Επιχειρήσεις

Mάννα: Η μεταμόρφωση πρώην σανατορίου σε πεντάστερο ξενοδοχείο σε ένα ονειρικό τοπίο

Τα πρώτα Χριστούγεννα μιας επένδυσης 9 εκατ. ευρώ

Αν δεν βρεθεί κάποιος στο συγκεκριμένο σημείο, λίγα χιλιόμετρα από το ιστορικό Βαλτεσίνικο Γορτυνίας, κατάφυτο, μέσα στα έλατα, δεν μπορεί να ζήσει τη μαγεία του τοπίου. Μακριά από τους δημοφιλείς προορισμούς της περιοχής, Βυτίνα, Δημητσάνα και Στεμνίτσα και λίγο πριν φτάσουμε στο λιγότερο γνωστό αλλά εξίσου όμορφο Βαλτεσίνικο, ξεπροβάλει ένα κτίριο άλλης εποχής: Το παλιό Σανατόριο της Μάνας ή «Κορφοξυλιάς» και νυν ξενοδοχείο «Μάννα» βρίσκεται σε μια αλπική τοποθεσία σε υψόμετρο 1500 μ., κοντά στο χωριό Μαγούλιανα.

Γνωστό τα τελευταία χρόνια ως στοιχειωμένο σανατόριο και με πλέον 100 χρόνια παρουσίας στην περιοχή, το εν λόγω κτίσμα κατασκευάστηκε εκατό χρόνια πριν, το 1923 με πρωτοβουλία της Άννας Παπαδοπούλου, αδερφής του Μακεδονομάχου Παύλου Μελά.

Η Άννα Παπαδοπούλου, γνωστή ως «Μάνα», απ΄όπου και το όνομα του κτίσματος, το οποίο και διατηρήθηκε και στη νέα εποχή, ήταν εθελόντρια νοσηλεύτρια με έντονη δράση στα πεδία μαχών. Κατά την μεταπολεμική περίοδο ασχολήθηκε με τους φυματικούς ασθενείς της μικρασιατικής εκστρατείας του 1922 . Όραμα της ήταν η δημιουργία του μεγαλύτερου σανατορίου των Βαλκανίων.

Η ίδια, ωστόσο, πέθανε από φυματίωση τον Μάρτιο του 1938. Από τότε, και μέχρι την ανακάλυψη του αντιβιοτικού, το σανατόριο εγκαταλείφθηκε σταδιακά και λεηλατήθηκε.

Χτισμένο με ντόπια γκρίζα πέτρα από Λαγκαδινούς μάστορες, το Μάννα έχει συνολική επιφάνεια περίπου 2.500 τ.μ. και περιλαμβάνει υπόγειο, ισόγειο και δύο ορόφους. Αποτελεί, δε, μοναδικό δείγμα νοσοκομειακής αρχιτεκτονικής, με σημαντικό κατασκευαστικό χαρακτηριστικό την χρήση πλακών από οπλισμένο σκυρόδεμα.

Περιπέτεια η ανοικοδόμηση 

Εν έτει 2023, το Μάννα, μετά από… περιπέτειες 8 ετών, αφού η ανοικοδόμησή του ξεκίνησε το 2015 και ολοκληρώθηκε πριν από μερικούς μήνες, συνιστά ένα πεντάστερο ξενοδοχείο σε ένα τοπίο που θυμίζει έντονα ελβετικές άλπεις.

Διατηρώντας πολλά στοιχεία από το παρελθόν, αλλά μετουσιώνοντάς το στο παρόν, το Μάννα αποτελεί πλέον συνδυασμό ενός νεώτερου μνημείου και ενός resort που κάνει χρήση στο έπακρο των καλών πρακτικών και της βιωσιμότητας: Ξύλο και γυαλί είναι τα κύρια χαρακτηριστικά υλικά που έχουν χρησιμοποιηθεί για τη διακόσμησή του, ενώ και τα δωμάτιά του είναι δομημένα με τις αρχές της βιωσιμότητας.
Χαρακτηριστικό είναι ότι ακόμα και οι παντόφλες που δίδονται στους επισκέπτες θυμίζουν τις μάλλινες, χωριάτικες του παρελθόντος, ενώ και τα amenities προέρχονται από την μικρή εταιρεία φυσικών καλλυντικών Myrro που εδρεύει στο Πήλιο.

Αυτό που κάνει εντύπωση είναι η προσοχή στη λεπτομέρεια: Σε όλους τους κοινόχρηστους χώρους του ξενοδοχείου αναδύεται ένα υπέροχο, διακριτικό άρωμα ενώ απαλή μουσική ακούγεται στους διαδρόμους σε όλη τη διάρκεια του 24ώρου.
Η παράδοση και η προσοχή στη λεπτομέρεια είναι διάχυτη και στο πρωινό του ξενοδοχείου, το οποίο γίνεται αποκλειστικά από προϊόντα, αλλαντικά, ψωμί, λαχανικά, φρούτα, τυροκομικά, από τα γύρω χωριά.

Ιδιαίτερη μνεία αξίζει και η ‘’σπηλιά’’ εν είδει μικρής πισίνας – τζακούζι στο ξενοδοχείο, η οποία θυμίζει τις αρχαίες σπηλιές του ποταμού Λούσιου.

Για την προσπάθεια που γίνεται στο Μάννα μίλησε στο Financial report ο επικεφαλής του Στρατής Μπατάγιας: «Ξεκινήσαμε να ανακατασκευάζουμε το ξενοδοχείο από το 2015 και εν μέσω διάφορων καθυστερήσεων λόγω εκδόσεως αδειών, εξαιτίας του Covid κτλ, άρχισε τελικά τη λειτουργία του στο τέλος του καλοκαιριού του 2023. Τα μηνύματα που παίρνουμε μέχρι τώρα είναι πολύ ενθαρρυντικά, τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά είναι πολύ μεγάλη η πληρότητα. Αυτό που προσέξαμε ιδιαίτερα είναι να είμαστε πλήρως εναρμονισμένοι με τον περιβάλλοντα χώρο, με το τοπίο και με την ιστορία του κτιρίου, η οποία είναι μοναδική και βγαίνει σε κάθε χώρο του».

Σύμφωνα με πληροφορίες του Financialreport.gr, πρόκειται για μια επένδυση που κόστισε συνολικά 9 εκατ. ευρώ.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu