Πολιτική

Με… βίντεο παρέμβαση Μαρινάκη για την αγοραστική δύναμη των Ελλήνων και τα ενοχλητικά στοιχεία του ΚΕΠΕ

Διαστάσεις... τσουνάμι παίρνουν οι κυβερνητικές τοποθετήσεις ενάντια στα στοιχεία μελέτης του ΚΕΠΕ

Μετά την μεσημεριανή τοποθέτησή του στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών για τα στοιχεία μελέτης του ΚΕΠΕ σε σχέση με την αγοραστική δύναμη των Ελλήνων και τα οποία ενόχλησαν την κυβέρνηση, ο Παύλος Μαρινάκης ανέβασε βίντεο στο διαδίκτυο με το οποία δίνει απάντηση σε όσους υποστηρίζουν ότι η Ελλάδα είναι σε χειρότερη θέση από τη από τη Βουλγαρία σε ό,τι αφορά την αγοραστική δύναμη.

Να σημειώσουμε, ότι προηγήθηκε τοποθέτηση για το ίδιο θέμα τόσο του υπ. Επικρατείας, Άκη Σκέρτσου, όσο και του υπ. Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, δείχνοντας στην ουσία το πόσο ενόχλησαν τα στοιχεία της μελέτης του ΚΕΠΕ, τα οποία δεν κάνουν τίποτα άλλο από το να εξηγούν με οικονομικούς όρους την πραγματικότητα που βιώνουν οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

H μελέτη του ΚΕΠΕ που θορύβησε την κυβέρνηση – Ποιος ο ερευνητής που την συνέταξε

Η αγοραστική δύναμη του ωρομισθίου στην Ελλάδα το 2020, όταν η πανδημία επέδρασε στη διεθνή οικονομία, συνέκλινε με εκείνη της Βουλγαρίας και, έκτοτε, η απόσταση μεταξύ τους διευρύνεται...

«Είμαστε τελικά σε αγοραστική δύναμη σε χειρότερο επίπεδο ακόμα και από τη Βουλγαρία; Πάμε να δούμε τρία στοιχεία που αποδεικνύουν το εντελώς αντίθετο», αναφέρει αρχικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Και συνεχίζει: «Πρώτον, κατώτατος μισθός, η Ελλάδα είναι στην 11η θέση ανάμεσα στις 22 χώρες της ΕΕ που έχουν θεσμοθετημένο κατώτατο μισθό.

Δεύτερον, πραγματική ατομική κατανάλωση κατά κεφαλήν. Με βάση τα επίσημα στοιχεία, η Ελλάδα είναι στην 21η θέση, πάνω δηλαδή, εκτός από την Βουλγαρία, από έξι συνολικά χώρες της Ευρώπης.

Γιατί αυτός ο δείκτης είναι ο πιο αξιόπιστος; Γιατί ο δείκτης αυτός περιλαμβάνει όλα τα αγαθά και τις υπηρεσίες που καταναλώνουν τα νοικοκυριά και στην πραγματικότητα είναι ο δείκτης ευημερίας τους. Με βάση, λοιπόν, τον δείκτη ευημερίας, η Ελλάδα είναι στο 79% του μέσου όρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τρίτον, η χώρα μας βρίσκεται σταθερά στις πρώτες θέσεις του ρυθμού αύξησης του πραγματικού κατά κεφαλήν ΑΕΠ.

Πέρυσι, για παράδειγμα, ήμασταν δεύτεροι στην σειρά κατάταξης, με ρυθμό αύξησης του κατά κεφαλήν ΑΕΠ 2,5%, ανάμεσα στις 27 χώρες, τη στιγμή που η Ευρώπη είχε μηδενικό ρυθμό αύξησης».

Ο κ. Μαρινάκης προσθέτει ότι «το τελευταίο πράγμα που θα κάνει αυτή η Κυβέρνηση είναι να πανηγυρίσει. Είναι δεδομένο ότι έχουμε πολύ δρόμο ακόμα μπροστά μας, ούτως ώστε να φτάσουμε στον ευρωπαϊκό μέσο όρο σε επίπεδο εισοδημάτων. Αλλά όσο επικίνδυνος είναι ένας πανηγυρισμός, άλλο τόσο άδικη είναι η ισοπέδωση».

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu