Πρόσωπα

Μαρία Δεμερτζή: Η Ελλάδα δίνει την εικόνα ότι δεν νοιάζεται για τους ίδιους τους πολίτες της

Την ανάγκη να ανεβάσουμε σαν κοινωνία τον πήχη της απαίτησης από την Πολιτεία και από την πλευρά του το κράτος να κάνει ένα άλμα και να αλλάξει  με σύμπνοια όλων και όχι με αντιπαράθεση, τονίζει η Μαρία Δεμερτζή υποδιευθύντρια του Ινστιτούτου Bruegel, μιλώντας στο mononews.gr.

Σχολιάζοντας, το τραγικό δυστύχημα με τα τρένα, ανέφερε, ότι αυτό ήταν απόρροια μιας εγκατάλειψης και “δίνει την εικόνα ότι στην Ελλάδα δε νοιαζόμαστε για τους ίδιους τους πολίτες μας” .

Όσον αφορά την οικονομία, τονίζει, ότι εκτιμά ότι εκτός απροόπτου σύντομα θα πάρουμε επενδυτική βαθμίδα, και ότι το μέλλον της χώρας, εκτός απροόπτου παραμένει αισιόδοξο. Ανέφερε ωστόσο, ότι τώρα αυτό που χρειάζεται είναι πολιτική σταθερότητα, δηλαδή “αν αλλάξει κυβέρνηση δεν χρειάζεται να αλλάξει και η πορεία που θα ακολουθήσει η χώρα”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σχολιάζοντας τo τραγικό δυστύχημα, η Μαρία Δεμερτζή σημείωσε: “Το δυστύχημα αυτό μας έδειξε ότι η χώρα μας, που κανονικά έπρεπε να είναι ανεπτυγμένη, υπολείπεται σε πολύ βασικά σημεία. Οι βασικές υπηρεσίες στην Ελλάδα παραμένουν υποανάπτυκτες. Η ανάπτυξή τους πρέπει να είναι πια ο στόχος μας, ο κοινωνικός μας στόχος όχι ο πολιτικός. Να αποφασίσουμε, ότι σαν κοινωνία,  θέλουμε μια χώρα που να παρέχει τις βασικές υπηρεσίες”.

Αναφέρθηκε επίσης στον λάθος τρόπο που αντιμετωπίζονται γενικά οι κρίσεις στην Ελλάδα. “Η σύγκρουση των τρένων, ήταν ένα τραγικό δυστύχημα, με μεγάλη απώλεια ζωής,  που ήταν σοκαριστικό για όλους μας, όσοι είδαμε αυτές τις εικόνες. Σε τέτοιες καταστάσεις, στις μεγάλες κρίσεις, δυστυχώς στην Ελλάδα, δε βρίσκουμε τον τρόπο να συνεργαστούμε για να τις διορθώσουμε και να τις ξεπεράσουμε”.

“Το δυστύχημα αυτό ήταν απόρροια μιας εγκατάλειψης και δίνει την εικόνα ότι στην Ελλάδα δε νοιαζόμαστε για τους ίδιους τους πολίτες μας” ανέφερε.

“Δεν μπορεί ο πολίτης, που χρησιμοποιεί απλές καθημερινές δημόσιες υπηρεσίες,  να μην ξέρει αν θα βγει ζωντανός από αυτές. Ο πολίτης δεν ήταν σε γνώση του κινδύνου που διέτρεχε. Χρησιμοποίησαν μια υπηρεσία σαν τα  τρένα και δεν ήξεραν ότι δεν θα βγουν ζωντανοί, κάτι που στις ανεπτυγμένες χώρες είναι δεδομένο. Και δεν είναι ότι δε γίνονται ατυχήματα και αλλού,  αλλά ατυχήματα λόγω έλλειψης υποδομής, είναι πραγματικά δολοφονικά κατά τη γνώμη μου. Αυτό και μόνο είναι τρομακτικό για μια ανεπτυγμένη χώρα”.

Και σημειώνει “το να κατηγορεί ο ένας τον άλλον δε μας βγάζει από την κρίση. Όμως η Ελλάδα δεν καταφέρνει να συνεργαστεί για να ξεπεράσει μεγάλες κρίσεις. Αυτό που χρειάζεται είναι συνεργασία μεταξύ όλων μας. Το λάθος δεν είναι σε έναν ή δύο και δεν  μπορεί να κατηγορούμε έναν άνθρωπο για μια τέτοια τρομακτική κρίση. Είναι ένα ολόκληρο παρελθόν, αποτέλεσμα ενός συστήματος που είναι σε ισχύ εδώ και χρόνια και που για να αλλάξει πρέπει να συμφωνήσουμε όλοι”, ανέφερε.

“Το άλμα που πρέπει να γίνει τώρα είναι μεγάλο και το κόστος που πληρώθηκε σε ανθρώπους ήταν τεράστιο αλλά πρέπει όλοι μαζί να συμφωνήσουμε πώς θα προχωρήσουμε”, ανέφερε.

“Ανακαλύπτουμε ότι επί 15 χρόνια το ότι δεν ενισχύσαμε τις υποδομές και είναι λάθος όλων μας και μαζί πρέπει να αποφασίσουμε πώς θα πάμε μπροστά και όχι πώς θα τα ρίχνουμε ο ένας στον άλλο. Και η οικονομική κρίση κράτησε τόσο πολύ στην Ελλάδα γιατί δεν υπήρξε συμφωνία μεταξύ όλων μας, ενώ χώρες όπως η Πορτογαλία, μπροστά σε μια μεγάλη χρηματοοικονομική κρίση, συμφώνησαν όλοι να λύσουν το πρόβλημα από κοινού και όχι ξεχωριστά¨, σημείωσε.

“Το  τραγικό αυτό δυστύχημα, μας έδειξε ότι η χώρα που κανονικά έπρεπε να είναι ανεπτυγμένη, υπολείπεται σε πολύ βασικά σημεία. Οι βασικές υπηρεσίες στην Ελλάδα παραμένουν υποανάπτυκτες. Η ανάπτυξή τους πρέπει να είναι πια ο στόχος μας, ο κοινωνικός μας στόχος όχι ο πολιτικός. Να αποφασίσουμε ότι σαν κοινωνία θέλουμε μια χώρα που να παρέχει τις βασικές υπηρεσίες” τόνισε η κυρία Δεμερτζή.

“Η Ελλάδα έχει κάνει πολύ μεγάλα βήματα τα τελευταία 8 χρόνια και το βλέπουμε με τη μεγάλη αύξηση των εξαγωγών και τη σημαντική αύξηση των επενδύσεων στην Ελλάδα ειδικά τα τελευταία 3-4 χρόνια. Αυτό που μας λείπει σήμερα είναι η επενδυτική βαθμίδα, που πιστεύω ότι θα μπορέσουμε να την καταφέρουμε σύντομα εκτός απροόπτου.

Το μέλλον της χώρας, εκτός απροόπτου παραμένει αισιόδοξο”, σημειώνει η Αντιπρόεδρος του Bruegel.

“Όσον αφορά τις επενδύσεις, έχει σταθεροποιηθεί η προβλεψιμότητα και έχουν γίνει πολλές μεταρρυθμίσεις που συμβάλλουν σε αυτήν την προβλεψιμότητα”, τόνισε. Στα θετικά ανέφερε τη θέση της χώρας εν όψει της νέας πραγματικότητας που διαμορφώνει η πράσινη μετάβαση και η κλιματική αλλαγή.

“Τώρα αυτό που χρειάζεται είναι πολιτική σταθερότητα”, ανέφερε, και εξήγησε, “δηλαδή αν αλλάξει κυβέρνηση δεν χρειάζεται να αλλάξει και η πορεία που θα ακολουθήσει η χώρα.

Και στα θετικά, κατέληξε ότι είναι και τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης που έχουν σημαντικούς στόχους, και “πείθουν τους επενδυτές ότι στην Ελλάδα γίνονται αξιόλογες προσπάθειες για την αναβάθμιση της οικονομίας και της κοινωνίας”.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu