Επιχειρήσεις

Μείον στην παραγωγή, συν στην κατανάλωση η Ελλάδα: Σε ποιους κλάδους του επιχειρείν παγιώνεται η καθοδική πορεία

Financialreport.gr

Ο κλάδος του εμπορίου παραμένει ο μεγαλύτερος εργοδότης της χώρας

Συμπεράσματα που κρούουν και αυτή τη χρονιά τον κώδωνα του κινδύνου για τις επιχειρήσεις στην Ελλάδα, ειδικά τις μικρομεσαίες, εκφράστηκαν στην παρουσίαση της ετήσιας έκθεσης εμπορίου της ΕΣΕΕ για το 2024, με κυρίαρχο το γεγονός ότι κάθε χρόνο η χώρα μας παράγει όλο και λιγότερο και καταναλώνει, ειδικά σε ό,τι αφορά τρόφιμα και είδη καθημερινής χρήσης, όλο και περισσότερο.

Κατά όσα παρουσιάστηκαν στην έκθεση η αύξηση του κύκλου εργασιών των εμπορικών επιχειρήσεων το 2024 (+1,9%) ήταν χαμηλότερη του πληθωρισμού (+2,7%) ενώ καλύτερες ήταν οι επιδόσεις για αγαθά ανελαστικής ζήτησης. Οι αυτοαπασχολούμενοι στο εμπόριο συνέχισαν την καθοδική τους πορεία (-8,9%), επιβεβαιώνοντας και φέτος ότι οι παραδοσιακές «νάνο»-επιχειρήσεις εγκαταλείπουν σταδιακά αλλά με συνέπεια την αγορά, ενώ ο κλάδος παραμένει ο μεγαλύτερος εργοδότης της χώρας (16,3% της απασχόλησης) αλλά και με τους περισσότερους εργοδότες στην οικονομία (26,5%).

Σύμφωνα με όσα ανέφεραν στο πλαίσιο της παρουσίασης της έκθεσης οι μελετητές της ΕΣΕΕ, το 2024 καταγράφηκε ιστορικό χαμηλό σε ό,τι αφορά τα παραγόμενα προϊόντα στην Ελλάδα, σε όλους τους κλάδους, αντικατοπτρίζοντας για μια ακόμα χρονιά ένα στοιχείο που παρατηρείται έντονα τα τελευταία έτη.

Ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ Σταύρος Καφούνης μίλησε για μια χώρα με έλλειμμα παραγωγής, ενώ αναφέρθηκε στην ‘’ωρολογιακή βόμβα’’ του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, με φόντο το γεγονός ότι και το 2024 σημειώθηκε επιβράδυνση των επενδύσεων, κάτι το οποίο φαίνεται ότι θα λάβει χώρα και το 2025.

Κλάδοι σε σταθερή κάθοδο

Ενδεικτικό είναι ότι και αυτή τη χρονιά, οι δύο κλάδοι στους οποίους καταγράφηκε η μεγαλύτερη πτώση, τόσο κατανάλωσης, όσο και εγχώριας παραγωγής είναι η ένδυση και η υπόδηση, κάθε χρόνο σταθερά με χαμηλότερα ποσοστά ανάμεσα στους αγοραστές καθ΄όλη τη διάρκεια της αγοραστικής περιόδου.

Κατά όσα ανέφερε ο κ. Καφούνης «πρόκειται για μια τάση που τη βλέπουμε έντονα τα τελευταία χρόνια και όπως αναφέρουν τα στοιχεία, παγιώνεται κάθε έτος όλο και περισσότερο και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι καταναλωτές βάζουν προτεραιότητα καταρχήν στα καθημερινά και τρέχοντα έξοδα που αφορούν τη διατροφή και τους λογαριασμούς ενός νοικοκυριού».

Μια πρόγευση από τις εκπτώσεις

Σημειώνεται ότι μια γεύση από την ετήσια έκθεση εμπορίου έδωσαν και τα αποτελέσματα των εκπτώσεων των αρχών του 2025, τα οποία αντικατοπτρίζουν και την θολή εμπορική εικόνα του 2024, σύμφωνα με τον οικονομικό αναλυτή της ΕΣΕΕ Μανώλη Μανιούδη.
«Υπήρχε αβεβαιότητα το 2024, η οποία θα συνεχιστεί και το 2025, ενώ έχουμε μια μεταβολή στον κύκλο εργασιών που προσεγγίζει αυξήσεις όπως το 2,4% σε ένα γενικό μέσο όρο και 5,1% στις επιχειρήσεις με απλογραφικά βιβλία».

Ο ίδιος είχε μιλήσει και για την ανάγκη ακόμα ισχυρότερου ψηφιακού μετασχηματισμού στον εμπορικό κόσμο. «Χρειάζεται ακόμα καλύτερος συμπεριληπτικός σχεδιασμός των επιχειρήσεων όσον αφορά το e-commerce. To ψηφιακό κανάλι δεν είναι τόσο ισχυρό όσο περιμένουμε, θα πρέπει οι εμπορικές επιχειρήσεις να υιοθετήσουν μια πολυκαναλική προσέγγιση. Είναι ένα κανάλι το ψηφιακό το οποίο είναι ισχυρό. Οι καταναλωτές έχουν πλέον διαφορετική προσέγγιση της αγοράς. Γι’αυτό το εμπόριο θα πρέπει να αφουγκραστεί αυτές τις αλλαγές και να ενσωματώσει και άλλα κανάλια στη διαδικασία πώλησης». «Κάποιες επιχειρήσεις επιμένουν στην άρτια εξυπηρέτηση και άφησαν ακόμα πίσω την ψηφιοποίηση. Η πανδημία έδωσε το έναυσμα για να επιταχυνθούν οι διαδικασίες» πρόσθεσε σε αυτό το σημείο ο Διοικητικός Διευθυντής του Ινστιτούτου της ΕΣΕΕ Χαράλαμπος Αράχωβας.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu