Οικονομία

Μάρδας (καθ. Οικονομικών): Εικονικό το Grexit

Εικονική πραγματικότητα χαρακτηρίζει την πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη ο καθηγητής Οικονομικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου και πρώην γεν. γραμματέας Εμπορίου (2000-2002), Δημ. Μάρδας, σε συνέντευξή του στην ισπανική εφημερίδα Expansion, προσθέτοντας ωστόσο ότι δεν θα πρέπει να αποκλειστεί η πιθανότητα αναστολής αποπληρωμής του χρέους, μέσα όμως στο ευρώ.

Όπως επισημαίνει ο κ. Μάρδας, το Grexit είναι μια εικονική πραγματικότητα.

Αν ένα νομισματικό σύστημα δεν μπορεί να λύσει τα προβλήματά του, χρησιμοποιώντας τους μηχανισμούς προστασίας ή ό,τι μηχανισμούς διαθέτει, τότε δεν μπορεί να επιβιώσει, σημειώνει και προσθέτει ότι «επομένως, όλα τα προβλήματα και οι διαμάχες σχετικά με την Ελλάδα θα πρέπει να βρουν τη λύση τους μέσα στο ευρώ».

«Στις άσχημες στιγμές ένα νομισματικό σύστημα δείχνει την πραγματική του ισχύ», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, τονίζει ότι δεν βλέπει κίνδυνο αν βγει η Ελλάδα από την Ευρωζώνη, απλώς επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα ακολουθήσει το οικονομικό του πρόγραμμα, εξαιτίας των περιορισμών που θα αντιμετωπίσει, αν είναι αυτός που θα σχηματίσει κυβέρνηση.

Όσον αφορά γιατί έχει προκληθεί τόσος φόβος στις αγορές, ο καθηγητής Οικονομικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου σημειώνει ότι αυτό είναι κάτι που διευκολύνει τόσο πολιτικά όσο και οικονομικά.

Όπως επισημαίνει, οι ανακοινώσεις σχετικά με την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ και την αναστολή της αποπληρωμής του χρέους δημιουργούν ένα περιβάλλον περισσότερο κατάλληλο για σπέκουλα στις χρηματιστηριακές αγορές και από την άλλη, οι επενδυτές βλέπουν ότι μπορούν να επηρεάσουν την εσωτερική πολιτική της χώρας.

Ερωτηθείς σχετικά με το χρέος, ο κ. Μάδρας σημειώνει ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο και σημειώνει ότι η προτιμότερη λύση θα ήταν η διαγραφή του.

Ωστόσο, όπως σημειώνει, μια λύση θα ήταν η επέκταση των δόσεων και η μείωση των επιτοκίων.
Τέλος, ο κ. Μάρδας σημειώνει ότι υπάρχει η πιθανότητα αναστολής αποπληρωμής του χρέους, όμως αυτό θα μπορούσε να συμβεί με την Ελλάδα μέσα στη ζώνη του ευρώ.

Δεδομένου ότι στην Ευρωζώνη υπάρχει μια συλλογική ευθύνη σε οικονομικά θέματα, όπως το νόμισμα, η δημοσιονομική πολιτική και πρόσφατα ο τραπεζικός κλάδος, τα προβλήματα δημοσίου χρέους πρέπει να αποτελούν μέρος αυτής της συλλογικής ευθύνης, σημειώνει και συμπληρώνει ότι θέμα δραχμής δεν υφίσταται.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu