Συστημικό κίνδυνο, κύμα αθετήσεων και ύφεση βλέπει η «Πυθία της Wall Street», Μέρεντιθ Γουίτνεϊ, που πρόσθεσε πως το σκληρότερο οικονομικό και επιχειρηματικό περιβάλλον θα βάλει τελικά τέλος στην έκρηξη δανεισμού, άρα και σε πάρα πολλές τράπεζες.
Η Μέρεντιθ Γουίτνεϊ, που κάποτε ονομάστηκε «Η Προφήτισσα του Wall Street» λόγω του ότι προέβλεψε την Μεγάλη Οικονομική Κρίση του 2008, κάνει επιχειρηματικό restart με μία πρόβλεψη: Πολλές ακόμη αμερικανικές τράπεζες θα εξαφανιστούν.
Σύμφωνα με τη Γουίτνεϊ, ένας συνδυασμός αντίθετων ανέμων, συμπεριλαμβανομένης της αγοράς κατοικίας και νέων ρυθμίσεων για τις τράπεζες, θα καταστήσει πιο δύσκολη την επιβίωση πολλών περιφερειακών τραπεζών.
Αυτό το γεγονός, συνεχίζει, θα επηρεάσει τις τιμές των μετοχών και θα τις καταστήσει ελκυστικούς στόχους εξαγοράς.
«Υπάρχουν λόγοι που οι επενδυτές δεν θέλουν να είναι αυτήν την περίοδο σε μετοχές τραπεζών» δήλωσε η Γουίτνεϊ στους Financial Times. Στο μέλλον θα υπάρξουν πολύ λιγότερες τράπεζες… διαβεβαίωσε.
Η Γουίτνεϊ εξειδικεύεται στην κάλυψη τραπεζικών μετοχών, αλλά γράφει επίσης κείμενα για την οικονομία.
Προβλέπει δε κύμα συγχωνεύσεων που θα μειώσει τον αριθμό των μεσαίων τραπεζών, ειδικά σε περιοχές όπως το Τέξας, που συνεχίζουν να εμφανίζουν οικονομική ανάπτυξη.
«Υπάρχουν πολλοί απρόβλεπτοι παράγοντες για τις περιφερειακές τράπεζες αυτήν την περίοδο» δήλωσε η Γουίτνεϊ.
«Απλά δεν ξέρουμε τον τύπο της πίεσης που θα αντιμετωπίσουν από τα δάνεια και τις κεφαλαιακές απαιτήσεις που μπορεί να αντιμετωπίσουν».
Η Γουίτνεϊ έγινε γνωστή στο ευρύ κοινό από το γεγονός πως είχε προβλέψει την οικονομική κρίση του 2008 και τα σημαντικά προβλήματα που θα προκαλούσε στις μεγαλύτερες τράπεζες του κόσμου.
Επίσης, η φήμη της απλώθηκε κυρίως το φθινόπωρο του 2007, σχεδόν ένα χρόνο πριν από την οικονομική κρίση, όταν είπε πως η Citigroup κατευθυνόταν προς την πτώχευση.
Μέσα σε μερικούς μήνες, ο τότε CEO της Citigroup, Chuck Prince, αποχώρησε και η εταιρεία διεσώθη λαμβάνοντας κρατική βοήθεια το 2008.
Οι μετοχές της τα επόμενα δύο χρόνια διολίσθησαν περισσότερο από 95%.
Δεκαπέντε χρόνια αργότερα, οι μετοχές της Citigroup δεν έχουν ακόμα ανακάμψει πλήρως. Ωστόσο, κάποιες από τις άλλες επενδυτικές προβλέψεις της Whitney δεν φάνηκαν τόσο προφητικές.
Το 2011 προέβλεψε ότι χρεωμένες πόλεις και άλλες τοπικές κυβερνήσεις, καθώς και οι αυξανόμενες υποχρεώσεις του αμερικανικού Δημοσίου για συντάξεις, θα προκαλέσουν κρίση στην αγορά ομολόγων – κάτι που δεν έγινε ποτέ.
Υπενθυμίζεται πως η Μέρεντιθ Γουίτνεϊ άνοιξε ένα χαρτοφυλάκιο χρηματοδοτικού κινδύνου το 2013, το οποίο έκλεισε περίπου δύο χρόνια αργότερα λόγω κακής απόδοσης.
Γενικότερα, πάντως, πιστεύει ότι οι μεγάλες τράπεζες είναι περισσότερο προστατευμένες από την κυβέρνηση από ό,τι οι μεσαίες και περιφερειακές τράπεζες, κάτι το οποίο τις καθιστά λιγότερο ευάλωτες σε κρίσεις.
Ωστόσο, αναγνωρίζει ότι οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι μεσαίες τράπεζες είναι πραγματικές και ότι η κατάσταση αυτή μπορεί να οδηγήσει σε συγχωνεύσεις, εξαγορές και συστημικούς κινδύνους.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Μελέτη ΙΟΒΕ: Ισχυρά τα οφέλη της επένδυσης της Ελληνικός Χρυσός για το ΑΕΠ, την απασχόληση και τις εξαγωγές
- Η Κίνα χτύπησε τη Wall Street με τα «όπλα» του Τραμπ: Στο -5,5% σταμάτησε η πτώση του S&P την Παρασκευή
- Πόρισμα ΝΔ για προανακριτική Τριαντόπουλου: «Άσκηση ποινικής δίωξης για παράβαση καθήκοντος»
- WSJ: Η Klarna «παγώνει» την εισαγωγή στην Wall Street στη σκιά των δασμών Τραμπ
- Ευνοημένα τα κρατικά ομόλογα από τους δασμούς Τραμπ – Στο 3,42% το ελληνικό 10ετές
- Ρούμπιο: Μέσα σε λίγες εβδομάδες θα ξέρουμε αν η Ρωσία θέλει πραγματικά ειρήνη με την Ουκρανία
- Ευρωπαϊκές αγορές: Κατέρρευσαν μετά τα αντίποινα της Κίνας στους δασμούς Τραμπ
- Πάουελ (Fed): Οι δασμοί θα αυξήσουν τον πληθωρισμό και θα επιβραδύνουν την ανάπτυξη – Τραμπ: Μείωσε τα επιτόκια
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις