Από τον Λιονέλ Μέσι ως τον Καρίμ Μπενζεμά, η Σαουδική Αραβία συνεχίζει να επιδιώκει να προσελκύσει μερικούς από τους πιο διάσημους ποδοσφαιριστές στον κόσμο για να ενωθούν με τον Κριστιάνο Ρονάλντο στο εγχώριο πρωτάθλημα.
Οι Σαουδάραβες στηρίζονται στο δέλεαρ των χρημάτων κάνοντας πραγματικά αστρονομικές προσφορές, αλλά έχουν καλά καλυμμένη την πλάτη σε αυτό το εγχείρημα, λαμβάνοντας υπόψη το ειδικό βάρος του PIF (Public Investment Fund), του σαουδαραβικού κρατικού επενδυτικού ταμείου.
Σύμφωνα με τους New York Times, μάλιστα, οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για μισθούς ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων που αναμένονται για περίπου 20 ξένους παίκτες.
Από την άλλη, οι επιπτώσεις της έλευσης του Κριστιάνο Ρονάλντο (έχει μισθό 200 εκατομμύρια ετησίως) έχουν γίνει αισθητές, με την προσοχή να είναι στραμμένη τόσο ψηλά όσο ποτέ στο πρωτάθλημα της αραβικής χώρας.
Η ιδέα της σαουδαραβικής Λίγκας είναι να συντονίσει κεντρικά τις λειτουργίες, προκειμένου να κατανεμηθούν καλύτερα τα ταλέντα μεταξύ των ομάδων: κάτι παρόμοιο με αυτό που συμβαίνει για το μεγάλο πρωτάθλημα των ΗΠΑ, δεδομένου ότι οι διαπραγματεύσεις για την αγορά περνούν πρώτα από το πρωτάθλημα.
Στόχος είναι να υπάρχουν τρεις κορυφαίοι ξένοι για καθεμία από τις τέσσερις μεγαλύτερες ομάδες και άλλοι οκτώ παίκτες να κατανεμηθούν στις υπόλοιπες 12 ομάδες του πρωταθλήματος.
Το εγχείρημα ανάπτυξης του εθνικού πρωταθλήματος έρχεται μετά την εξαιρετική εμφάνιση της Σαουδικής Αραβίας στο τελευταίο Παγκόσμιο Κύπελο του Κατάρ, αλλά πάνω από όλα στοχεύει στην αύξηση της επιρροής της χώρας στον αθλητισμό, με στόχο τη φιλοξενία του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2030.
Σχέδια που φαίνεται να ακολουθούν αυτά της Κίνας, με τους ίδιους κινδύνους που συνδέονται με την πολιτική βούληση, η οποία μπορεί να αλλάξει από τη μια στιγμή στην άλλη.
Επίσης, επειδή πολλά από τα χρήματα που είναι έτοιμα να επενδυθούν προέρχονται απευθείας από τα ταμεία του ταμείου PIF, του σαουδαραβικού κρατικού επενδυτικού ταμείου με επικεφαλής τον ισχυρό διάδοχο του βασιλείου, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν και πρώην ιδιοκτήτη της Νιούκαστλ στην Πρέμιερ Λιγκ.
Στην πραγματικότητα, η PIF χορηγεί όχι μόνο τέσσερις από τους συλλόγους που παρακολουθούν περισσότερο οι Σαουδάραβες αλλά και το ίδιο το πρωτάθλημα μέσω μιας από τις εταιρείες του χαρτοφυλακίου της, της εταιρείας ανάπτυξης ακινήτων Roshn.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Ασαφές το νομοσχέδιο περί ελέγχου άμεσων ξέων επενδύσεων για διασφάλιση δημοσίου συμφέροντος σε στρατηγικής σημασίας επιχειρήσεις
- Μπέσεντ: Θα αποκλιμακωθεί η δασμολογική αντιπαράθεση με την Κίνα
- Μακρόν: Εξετάζει εκλογικό αιφνιδιασμό το φθινόπωρο
- UBS: Αναθεωρεί στο 2,5% την παγκόσμια ανάπτυξη φέτος και στο 2,3% το 2026
- Ευρωπαϊκές αγορές: Δειλά κέρδη λόγω ανάκαμψησ της Wall Street
- ΚΚΕ: Αντί για 13η και 14η σύνταξη, λένε στους συνταξιούχους «βολευτείτε με 250 ευρώ τον χρόνο»
- Το ChatGPT προσθέτει περιεχόμενο της Washington Post – Συμφωνία με OpenAI
- ΑΑΔΕ: Ποιες 20 παροχές απαλλάσσονται από φορολογία για μισθωτούς και συνταξιούχους
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις