Επιχειρήσεις

Μεταφορά Υγροποιημένου αερίου (LNG): Τρίτη η Ελλάδα σε όρους αξίας στόλου παγκοσμίως

Ο Τερματικός Σταθμός Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου στη Ρεβυθούσα

Κατά τη διάρκεια των δύο ετών της ενεργειακής κρίσης οι έλληνες πλοιοκτήτες επένδυσαν σημαντικά σε πλοία μεταφοράς LNG

Σε μία από τις κορυφαίες δυνάμεις έχει αναδειχθεί η χώρα μας στη μεταφορά υγροποιημένου αερίου (LNG) παγκοσμίως τα τελευταία χρόνια. Μάλιστα το 2023 βρέθηκε σε μία από τις τρεις θέσεις ανάμεσα στις πρώτες χώρες που μεταφέρουν LNG διεθνώς.

Αυτό προκύπτει από πρόσφατη έκθεση της Veson Nautical, μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες διαχείρισης εμπορικών στόλων, με γραφεία στις ΗΠΑ, τη Σιγκαπούρη και τη Λονδίνο, στην οποία αναφέρεται ότι η χώρα μας είναι η τρίτη μεγαλύτερη ναυτιλιακή δύναμη διεθνώς μετά την Ιαπωνία και την Κίνα σε όρους αξίας του συνολικού στόλου.

Η κρατούσα τα σκήπτρα Ιαπωνία, έχει αξία στόλου, η οποία αγγίζει τα 206,3 δισ. δολάρια, ενώ η δεύτερη Κίνα τα 204 δισ.

Kατά τα στοιχεία της VesselsValue, η οποία εξαγοράστηκε το 2023 από την Veson Nautical και συμβάλλει στην επεξεργασία στοιχείων για την εμπορική ναυτιλία, η χώρα μας διατηρεί συνολικά την τρίτη θέση για μια ακόμη χρονιά με αξία στόλου 169,3 δισ. δολάρια.

Σύμφωνα με όσα έχουν αναφερθεί και τους προηγούμενους μήνες σε αναφορές της Vesson Nautical, κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών της ενεργειακής κρίσης, οι Έλληνες πλοιοκτήτες επένδυσαν σημαντικά για την απόκτηση πλοίων μεταφοράς LNG.

Αυτό το γεγονός, εξάλλου, επισπεύθηκε μάλιστα ακόμα περισσότερο τα τελευταία δύο χρόνια λόγω της κρίσης της στην Ουκρανία, καθώς η Ευρώπη αναγκάστηκε να στραφεί στο εν λόγω καύσιμο για να αντικαταστήσει το ρωσικό φυσικό αέριο και ως εκ τούτου οι ελληνικές ναυτιλιακές υποχρεώθηκαν να παρέχουν τις υπηρεσίες τους για να έρθουν τα αναγκαία φορτία.

Τους τελευταίους μήνες, δε, όπως φανερώνεται από τα στοιχεία της Veson Nautical, οι έλληνες πλοιοκτήτες έχουν επενδύσει σε 53 πλοία μεταφοράς LNG, τα οποία αξίζουν 13,6 δις δολάρια.

Μάλιστα, τα πλοία αυτά ενισχύουν την εγχώρια προστιθέμενη αξία αν λάβει κανείς υπόψη ότι από το Μάρτιο θα ξεκινήσει να λειτουργεί το δεύτερο τερματικό εισαγωγής LNG στην Αλεξανδρούπολη, εκτός από το υφιστάμενο της Ρεβυθούσας.

Το συγκεκριμένο σημείο, μάλιστα, όπως είχε δηλώσει σε πρόσφατο συνέδριο η Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου θα αναβαθμίσει την εξαγωγική ικανότητα της χώρας έως και τέσσερις φορές παραπάνω.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu