Αξιολογείται η επιλογή του, το τι θα γίνει στο τέλος θα αποφασιστεί αρμοδίως, είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος - Πως ξαναμπήκε η πυρόσφαιρα στο πόρισμα - Εκτεθειμένη και η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου
Στρυμωγμένη και αμήχανη η κυβέρνηση από τις παλινωδίες του προέδρου του ΕΟΔΑΣΑΑΜ για θέματα σιδηροδρόμου, Χρήστου Παπαδημητρίου, τον οποίο η ίδια διόρισε, προαναγγέλλει τώρα αποφάσεις «από τους αρμόδιους» για παραίτηση ή απομάκρυνσή του, ενώ την ίδια ώρα μένει έκθετη με την παρέμβασή της και η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου.
Μέσα σε αυτό το κλίμα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης κλήθηκε να τοποθετηθεί σήμερα μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν έκρυψε την ενόχλησή του για τους χειρισμούς του Χρήστου Παπαδημητρίου, όμως, προχώρησε κι ένα βήμα παραπέρα, καθώς άφησε σαφείς αιχμές προς τον Χρήστο Σταϊκούρα, χωρίς να τον κατονομάζει.
Ειδικότερα σημείωσε πως «όταν επιλέγεται ένας επικεφαλής οργανισμού παίρνει την αντίστοιχη ελευθερία να κάνει κάποιες κινήσεις και κρίνεται εκ των υστέρων. Υπάρχει ευθύνη στη συνέχεια από το αρμόδιο υπουργείο για τους χειρισμούς που θα κάνει όταν βλέπει ότι κάτι δεν πηγαίνει καλά, αλλά όπως καταλαβαίνεται όταν βάζεις κάποιον να διοικήσει έναν οργανισμό του δίνεις τη δυνατότητα να πάρει τις αποφάσεις του».
Όταν ο δημοσιογράφος ανέφερε το όνομα του Κώστα Καραμανλή, ο κ. Μαρινάκης έσπευσε να διευκρινίσει ότι η επιλογή έγινε τον Σεπτέμβριο του 2023, μετά τις εκλογές δηλαδή, για να συμπληρώσει «αξιολογείται η επιλογή αυτή, αλλά το ξαναλέω το μείζον είναι ότι καταρρέει το αφήγημα της συγκάλυψης».
Προαναγγέλλει παραίτηση ή καρατόμηση;
Όσον αφορά αμιγώς στις κινήσεις του Χρήστου Παπαδημητρίου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε «όντως γεννώνται πολύ σοβαρά ερωτήματα για τη συμπεριφορά του κ. Παπαδημητρίου και τις δηλώσεις του, τις τοποθετήσεις του».
Σε ερώτηση, μάλιστα, για το εάν θα παραιτηθεί ο Παύλος Μαρινάκης υποστήριξε «υπάρχει μια πενταετής η θητείας εύλογο το ερώτημα περί παραίτησής του αλλά δεν είναι δική μου η απόφαση. Η αλήθεια είναι ότι η συμπεριφορά, οι χειρισμοί οι συνεντεύξεις όλη αυτή η εξωστρέφεια γεννά εύλογα ερωτήματα και εύλογα αιτήματα. Το τι θα γίνει στο τέλος θα αποφασιστεί αρμοδίως».
Πως ξαναμπήκε η πυρόσφαιρα στο πόρισμα
Οι παρασκηνιακές πιέσεις και οι επιλεκτικές διαρροές από κυβερνητικά στελέχη καθώς και οι αλλοπρόσαλλες δηλώσεις του αντιπροέδρου του ΕΟΔΑΣΑΑΜ προκειμένου οι συγγενείς των θυμάτων και οι πολίτες να «πνιγούν» από πακτωλό αντικρουόμενων πληροφοριών για τα αίτια της τραγωδίας στα Τέμπη δεν απέδωσαν.
Και δεν απέδωσαν καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξαν σφοδρές αντιδράσεις από τους επιστήμονες που συμμετείχαν στη σύνταξη του πορίσματος του ΕΟΔΑΣΑΑΜ για τα Τέμπη στο άκουσμα των δηλώσεων του Χρήστου Παπαδημητρίου περί αφαίρεσης από το πόρισμα της επιστημονικής κρίσης που αποδίδει την έκρηξη και την πυρόσφαιρα που δημιουργήθηκε μετά τη μετωπική σύγκρουση στα Τέμπη όχι στα έλαια σιλικόνης αλλά στην πιθανότητα άγνωστου καυσίμου και συγκεκριμένα υδρογονανθράκων.
Τι αποκαλύπτουν τα πρακτικά των συνεδριάσεων του ΕΟΔΑΣΑΑΜ
Το ΔΣ του ΕΟΔΑΣΑΑΜ, με δύο συνεδριάσεις του ασχολήθηκε με το τμήμα του πορίσματος που ανεφέρεται στην πυρόσφαιρα και το άγνωστο καύσιμο και εξέδωσε δυο διαφορετικές αποφάσεις.
Σύμφωνα με το πρακτικό της 7ης Απριλίου 2025 του σιδηροδρομικού τομέα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ, πρόεδρος του οποίου είναι ο Χρήστος Παπαδημητρίου, το ΔΣ αποφάσισε:
«Να γίνει άμεση διόρθωση του πορίσματος με την απαλοιφή του κεφαλαίου με την πιθανολόγηση για τις αιτίες της πυρόσφαιρας».
Σύμφωνα, όμως, με το πρακτικό του ΔΣ που έγινε στις 8 Απριλίου 2025, ομόφωνα αποφασίστηκε ότι:
«Το συμβούλιο εκφράζει την στήριξη του στο πόρισμα και την άψογη εργασία της ομάδας διερεύνησης και τονίζει ότι η εκτίμηση περί της μη συμμετοχής στο φαινόμενο της δημιουργίας της πυρόσφαιρας των ελαίων σιλικόνης βασίζεται σε βεβαίωση του καθηγητή του ΑΠΘ κου Κωνσταντοπούλου και φυσικά παραμένει ως έχει».
Η δεύτερη αυτή απόφαση του ΔΣ του ΕΟΔΑΣΑΑΜ, αποκαλύπτει ότι όλες αυτές τις ημέρες που βρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση υπονόμευσης του πορίσματος των επιστημόνων που ανέλαβαν εκ μέρους του Οργανισμού τη διερεύνηση του δυστυχήματος στα Τέμπη, έγινε τεχνηέντως προσπάθεια να αποσιωπηθεί ότι στο πόρισμα υπάρχει τεχνική έκθεση για την πυρόσφαιρα, τα έλαια σιλικόνης και το άγνωστο καύσιμο που υπογράφεται από τον καθηγητή Χημικής Μηχανικής στο Εργαστήριο Τεχνολογίας Αερολυμάτων & Σωματιδίων του ΑΠΘ Αθανάσιο Κωνσταντόπουλο.
Τι λέει η έκθεση Κωνσταντόπουλου
Στο πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ η έκθεση του καθηγητή του ΑΠΘ Αθ. Κωνσταντόπουλου, αναφέρει ότι «τα 2400 κιλά πυριτιούχου λαδιού μετασχηματιστή θα απέδιδαν περίπου 1,94 μετρικούς τόνους διοξειδίου του πυριτίου (SiO₂) ως κατάλοιπο καύσης, το οποίο θα διασκορπιζόταν σε όλες τις επιφάνειες και θα άφηνε μια χαρακτηριστική λευκή, σκονισμένη υφή παντού. Αυτό δεν παρατηρήθηκε σε μεγάλη έκταση, εκτός από λίγες τοπικά περιορισμένες περιοχές όπου κάηκε το λάδι μετασχηματιστή.» .
Ο καθηγητής του ΑΠΘ όπως αναφέρεται στο πόρισμα «παρείχε μια σύντομη τεχνική έκθεση επί των θεμάτων, αναφέροντας ότι, δεδομένου του εκτιμώμενου χρόνου 0,4 δευτερολέπτων για την αρχική ανάφλεξη και την ανάπτυξη της πύρινης σφαίρας, δεν υπάρχει ρεαλιστικός τρόπος να υποστηριχθεί ότι μια τέτοια μεταφορά ενέργειας και ανάφλεξη/καύση σιλικονούχου λαδιού θα μπορούσε να συμβεί στο δεδομένο χρονικό πλαίσιο και με αυτόν τον ρυθμό ανάπτυξης της καύσης. Επιπλέον, ο Καθηγητής Κωνσταντόπουλος υπολόγισε την ποσότητα της λευκής σκόνης (διοξείδιο του πυριτίου, SiO₂) που θα είχε παραχθεί από την καύση 2,4 μετρικών τόνων λαδιού PDMS, στο ποσό των 1,94 μετρικών τόνων, οι οποίοι προφανώς δεν υπήρχαν στον τόπο του ατυχήματος».
Και το πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ συνεχίζει αναφέροντας: «Οι παρατηρήσεις αυτές, μαζί με τις πραγματοποιηθείσες προσομοιώσεις, επιβεβαιώνουν το συμπέρασμα που διατύπωσε επίσης ο Καθ. Κωνσταντόπουλος: «Η μεγάλη πύρινη σφαίρα στο σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών, η οποία σημειώθηκε εντός 0,5 δευτερολέπτων από τη σύγκρουση των τρένων, δεν μπορεί να αποδοθεί στο λάδι μετασχηματιστών (PDMS), το οποίο, αν και εύφλεκτο σε αρκετά υψηλές θερμοκρασίες (> 400°C), δεν θα μπορούσε – για λόγους κινητικής των αντιδράσεων – να αναφλεγεί στο επικρατούν περιβάλλον. Επιπλέον, η απουσία λευκής σκόνης (διοξειδίου του πυριτίου, SiO₂) στον τόπο του ατυχήματος, σε ποσότητες που θα δικαιολογούσαν την καύση μεγάλης ποσότητας σιλικονούχου λαδιού, αποτελεί μια ακόμη σαφή ένδειξη ότι ένα τέτοιο συμβάν δεν έλαβε χώρα. Συνεπώς, η προέλευση της πύρινης σφαίρας που συνάδει με μερικούς τόνους εύφλεκτου πτητικού καυσίμου πρέπει να αναζητηθεί αλλού.».
Στο πόρισμα σημειώνεται ακόμα ότι «δεν ελήφθησαν δείγματα από εδάφη ή υλικά ούτε επιχρίσματα από επιφάνειες στον τόπο του δυστυχήματος πριν απομακρυνθούν τα υπολείμματα των τρένων στο πεδίο του Κουλουρίου».
Η συλλογή δειγμάτων έγινε 29 ημέρες μετά το δυστύχημα στο Κουλούρι και μόνο μετά από αίτημα των οικογενειών των θυμάτων και στο πόρισμα επισημαίνεται ότι:
«Τα αποτελέσματα της χημικής ανάλυσης (που διενεργήθηκε από το επίσημο Χημείο του Κράτους) κρίθηκαν μη καταληκτικά, λόγω της καθυστέρησης και της επιμόλυνσης του χώρου».
Στο πόρισμα επισημαίνεται ακόμα ότι «εάν είχε γίνει σωστή δειγματοληψία και ανάλυση στον τόπο του δυστυχήματος την 1η Μαρτίου 2023 (10-12 ώρες μετά το δυστύχημα), θα υπήρχαν επαρκή στοιχεία για την ταυτοποίηση του τύπου και της προέλευσης του άγνωστου καυσίμου».
Εκτεθειμένη και η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου
Η εξέλιξη αυτή αφήνει εκτεθειμένη την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Γεωργία Αδειλίνη, η οποία έσπευσε στις 7 Απριλίου να εκδώσει κατεπείγουσα παραγγελία προκαταρκτικής εξέτασης ζητώντας να εξεταστεί «κάτω από ποιες συνθήκες περιελήφθη στο πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ ως πιθανό αίτιο της πυρόσφαιρας «άγνωστο πτητικό εύφλεκτο υγρό τουλάχιστον 2,5 τόνων».
Η κα Αδειλίνη στην παραγγελία της κάνει λόγο για διάψευση του συγκεκριμένου σημείου του πορίσματος από εκπροσώπους των Πανεπιστημίων της Γάνδης και της Πίζας ενώ ζητά να ερευνηθεί και ο τεχνικός σύμβουλος οικογενειών θυμάτων των Τεμπών, Κώστας Λακαφώσης, και συγκεκριμένα ποιο ρόλο διαδραμάτισε στη διατύπωση του ως άνω συμπεράσματος η Επιτροπή Διερεύνησης Ανεξάρτητων Πραγματογνωμόνων Οικογενειών (ΕΔΑΠΟ) και ο ίδιος προσωπικά.
Μόνο που το πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ δεν επικαλείται έρευνα του Πανεπιστημίου της Γάνδης και της Πίζας αλλά τεχνική έκθεση του καθηγητή Κωνσταντόπουλου από το ΑΠΘ.
Όσον αφορά την ΕΔΑΠΟ και τον Κώστα Λακαφώση και την παραγγελία που απέστειλε η Γεωργία Αδειλίνη για να διερευνηθεί ο ρόλος που διαδραμάτισε, από το πρακτικό της συνεδρίασης του ΕΔΟΑΣΑΑΜ που πραγματοποιήθηκε χθες Τρίτη (8/4) προκύπτει ότι «η χρησιμοποίηση της ΕΔΑΠΟ από την επιτροπή διερεύνησης για τον υπολογισμό της πυρόσφαιρας έγινε νόμιμα».
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Τραμπ: «Είμαι 100% βέβαιος» ότι θα υπάρξει μια συμφωνία για τους δασμούς με ΕΕ και Κίνα
- Reuters: Η SpaceX επικρατέστερη για την αντιπυραυλική ασπίδα «Χρυσός Θόλος» του Τραμπ
- Global Payments: Εξαγοράζει την Wordpay με 24,2 δισ. δολάρια
- Θερμή υποδοχή της Τζόρτζια Μελόνι από τον Ντόναλντ Τραμπ
- Η Jeep επιστρέφει στη φανέλα της Γιουβέντους με 25 εκατ. ευρώ τον χρόνο
- Ευρωπαϊκές αγορές: Περιόρισαν τις απώλειες μετά τη μείωση επιτοκίων της ΕΚΤ
- Google: Κρίθηκε ένοχη για παράνομο μονοπώλιο στην διαδικτυακή διαφήμιση
- Πειραιώς: Δωρεάν διάθεση μετοχών 4,6 εκατ. ευρώ σε 154 στελέχη και υπαλλήλους
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις