Τι συζητήθηκε κατά τη διάρκεια της COP29 στο Μπακού
Η Ελλάδα κερδίζει έδαφος στον τομέα της πράσινης ενέργειας, καθώς Masdar (εξαγόρασε πρόσφατα την Τέρνα Ενεργειακή) και Iberdrola εξετάζουν σοβαρά την πιθανότητα να επενδύσουν σε υπεράκτια αιολικά πάρκα στη χώρα μας.
Κατά τη διάρκεια της COP29 στο Μπακού, δύο από τους μεγαλύτερους παίκτες στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, εξέφρασαν έντονο ενδιαφέρον για συνεργασία με την Ελλάδα στο κομμάτι των αιολικών πάρκων, ενισχύοντας έτσι τη θέση της χώρας ως περιφερειακός ενεργειακός κόμβος.
“Η στρατηγική και σημαντική εξαγορά που πραγματοποιήσαμε στην Ελλάδα, αποκτώντας την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, που είναι η μεγαλύτερη που κάναμε ποτέ σε μια χώρα, δείχνει πόσο αφοσιωμένοι είμαστε στην ελληνική αγορά και την ευρύτερη αγορά της Νοτιοανατολικής Ευρώπης” είπε ο Abdulaziz Alobaidli, Chief Operating Officer, Masdar.
“Αξιοποιώντας την εξειδίκευση της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή θέλουμε να επεκταθούμε στα υπεράκτια πάρκα, καλωσορίζουμε το Εθνικό Σχέδιο για τα υπεράκτια και αναγνωρίζουμε την προσπάθεια που κάνατε για μια ελκυστική πρόταση. Τα κεφάλαια υπάρχουν, αλλά είναι και τεράστιος ο ανταγωνισμός για το που θα κατευθυνθούν, και τα υπεράκτια, απαιτούν μεγάλες επενδύσεις αλλά και πολύ χρόνο για να ξεκινήσουν να λειτουργούν. Το να κάνετε το Σχέδιο ανάπτυξής τους ελκυστικό, είναι απαραίτητο για να γίνουν οι επενδύσεις”, είπε ο επικεφαλής της Masdar.
Όπως αναφέρθηκε, η Masdar σχεδιάζει 6,5 δισ. ευρώ επενδύσεων σε Ελλάδα και Ισπανία για off shore αιολικά, φωτοβολταϊκά και αιολικά στη στεριά. Ο κ. Abdulaziz Alobaidli, τόνισε ότι η τεχνολογία των υπεράκτιων αιολικών είναι πολύ καθοριστική για την ενεργειακή μετάβαση γιατί προσφέρει capacity factor πάνω από 60% και γι αυτό έχει ήδη προχωρήσει σε επενδύσεις σε αυτά, από κοινού με την Equinor.
Επίσης, ο κ. Abdulaziz Alobaidli, σημείωσε ότι στο χαρτοφυλάκιο έργων της Masdar, τα υπεράκτια ήδη αποτελούν το 20% και ανέρχονται σε 6 GW, ενώ ήδη έχουν επενδυθεί σε αυτά 22 δισ. ευρώ. Υπενθύμισε, ότι ο φιλόδοξος στόχος του ομίλου, είναι να φτάσει στα 100 GW από ΑΠΕ το 2030, στόχος που όπως είπε, δεν μπορεί να πιαστεί, χωρίς τα υπεράκτια και χωρίς συνεργασίες και στρατηγικές εξαγορές όπως αυτή της “ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή”. Τέλος, τόνισε, ότι είναι πολύ αισιόδοξος για την ανάπτυξη των υπεράκτιων αιολικών στην Ελλάδα, καθώς δεν υπάρχει χώρα που έχει καλύτερη σχέση με τη θάλασσα από την Ελλάδα, και ότι λόγω της θέσης της μπορεί να εξασφαλιστεί η μέγιστη αποδοτικότητα των έργων.
Η Iberdrola
Αντίστοιχα, ο Gonzalo Saenz de Miera, Global Director of Climate Change and Alliances at the Chairman’s Area, της Iberdrola, τόνισε ότι η Ελλάδα είναι εξαιρετικά σημαντική αγορά για την Iberdrola και έχει παρουσία σε αυτή εδώ και 20 χρόνια.
Σημείωσε, ότι η ελληνική αγορά είναι πολύ ελκυστική για επενδύσεις σε off-shore αιολικά και σημείωσε ότι για να επενδύσει μια διεθνής εταιρεία στην Ελλάδα, χρειάζονται τρεις προϋποθέσεις:
Να μειωθεί το επιχειρηματικό ρίσκο της φάσης ανάπτυξης, να είναι ξεκάθαρη η πορεία προς την αγορά, δηλαδή να υπάρχουν σχήματα στήριξης για να υπάρχει μακροπρόθεσμη ορατότητα και να διευκολύνεται η χρηματοδότηση των επενδυτικών σχεδίων από τις τράπεζες και τρίτον να υπάρχει στη χώρα εφοδιαστική αλυσίδα των απαιτούμενων υλικών για την κατασκευή των έργων.
“Αποδοτικότητα σημαίνει να παράγουμε εκεί που η ενέργεια που παράγεται είναι περισσότερη και φθηνότερη και στον τομέα των υπεράκτιων, είναι εμφανές το πλεονέκτημα της Ελλάδας”, τόνισε. Επίσης, σημείωσε ότι αποτελεί μια ευκαιρία για την Ελλάδα να προσελκύσει ευρωπαϊκές εταιρείες να δραστηριοποιηθούν εδώ, αφού εδώ εξασφαλίζεται η φθηνότερη και η αποδοτικότερη λειτουργία των υπεράκτιων αιολικών. “Υπολογίστε σε μας, να δουλέψουμε μαζί για να αξιοποιήσουμε αυτή την ευκαιρία για την Ελλάδα. Υπάρχει αυτή τη στιγμή ένας παγκόσμιος ανταγωνισμός για τις επενδύσεις και πρέπει να πω ότι το ελληνικό σχέδιο είναι πολύ ελκυστικό και θα συνεργαστούμε μαζί σας για να αξιοποιήσουμε αυτή την ευκαιρία για τη χώρα”, τόνισε.
Σημείωσε ότι τα υπεράκτια αιολικά παρουσιάζουν σημαντικά πλεονεκτήματα, αφού προσφέρουν σταθερό φορτίο βάσης, εξασφαλίζουν ασφάλεια εφοδιασμού και προσφέρουν σημαντικά οικονομικά οφέλη στη χώρα, όπως θέσεις εργασίας. Η Iberdrola , όπως είπε, εδώ και 10 χρόνια δραστηριοποιείται στα υπεράκτια και σήμερα έχει ήδη εγκατεστημένα 2,3 GW, τα οποία θα φτάσουν τα 3 GW στο τέλος του 2024 και τα 5 GW σε 3 χρόνια.
Για τα επόμενα 3 χρόνια, η Iberdrola σχεδιάζει επενδύσεις στις ΑΠΕ 50 δισ. ευρώ από τα οποία το 55% θα είναι στα υπεράκτια αιολικά. Στις μεγάλες προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσουν για να αναπτύσσονται ανεμπόδιστα, ανέφερε, τους στρατιωτικούς λόγους και τις τοπικές κοινωνίες, την ανάγκη να έχουν κοινωνική αδειοδότηση, κάτι που μπορεί να γίνει αν η αξία που παράγεται μοιράζεται με τις τοπικές κοινωνίες.
H ΔΕΗ Ανανεώσιμες
Ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, Κωνσταντίνος Μαύρος, αναφέρθηκε στο πρώτο πιλοτικό έργο fixed bottom στο οποίο συμμετέχει η ΔΕΗΑΝ και πλέον μετά την εξαγορά της ΤΕΡΑΝ Ενεργειακή είναι μαζί και η Masdar, και τόνισε ότι πλέον αντιμετωπίζεται ως ένα έργο 600 MW.
Σημείωσε ότι το πιλοτικό αυτό έργο στην Αλεξανδρούπολη θα δώσει τον τόνο για τις επενδύσεις που θα γίνουν. “Θα δημιουργήσει ένα νέο κλάδο για τα λιμάνια και τη μεταποίηση. Σήμερα προχωράμε όλες τις απαραίτητες μελέτες, βυθού και Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και μέσα στους επόμενους 18 μήνες πιστεύω ότι θα μπορέσουμε να ξεκινήσουμε την υλοποίησή του. Θέλουμε να έχουμε παρουσία σε όλες τις τεχνολογίες των ΑΠΕ και σήμερα είναι εξαιρετική ευκαιρία με τη δουλειά που έχει γίνει από την ΕΔΕΥΕΠ, για να αναπτυχθούν τα υπεράκτια στην Ελλάδα”, σημείωσε. Επίσης, επιβεβαίωσε το ενδιαφέρον της ΔΕΗ ΑΝ να στηρίξει την ΕΔΕΥΕΠ και αποκτήσει τα δεδομένα των ερευνών που θα αποκτηθούν από την ΕΔΕΥΕΠ.
Τα επόμενα βήματα για να περάσει το μεγάλο Εθνικό Σχέδιο ανάπτυξης των υπεράκτιων αιολικών πάρκων από το σχεδιασμό στην υλοποίηση, είναι να υπογραφεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση ώστε να επισημοποιηθούν οι περιοχές όπου θα αναπτυχθούν αλλά και να καθοριστεί ποιες ανήκουν στην πρώτη φάση ανάπτυξης.
Ακολούθως, η ΕΔΕΥΠΕ θα προχωρήσει στη σύσταση της εταιρείας ειδικού σκοπού (SPV) που θα αναλάβει την προκήρυξη των διαγωνισμών για τις ανεμολογικές μελέτες και τις μελέτες βυθού στις αρχές του 2025. Το κόστος των μελετών αυτών θα προσδιοριστεί τόσο από το πόσες περιοχές θα ενταχθούν στην πρώτη φάση, όσο και από το ενδιαφέρον των επενδυτών, αλλά υπολογίζεται σε 60-70 εκ. ευρώ.
Η χρηματοδότηση των ερευνών θα γίνει τόσο από την Πολιτεία όσο και από τις τράπεζες και το επενδυτικό ενδιαφέρον για τα δεδομένα αυτά είναι κλειδί για την επιτυχή χρηματοδότηση των μελετών.
Σημειώνεται, ότι η απόφαση να κάνει τις μελέτες η ΕΔΕΥΕΠ, ελήφθη προκειμένου να μειωθεί ο επιχειρηματικός κίνδυνος της πρώτης φάσης και να μειωθούν οι δυσκολίες και οι καθυστερήσεις, ώστε ευκολότερα να επιλέξουν οι επενδυτές την Ελλάδα για τα επενδυτικά τους πλάνα.
Την ίδια στιγμή, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προωθεί τη διαδικασία Individual Notification (Ειδική Κοινοποίηση) προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με στόχο την έγκριση επιδότησης της ταρίφας για τα πρώτα πιλοτικά υπεράκτια αιολικά έργα. Η Ελλάδα υποβάλλει αίτημα για κρατική ενίσχυση, προκειμένου να εξασφαλίσει ευνοϊκούς όρους χρηματοδότησης για τα συγκεκριμένα έργα. Η διαδικασία περιλαμβάνει την εκπόνηση αναλυτικής μελέτης από το ΥΠΕΝ, η οποία θα αξιολογήσει τον αντίκτυπο των έργων στην ελληνική αγορά και στους καταναλωτές. Στόχος είναι η ενίσχυση της ταρίφας μέσω ενός μηχανισμού όπως το “Contract for Difference” (CfD), που θα προσφέρει σταθερότητα και προβλεψιμότητα στις αποδόσεις των επενδυτών.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Συναγερμός για την κακοκαιρία “Αλέξανδρος”: Πού θα χτυπήσουν οι ισχυρές βροχές
- ΕΛΣΤΑΤ: Αύξηση 1,9% στον τζίρο των επιχειρήσεων τον Σεπτέμβριο – Εκτίναξη 25,4% στις κατασκευές
- Μετρό: Αλλαγές στα δρομολόγια την Κυριακή 17 Νοεμβρίου από τις 14:00
- Samsung: Ενισχύει την εμπιστοσύνη των επενδυτών με επαναγορά μετοχών αξίας 7,2 δισ. δολαρίων
- Κομισιόν: Στο 2,1% η ανάπτυξη για την Ελλάδα το 2024 και παρόμοια για 2025 και 2026
- Τουρκία: Σεισμός 4,9 Ρίχτερ ταρακούνησε τη Μαλάτεια
- Συνάλλαγμα: Το ευρώ ενισχύεται 0,38% στα 1,0571 δολάρια
- Εταιρεία ακινήτων από τον Γ. Μαργιώλο, στέλεχος της Aktor
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις