Αισιοδοξία για την αγορά εργασίας στην Ελλάδα εκπέμπει η έρευνα της Manpower για τις Προοπτικές Απασχόλησης, καθώς 8 από τους 9 κλάδους της οικονομίας δηλώνουν την πρόθεσή τους να προσλάβουν προσωπικό.
Με το Δείκτη των Προοπτικών Απασχόλησης -προσαρμοσμένο σύμφωνα με την εποχικότητα- να διαμορφώνεται στο +8%, οι εκτιμήσεις των Ελλήνων εργοδοτών είναι οι πιο αισιόδοξες που έχουν καταγραφεί από το δ΄ τρίμηνο του 2008.
Οι εργοδότες αναμένουν αύξηση των προσλήψεων σε οκτώ από τους εννέα τομείς της οικονομίας για το α΄ τρίμηνο του 2015. Τα αποτελέσματα είναι βελτιωμένα σε πέντε τομείς και μία γεωγραφική περιοχή σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο. Όσον αφορά το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, τα αποτελέσματα παρουσιάζουν βελτίωση σε έξι τομείς και στις δύο γεωγραφικές περιοχές.
Τα τριμηνιαία αποτελέσματα αναδεικνύουν ότι το 16% των εργοδοτών αναμένουν αύξηση των ατόμων που απασχολούν, 12% προβλέπουν μείωση και 70% δεν αναμένουν κάποια αλλαγή στο υφιστάμενο εργατικό δυναμικό τους.
Σε συνέχεια της εποχικής προσαρμογής των δεδομένων, οι Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης διαμορφώνονται στο +8%. Οι προθέσεις προσλήψεων παραμένουν σχετικά σταθερές σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο και βελτιωμένες κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του περασμένου έτους.
Εξέλιξη του Δείκτη Προοπτικών Απασχόλησης στην Ελλάδα
Η έρευνα της Manpower για τις Προοπτικές Απασχόλησης κατά το α΄ τρίμηνο του 2015 στην Ελλάδα πραγματοποιήθηκε μέσω συνεντεύξεων σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 753 εργοδοτών.
«Η έρευνά μας παρουσιάζει ενθαρρυντικά σημάδια για την αγορά εργασίας στην Ελλάδα για το προσεχές τρίμηνο, Ιανουάριος-Μάρτιος 2015», σχολιάζει η Δρ Βενετία Κουσία, διευθύνουσα σύμβουλος της ManpowerGroup.
«Οι εργοδότες σε οκτώ από τους εννέα τομείς της οικονομίας παραμένουν αισιόδοξοι με θετικές προβλέψεις και με υψηλότερο αναμενόμενο ρυθμό προσλήψεων στον τομέα των Χρηματοοικονομικών, Ασφαλειών, Ακίνητης Περιουσίας και Παροχής Υπηρεσιών προς Επιχειρήσεις. Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι το θετικό κλίμα που αντανακλάται στην Έρευνα της Manpower για τις Προοπτικές Απασχόλησης δεν καλύπτει κάθε πτυχή της επιχειρηματικής δραστηριότητας στην Ελλάδα. Μέσα από την έρευνά μας, βλέπουμε ότι οι εργοδότες στις μικρές επιχειρήσεις -που αποτελούν βασικό άξονα της οικονομίας μας- εκφράζουν το χαμηλότερο επίπεδο εμπιστοσύνης. Εντούτοις, αν και οι Προοπτικές Απασχόλησης για τις μικρές επιχειρήσεις εμφανίζουν μείωση για δύο συνεχόμενα τρίμηνα, εξακολουθούν να είναι θετικές, αλλά συγκρατημένες σε σύγκριση με τις επιχειρήσεις των υπόλοιπων μεγεθών», σημειώνει η Δρ Κουσία.
Συμπληρώνει δε ότι είναι σαφές ότι οι αναδυόμενες κοινωνικοοικονομικές προκλήσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις λειτουργούν ως τροχοπέδη για την περαιτέρω ανάπτυξη της αγοράς εργασίας.
«Είναι επιτακτική ανάγκη να αναπτυχθούν νέα εργαλεία και να βρεθούν, μέσω συνεργασιών, πρακτικές λύσεις που θα διαμορφώσουν ουσιαστικές ευκαιρίες για τη δημιουργία νέων και βιώσιμων θέσεων εργασίας που θα οδηγήσουν τελικά την οικονομία και την κοινωνία μας μπροστά», καταλήγει η Δρ Κουσία.
Προοπτικές Απασχόλησης σε σχέση με το Μέγεθος του Οργανισμού
Συγκρίσεις ανά τομέα οικονομικής δραστηριότητας
Αύξηση του αριθμού των ατόμων που απασχολούν αναμένουν κατά το προσεχές τρίμηνο οι εργοδότες σε οκτώ από τους εννέα τομείς οικονομικής δραστηριότητας.
Οι εργοδότες του τομέα Χρηματοοικονομικών, Ασφαλειών, Ακίνητης Περιουσίας και Παροχής Υπηρεσιών προς Επιχειρήσεις αναμένουν την ισχυρότερη αύξηση, καταγράφοντας Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης της τάξης του +19%. Παράλληλα, οι Προοπτικές ανέρχονται σε +14% τόσο στον τομέα της Μεταποίησης όσο και στον τομέα του Εμπορίου (Χονδρική και Λιανική), ενώ οι Προοπτικές για τον τομέα Μεταφορών και Επικοινωνιών είναι στο +13%. Ωστόσο, οι εργοδότες στους τομείς Εστίασης και Τουρισμού αναμένουν υποτονικό κλίμα προσλήψεων, με Προοπτικές της τάξης του -2%.
Σε σύγκριση με το α΄ τρίμηνο του 2014, οι εργοδότες σε πέντε από τους εννέα τομείς οικονομικής δραστηριότητας καταγράφουν βελτιωμένες προοπτικές προσλήψεων. Οι σημαντικότερες αυξήσεις των Προοπτικών, της τάξης των 7 και 6 ποσοστιαίων μονάδων αντίστοιχα, καταγράφονται στους τομείς του Εμπορίου (Χονδρική και Λιανική) και της Μεταποίησης, ενώ οι εργοδότες του τομέα Ηλεκτρισμού, Φυσικού Αερίου και Ύδρευσης καθώς και του τομέα Χρηματοοικονομικών, Ασφαλειών, Ακίνητης Περιουσίας και Παροχής Υπηρεσιών προς Επιχειρήσεις αναφέρουν βελτιώσεις της τάξης των 5 ποσοστιαίων μονάδων. Στο μεταξύ, οι προθέσεις προσλήψεων αποδυναμώνονται σε τέσσερις τομείς, και ιδιαίτερα στον τομέα της Γεωργικής Οικονομίας, με μείωση 5 ποσοστιαίων μονάδων.
Σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, οι προοπτικές προσλήψεων ενισχύονται σε έξι από τους εννέα τομείς οικονομικής δραστηριότητας. Οι εργοδότες του τομέα Χρηματοοικονομικών, Ασφαλειών, Ακίνητης Περιουσίας και Παροχής Υπηρεσιών προς Επιχειρήσεις αναφέρουν σημαντική αύξηση της τάξης των 11 ποσοστιαίων μονάδων, ενώ οι Προοπτικές του τομέα της Μεταποίησης ενισχύονται κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες. Οι εργοδότες του τομέα του Εμπορίου (Χονδρική και Λιανική) επίσης καταγράφουν σημαντική βελτίωση, της τάξης των 9 ποσοστιαίων μονάδων. Ωστόσο, τα σχέδια προσλήψεων αποδυναμώνονται σε δύο τομείς, και ιδιαίτερα στον τομέα του Τουρισμού, με μείωση 13 ποσοστιαίων μονάδων.
Συγκρίσεις ανά Γεωγραφική Περιοχή
Οι εργοδότες και στις δύο γεωγραφικές περιοχές αναμένουν αύξηση του αριθμού των ατόμων που απασχολούν, κατά το διάστημα Ιανουαρίου-Μαρτίου. Οι υψηλότερες Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης, της τάξης του +11%, καταγράφονται στην Ευρύτερη Περιφέρεια Αττικής, ενώ οι Προοπτικές για τη Βόρεια Ελλάδα ανέρχονται σε +4%.
Σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, οι προθέσεις προσλήψεων βελτιώνονται κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες στην Ευρύτερη Περιφέρεια Αττικής, ενώ διατηρούνται σχετικά σταθερές στη Βόρεια Ελλάδα.
Σε σύγκριση με το α΄ τρίμηνο του 2014, τα σχέδια προσλήψεων ενισχύονται και στις δύο γεωγραφικές περιοχές. Οι Προοπτικές στην Ευρύτερη Περιφέρεια Αττικής ισχυροποιούνται κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες και οι εργοδότες στη Βόρεια Ελλάδα καταγράφουν αύξηση κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες.
Διεθνείς συγκρίσεις
Περισσότεροι από 65.000 εργοδότες σε 42 χώρες συμμετείχαν στην έρευνα της ManpowerGroup για τη σφυγμομέτρηση της αναμενόμενης δραστηριότητας στην αγορά εργασίας κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου 2015. Όλοι οι συμμετέχοντες απάντησαν στην εξής ερώτηση: «Ποια πιστεύετε ότι θα είναι η μεταβολή στο συνολικό αριθμό των ατόμων που απασχολούνται στον οργανισμό σας, στην περιοχή ευθύνης σας, κατά τους τρεις επόμενους μήνες, μέχρι και το τέλος Μαρτίου 2015, σε σχέση με το τρέχον τρίμηνο;»
Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι εργοδότες σε 38 από τις 42 χώρες καταγράφουν θετικά σχέδια προσλήψεων για το πρώτο τρίμηνο. Οι Προοπτικές εμφανίζονται γενικά ενισχυμένες σε σύγκριση με το δ΄ τρίμηνο του 2014 αλλά και το α΄ τρίμηνο του 2014. Οι προβλέψεις βελτιώνονται σε 22 χώρες και αποδυναμώνονται σε μόλις 12, σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, και αυξάνονται σε 24 χώρες ενώ μειώνονται σε 13 σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.
Η αισιοδοξία αναφορικά με τις προσλήψεις για το διάστημα Ιανουαρίου-Μαρτίου είναι και πάλι ισχυρότερη στην Ινδία, στην Ταϊβάν και στη Νέα Ζηλανδία. Οι ασθενέστερες και μόνες αρνητικές προβλέψεις καταγράφονται από τους εργοδότες στη Φινλανδία, στην Ιταλία, στην Ολλανδία και στην Ελβετία.
Στη γεωγραφική περιοχή της Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής (ΕΜΕΑ), οι προοπτικές απασχόλησης διαφέρουν: Οι εργοδότες σε 20 από τις 24 χώρες προβλέπουν αύξηση του αριθμού των απασχολουμένων κατά το προσεχές τρίμηνο, ενώ οι εργοδότες σε τέσσερις χώρες αναμένουν μείωση του αριθμού των απασχολουμένων. Η πρόβλεψη προσλήψεων βελτιώνεται σε 12 χώρες σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, και ενισχύεται σε 15 συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους.
Οι εργοδότες στην Τουρκία καταγράφουν τα πιο αισιόδοξα σχέδια προσλήψεων της γεωγραφικής περιφέρειας για το α΄ τρίμηνο του έτους, ενώ η ασθενέστερη αύξηση των θέσεων εργασίας αναμένεται να σημειωθεί στη Φινλανδία.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- 🔴LIVE | Κασσελάκης: «Το νέο κόμμα δεν είναι φρεσκάρισμα στην πολιτική αλλά κάτι καινοτόμο»
- Γ. Παπανδρέου: «Λεφτά υπάρχουν από το πλιάτσικο μεγάλων εταιρειών ενέργειας, σουπερμάρκετ και τραπεζών»
- Bloomberg: Η Ευρώπη είναι ήδη αντιμέτωπη με τη νέα ενεργειακή κρίση ενώ η ένταση στην Ουκρανία κορυφώνεται
- Ο Ν. Σοφιανός καταγγέλλει σχέδιο νοθείας στις εκλογές του ΕΒΕΑ και ζητά τον εκλογικό κατάλογο
- Φοροαπαλλαγές: Aυξήθηκαν φέτος κατά 3,3 δισ. ευρώ από τις φυσικές καταστροφές
- Πόσο χρήματα δίνει η Βρετανία σε διαπραγματευτή για επαναφορά των σχέσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση
- Μητσοτάκης στο TikTok για «προώθηση» του Gigabit Voucher
- Αρχές Δεκεμβρίου οι διαγωνισμοί για σιδηροδρομικά – οδικά έργα αποκατάστασης από τις πλημμύρες του 2023
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις