Επενδύσεις

Με σύμβουλο τη BlackRock το νέο «Ταμείο» του Υπερταμείου

Που θα επενδύει - συνεπενδύει και σε άλλες επιχειρήσεις, όχι μόνο κρατικές, ακολουθώντας το παράδειγμα άλλων επενδυτικών ταμείων της Ευρώπης και της Ασίας

Με σύμβουλο την Blackrock, που ίσως αναλάβει και ευρύτερο ρόλο, ίσως διαχειριστή, το Υπερταμείο αναμένεται να δημιουργήσει ένα νέο επενδυτικό φορέα. Ο σχεδιασμός αυτός αναφέρθηκε την Τρίτη από τον υπουργό Οικονομικών και Εθνικής Οικονομίας Κωστή Χατζηδάκη στο συνέδριο του Υπερταμείου και αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή το 2024 με πόρους από τα ταμειακά διαθέσιμα του κράτους – είχε αφήσει ο ΣΥΡΙΖΑ από την υπερφορολόγηση – που θα φθάσουν τα 2 δισ. ευρώ. Ουσιαστικά, το Υπερταμείο έχει ήδη εξαγγείλει τη μετάλλαξή του και έχει ορίσει από τον περασμένο Απρίλιο σύμβουλο την BlackRock Financial Markets Advisory για τον σχεδιασμό του μελλοντικού επιχειρηματικού μοντέλου και τον οδικό χάρτη υλοποίησης του  στρατηγικού σχεδίου.

Να σημειωθεί πως ένα δισεκατομμύριο ευρώ θα είναι η αποτίμηση της αξίας της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ, που είχαν δοθεί ως εγγύηση για το τρίτο δάνειο από τους δανειστές, αλλά πλέον θα αφαιρεθεί από τα περιουσιακά του στοιχεία, μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για παραμονή στο δημόσιο του αγαθού του νερού. Οπως είναι γνωστό υπάρχει πρόβλεψη που υπουχρεώνει την κυβέρνηση για τη διάθεση του 50% των εσόδων από τις αποκρατικοποιήσεις για την αποπληρωμή του χρέους με αποτέλεσμα ένα ποσό κοντά στα 500 εκατ. ευρώ να κατευθυνθεί από δημόσια χρήματα για τον σκοπό αυτό, αναπληρώνοντας την απώλεια της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ από τα περιουσιακά στοιχεία του ταμείου.

Στην πράξη τα πρώτα κεφάλαια του νέου Ταμείου για τα οποία ο ESM έχει ανάψει το «πράσινο φως» θα προέλθουν από την εξής διαδικασία: θα γίνει αποτίμηση της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ από ανεξάρτητο εκτιμητή και στη συνέχεια κεφάλαια που αντιστοιχούν στο 50% της αξίας τους θα διοχετευθούν στο νέο ταμείο ενώ το υπόλοιπο 50% θα διατεθεί για τη μείωση του δημοσίου χρέους.

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, η δομή και η λειτουργία του νέου ταμείου θα βασιστούν στο παράδειγμα άλλων χωρών της Ευρώπης (Νορβηγίας, Ιρλανδίας, Ιβηρικών χωρών κτλ) και άλλων χωρών (π.χ. Temasek – Σιγκαπούρη). Το νέο ταμείο θα λειτουργεί με σύγχρονο management και θα επενδύει σε:

– Ελληνικές επιχειρήσεις με αναπτυξιακές προοπτικές, ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, εξωστρέφεια και ισχυρό management λαμβάνοντας υπόψη και το ευρύτερο κοινωνικο-οικονομικό αποτύπωμα (π.χ. νέες θέσεις εργασίας, ανάπτυξη – ανταγωνιστικότητα) – Σημειώνεται πως ο στόχος δεν είναι να δημιουργηθεί νέα γενιά “ΔΕΚΟ” με τα κεφάλαια του Εθνικού Επενδυτικού Ταμείου.
– Σε κλάδους αιχμής της ελληνικής οικονομίας με στρατηγική προτεραιότητα (πχ, πράσινη μετάβαση, κυκλική οικονομία, μπλε οικονομία, ψηφιακός/τεχνολογικός μετασχηματισμός) και επιλεγμένες υποδομές

Οι πρωτοβουλίες (πχ συμμετοχή σε αυξήσεις κεφαλαίου , έκδοση ομολογιακών δανείων θα γίνονται συμπληρωματικά και μπορεί να γίνονται συνεπενδύσεις με άλλα δημόσια εργαλεία/σχήματα, επενδυτικά κεφάλαια συμμετοχών (πχ ΑΚΕΣ που έχουν συσταθεί στην Ελλάδα με συμμετοχή της Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων/HDBI (πρώην ΤΑΝΕΟ) ή άλλα private equity funds που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και πιστωτικά ιδρύματα (ελληνικά και IFIs – δηλ EIB, EBRD, BSTDB κλπ.)

Ο επενδυτικός ορίζοντας θα είναι μεσο- μακροπρόθεσμος και με σαφείς μηχανισμούς και με χρονοδιάγραμμα αποεπένδυσης (exit strategy).

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Επενδύσεις

close menu