Πρόκειται για την 24χρονη Romy Gonen, την 28χρονη Emily Damari και την 31χρονη Doron Shtenber Khir
Υψηλόβαθμο στέλεχος της Χαμάς δήλωσε στο AFP ότι το Ισραήλ έχει στα χέρια του τον κατάλογο με τα ονόματα των ομήρων που κρατά η παλαιστινιακή οργάνωση στη Γάζα και οι οποίοι θα αφεθούν ελεύθεροι σήμερα.
«Τα ονόματα των τριών ανθρώπων που θα αφεθούν ελεύθεροι δόθηκαν σήμερα» στις ισραηλινές αρχές, δήλωσε το στέλεχος της Χαμάς ενώ τόνισε «περιπλοκές στο πεδίο» καθυστέρησαν την ανακοίνωση των ονομάτων, προσθέτοντας ότι «η ανταλλαγή (ομήρων/ κρατουμένων) θα πραγματοποιηθεί όπως είναι προγραμματισμένο».
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες πρόκειται για την 24χρονη Romy Gonen, την 28χρονη Emily Damari και την 31χρονη Doron Steinbrecher.
NEW: Hamas spokesman Abu Ubaida releases list of Israeli hostages to be freed today:
Romy Gonen (24)
Emily Damari (28)
Doron Shtenber Khir (31) pic.twitter.com/hBR6Fs5uRa— Clash Report (@clashreport) January 19, 2025
Οι τρεις γυναίκες πιάστηκαν όμηροι στις 7 Οκτωβρίου 2023, κατά τη διάρκεια της επίθεσης της Χαμάς, κατά την οποία σκοτώθηκαν περίπου 1.200 άνθρωποι και απήχθησαν 251 στη Γάζα.
Η Romy Gonen απήχθη από το μουσικό φεστιβάλ Supernova στις 7 Οκτωβρίου 2023, ενώ η Emily Damari (κατά το ήμισυ Βρετανίδα) και η Doron Steinbrecher βοηθός κτηνιάτρου απήχθησαν από τα σπίτια τους στο ισραηλινό κιμπούτς Κφαρ Αζά.
Ωστόσο πέρασε αρκετή ώρα έως ότου το Ισραήλ να πει επισήμως ότι είναι σε γνώση του τα τρία ονόματα, κάτι που δημιούργησε σύγχυση για το αν η Χαμάς όντως είχε δώσει τη λίστα ή όχι. Τελικά, το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου επιβεβαίωσε ότι το Ισραήλ έλαβε επίσημα τον κατάλογο των ομήρων που πρόκειται να απελευθερωθούν σήμερα.
Το πρωθυπουργικό γραφείο ανέφερε επίσης ότι «επί του παρόντος ελέγχονται οι λεπτομέρειες».
Ο Γκαλ Χιρς, ο υπεύθυνος της κυβέρνησης για την επιστροφή των ομήρων, ενημέρωσε τις οικογένειες των τριών γυναικών ομήρων που αναμένεται να επιστρέψουν σήμερα στο Ισραήλ.
Την ίδια ώρα το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού ανακοίνωσε ότι η εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας θα τεθεί σε ισχύ στις 11:15 τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας, ενώ η απελευθέρωση των τριών ομήρων από τη Χαμάς θα πραγματοποιηθεί σήμερα μετά τις 16:00.
Παράλληλα επεσήμανε ότι άλλες τέσσερις γυναίκες όμηροι, που είναι εν ζωή, θα αφεθούν ελεύθερες σε επτά ημέρες.
Παραιτήθηκε ο Ισραηλινός υπουργός Εθνικής Ασφάλειας
Στο μεταξύ, ο ακροδεξιός υπουργός Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ, ο Ιταμάρ Μπεν- Γκβιρ, όπως και δύο άλλοι υπουργοί του εθνικιστικού, θρησκευτικού κόμματός του παραιτήθηκαν από την κυβέρνηση υπό τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου λόγω της συμφωνίας που σύναψε με τη Χαμάς για εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας, ανακοίνωσε σήμερα το κόμμα τους.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Στην Αθήνα η σορός του μικρού Αγγελου – Σήμερα 5/2 το απόγευμα η κηδεία του
- Σουηδία: Τουλάχιστον 11 νεκροί στην επίθεση σε σχολείο – Το προφίλ του δράστη
- Κυκλάδες: Δίχως τέλος το μπαράζ των δονήσεων, ανάστατοι οι κάτοικοι
- Τέμπη: Δυναμική κινητοποίηση των μαθητών την Παρασκευή 7/2 στο Σύνταγμα
- ΔΥΠΑ: Τελευταία ημέρα για αιτήσεις στο νέο πρόγραμμα κατάρτισης σε ψηφιακές δεξιότητες για ανέργους
- Φορολογικές δηλώσεις 2024: Πότε λήγει η προθεσμία υποβολής στοιχείων από τους φορείς
- Καιρός: Κρύο και θυελλώδεις άνεμοι έως 9 μποφόρ
- Wall Street: Ανοδος 0,30% για τον Dow Jones στις 44.556,04 μονάδες
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις