλεμες ζώνες.

Το μεταναστευτικό ήταν το αντικείμενο και της πρώτης προπαρασκευαστικής κυβερνητικής σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου ενόψει της σημερινής Συνόδου, αμέσως μετά την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης την περασμένη Τρίτη.

Παράλληλα σήμερα το πρωί θα συμμετάσχει  στην προπαρασκευαστική σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ενώ στη συνέχεια θα συναντηθεί στην έδρα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με την πρόεδρό του Ρομπέρτα Μέτσολα.

Το μεταναστευτικό στο επίκεντρο

Το Μεταναστευτικό θα αποτελέσει βασικό θέμα συζήτησης στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, σε συνέχεια των σχετικών συμπερασμάτων των 27 του περασμένου Φεβρουαρίου.

Θα είναι η πρώτη συζήτηση σε επίπεδο ηγετών επί της καταρχήν συμφωνίας των κρατών-μελών (σε επίπεδο υπουργών) για τα 2 βασικά νομοθετήματα του νέου Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το ‘Ασυλο.

Σημειώνεται ότι η συμφωνία αυτή καλύπτει ορισμένες βασικές επιδιώξεις της Ελλάδας, όπως ο υποχρεωτικός Μηχανισμός Αλληλεγγύης, η προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε. και η αποσυμφόρηση στα σύνορα και οι απαραίτητες προσαρμογές στον Κανονισμό του Δουβλίνου στις ανάγκες των χωρών πρώτης υποδοχής, όπως η Ελλάδα.

Οι θέσεις της Αθήνας

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, αναμένεται να επαναλάβει τις βασικές γραμμές της πολιτικής που έχει ακολουθήσει η Ελλάδα, καθώς και την ανάγκη μιας συνολικής και συνεκτικής πολιτικής ώστε να αντιμετωπιστεί ένα πρόβλημα που δεν είναι ελληνικό, αλλά διεθνές.

Η φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε. είναι η μία διάσταση μιας συνολικής πολιτικής, που πρέπει να αντιμετωπίσει την αποτροπή της παράνομης διακίνησης ανθρώπων και να βρει νέους τρόπους να πατάξει τα εγκληματικά δίκτυα των διακινητών.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να υπογραμμίσει ακόμα τη σημασία της ενίσχυσης της συνεργασίας με τρίτες χώρες και της υλοποίησης των συμφωνιών επιστροφών.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu