Ελλάδα

Μέχρι τις 22 Αυγούστου οι αιτήσεις για τα Στρατηγικά Έργα Κρίσιμων Ορυκτών Πρώτων Υλών

Το πρόγραμμα τέθηκε σε ισχύ πανευρωπαϊκά από τις 23 Μαϊου 2024

Στις 22 Αυγούστου 2024, στις 12:00 είναι η καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων συμμετοχής στα στρατηγικά έργα περί κρίσιμων ορυκτών πρώτων υλών, η πρόσκληση για τα οποία είναι πλέον ανοικτή.

Το πρόγραμμα τέθηκε σε ισχύ πανευρωπαϊκά από τις 23 Μαϊου 2024 και οι αιτήσεις θα πρέπει να προετοιμαστούν ακολουθώντας τις οδηγίες που παρέχονται σε ειδική ηλεκτρονική φόρμα.

Μετά την πρώτη καταληκτική ημερομηνία (22 Αυγούστου 2024), οι αιτήσεις που θα παραληφθούν θα αξιολογηθούν για τον Έλεγχο Πληρότητας (Σεπτέμβριος 2024), οπότε η αίτηση θα ελεγχθεί ως προς την πληρότητα και, κατά περίπτωση, θα ζητηθούν πρόσθετες πληροφορίες από τους διοργανωτές, θα ακολουθήσει η Αξιολόγηση (Σεπτέμβριος 2024 – Οκτώβριος 2024) οπότε θα αξιολογηθούν οι πλήρεις αιτήσεις και θα καταρτιστούν εκθέσεις αξιολόγησης έργων, και τέλος έπεται η Συζήτηση και Απόφαση (4ο τρίμηνο 2024), οπότε με βάση τις εκθέσεις αξιολόγησης, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Κρίσιμων Πρώτων Υλών θα συζητήσει τα προτεινόμενα έργα και η Επιτροπή θα αποφασίσει για τις αιτήσεις, λαμβάνοντας υπόψη τη γνώμη του συμβουλίου και θα ενημερώσει τους αιτούντες.

Σύμφωνα με τον Γ.Γ. Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών του ΥΠΕΝ κ. Α. Αϊβαλιώτη, που συμμετείχε ως εθνικός εκπρόσωπος στην πρώτη συνεδρίαση στις Βρυξέλλες του Board για τις Κρίσιμες Πρώτες Ύλες, «θα ήταν αποτελεσματικότερο, αν η ΕΕ προικοδοτούσε την νέα πρωτοβουλία με ένα νέο ειδικό ταμείο για τα CRMs, ένα CRM Fund, καθώς ειδικά οι χώρες που δεν έχουν την δυνατότητα εθνικών ταμείων (και η Ελλάδα) δεν μπορούν να καλύψουν τις αναγκαίες επιδοτήσεις μόνες τους. Τα δε υπάρχοντα ευρωπαϊκά ταμεία έχουν πολλές άλλες προτεραιότητες να φροντίσουν. Αν δεν βάλουμε πόρους στο τραπέζι η επιδίωξη ενεργειακής αυτονομίας της Ευρώπης θα επιτευχθεί πολύ δύσκολα και ίσως πολύ αργά. Το επόμενο βήμα είναι η υποβολή αιτήσεων μέχρι 22/8/2024 για επενδύσεις CRM για να χαρακτηριστούν σαν στρατηγικές, τις οποίες θα κρίνουμε τον Νοέμβριο». Και συμπλήρωσε λέγοντας πως «στην Ελλάδα έχουμε αρχίσει με σταθερά και συστηματικά βήματα να σχεδιάζουμε και να υλοποιούμε επενδύσεις τέτοιων ορυκτών. Ορισμένα από αυτά ήδη εκμεταλλευόμαστε, ορισμένα άλλα φιλοδοξούμε να αξιοποιήσουμε σύντομα».

Να σημειωθεί πως μια ιδέα που αναπτύχθηκε στην συζήτηση ήταν επίσης η δημιουργία στρατηγικών ευρωπαϊκών αποθεμάτων για τις Κρίσιμες Πρώτες Ύλες. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει θεσπίσει ένα τέτοιο σύστημα, σε αντίθεση με ΗΠΑ, Ιαπωνία, Νοτια Κορέα, Κίνα, Ρωσία, Ινδία.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων, Κωνσταντίνο Γιαζιτζόλγου, το κυρίαρχο στοιχείο για το 2024 είναι η δεδηλωμένη πολιτική βούληση τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη να γίνουν βήματα που θα βοηθήσουν την ανάπτυξη του κλάδου με στόχο τη μείωση της εξάρτησης της Ε.Ε. σε ορυκτές πρώτες ύλες από Τρίτες Χώρες. Ως Σύνδεσμος έχουμε δεσμευτεί να εργαστούμε με όλες μας τις δυνάμεις προτείνοντας λύσεις και ιδέες για να μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε αυτό το παράθυρο ευκαιρίας».

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu