Το υψηλό ποσοστό της AfD στέλνει μήνυμα συνεργασίας σε όλους τους δημοκράτες, δήλωσε ο ηγέτης του συντηρητικού χριστιανοδημοκρατικού CDU και νικητής των εκλογών
Ο νικητής των εκλογών Φρίντριχ Μερτς, ηγέτης του συντηρητικού χριστιανοδημοκρατικού CDU της Γερμανίας και νικητής των χθεσινών εκλογών, δήλωσε ότι επιθυμεί να σχηματίσει κυβερνητικό συνασπισμό με τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD).
Την ίδια ώρα, οι Γερμανοί επιχειρηματίες ζητούν τον γρήγορο σχηματισμό νέας κυβέρνησης μετά τις εκλογές της Κυριακής, λέγοντας ότι η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης δεν έχει την πολυτέλεια να χάνει χρόνο καθώς οι εταιρείες υποφέρουν από υψηλό κόστος, γραφειοκρατία και αυξανόμενο ανταγωνισμό από το εξωτερικό, όπως μεταδίδει το Reuters, και καλούν το συντηρητικό μπλοκ CDU/CSU να ανοίξει το δρόμο για έναν συνασπισμό με τους Σοσιαλδημοκράτες, αμβλύνοντας τις ανησυχίες για μια πιο σπασμωδική τριμερή κυβέρνηση και προκαλώντας την εταιρική έκκληση προς τα κόμματα να κινηθούν γρήγορα.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους ο Μερτς είπε: «Μαζί με τις έδρες των Σοσιαλδημοκρατών, που έχουν 120 βουλευτές, αποκτούμε 328 από τις 630 έδρες και είμαστε βεβαίως σε θέση να σχηματίσουμε κυβέρνηση.. Αυτό ακριβώς θέλουμε».
Πρόσθεσε ότι «θα ξεκινήσουν σχετικές συνομιλίες τις επόμενες ημέρες», δηλώνοντας «αποφασισμένος για εποικοδομητικές, καλές και γρήγορες διαβουλεύσεις» με τους Σοσιαλδημοκράτες ώστε να σχηματιστεί κυβέρνηση «γύρω από το Πάσχα».
Η ισχυρή υποστήριξη που έλαβε η AfD αποτελεί προειδοποίηση προς τα δημοκρατικά κόμματα να συνεργαστούν, επισήμανε
Ερωτηθείς για μια άμεση μεταρρύθμιση του φρένου χρέους της χώρας, είπε ότι η Κάτω Βουλή (Μπούντεσταγκ) είναι ικανή να ενεργεί στο πλαίσιο συνομιλιών με τα υπόλοιπα κόμματα. Το ίδιο θα συμβεί και όσον αφορά τις αμυντικές δαπάνες, διευκρίνισε.
«Η γερμανική Μπούντεσταγκ είναι σε θέση να λαμβάνει αποφάσεις ανά πάσα στιγμή… Θα το συζητήσω με τα κόμματα που έχουν λάβει εντολή κοινοβουλευτικής παρουσίας», είπε.
Παράλληλα, δήλωσε ότι ελπίζει να πείσει τους Αμερικανούς πως είναι προς το αμοιβαίο συμφέρον τους οι καλές διατλαντικές σχέσεις, μεταδίδει το Reuters.
Στο πλαίσιο αυτό, συνομίλησε επί μακρόν με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν χθες βράδυ, είπε, πριν την αναχώρηση του τελευταίου για την Ουάσιγκτον όπου θα συναντηθεί με τον Ντόναλντ Τραμπ.
Δήλωσε ανήσυχος για τη νέα αμερικανική στάση στο Ουκρανικό. Ωστόσο, διευκρίνισε ότι θεωρεί τις ΗΠΑ σημαντικό μέρος της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας. Για το ΝΑΤΟ δήλωσε πεπεισμένος ότι λειτουργεί και ότι μπορεί να αποφέρει στενότερη διατλαντική διασύνδεση.
«Οι Ευρωπαίοι πρέπει να έχουν ενιαία φωνή στο εμπόριο, το ίδιο ισχύει και για το ΝΑΤΟ», δήλωσε.
Παράλληλα, χαιρέτισε το ενδιαφέρον που έδειξε ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ για βελτίωση των σχέσεων με την Ευρώπη, προσθέτοντας ότι οι δυο τους έχουν μιλήσει πολλές φορές τις τελευταίες εβδομάδες.
Έτοιμοι για συνομιλίες οι Σοσιαλδημοκράτες παρά τη συντριβή
Το στέλεχος και Νο2 του SPD Λαρς Κλινγκμπάιλ, ο οποίος αναμένεται να ηγηθεί των συνομιλιών για τον κυβερνητικό συνασπισμό, δήλωσε ότι το κόμμα είναι «έτοιμο να έχει συνομιλίες» με τον Μερτς.
«Αλλά η μπάλα είναι στο γήπεδο του Φρίντριχ Μερτς», τόνισε ο 47χρονος πολιτικός σε δημοσιογράφους.
Πρόσθεσε, επίσης, ότι θα κινηθεί γρήγορα για να αναδιοργανώσει το κόμμα του, στον απόηχο της χειρότερης εκλογικής ήττας του από το 1887.
«Ο κόσμος είναι πολύ ταραγμένος και οι αποφάσεις δεν περιμένουν», είπε. «Βλέπουμε τι κάνει ή δεν κάνει η νέα αμερικανική κυβέρνηση. Δεν γνωρίζουμε ποιες αποφάσεις μπορεί να ληφθούν τις επόμενες ημέρες όσον αφορά την Ουκρανία και τη Γερμανία. Είναι καθήκον της γερμανικής πολιτικής να κάνει την Ευρώπη ισχυρή σ’ αυτή την ιστορική συγκυρία. Και αυτό απαιτεί μια σοσιαλδημοκρατία ικανή να δράσει».
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- tbi bank: Αύξηση 18% των καθαρών κερδών, στα 50 εκατ. ευρώ το 2024
- Συνάλλαγμα: Το ευρώ υποχωρεί 0,34%, στα 1,0905 δολάρια
- Οι κατηγορίες κατά Ιμάμογλου και πως σχετίζονται με τον γνωστό παραγωγό του survivor, Ατζούν Ιλιτζαλί
- Eurobank: Νέα ψηφιακή τραπεζική υπηρεσία για νέους 15 – 17 ετών
- Αγγελος Συρίγος: Ζήλεψε τους «ψεκασμένους» και προκάλεσε τους πάντες
- Πτωτικές τάσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
- Santander: Αβέβαιο το μέλλον 750 εργαζομένων στη Βρετανία
- Τουρκία: “Ελεύθερη” πτώση στο Χρηματιστήριο (-6,9%) λόγω Ιμάμογλου
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις