Πρόσωπα

Μανιφέστο Θεοδωρικάκου: Ζητά οι εταιρείες να μειώσουν τις τιμές και ο μισθός να γίνει 1.500 ευρώ, «τουλάχιστον»

Ο πρώην υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας (αριστερά), αποχαιρετά το υπουργείο και υποδέχεται χαμογελαστός τον διάδοχό του, Τάκη Θεοδωρικάκο.

Μαχητικός και με αριστερό πνεύμα (πρώην μέλος της ΚΝΕ) ο νέος υπουργός Ανάπτυξης αν και δήλωσε ότι γνωρίζει πολύ καλά την αγορά και όλες τις όψεις της, ένιψε τα χείρας του για το συνολικό πρόβλημα του πληθωρισμού, λέγοντας ότι είναι πρόβλημα όλης της κυβέρνησης και όλων των συναρμόδιων υπουργείων και όχι μόνο του υπουργείου Ανάπτυξης

Ο νέος υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος που αντικατέστησε τον Κώστα Σκρέκα (ή «υπουργό ακρίβειας», αφού πλήρωσε την επιμονή του πληθωρισμού) είχε την Τετάρτη 19 Ιουνίου συνάντηση γνωριμίας με τους δημοσιογράφους που καλύπτουν το ρεπορτάζ του υπουργείου Ανάπτυξης.

Ο υπουργός μίλησε αρκετά για τον εαυτό του, για την εμπειρία του στη ζωή, για τις γνώσεις που έχει για την αγορά «ξέρω την αγορά από όλες τις όψεις της» και για το ρόλο του υπουργείου Ανάπτυξης.

Είπε ότι ο ρόλος του υπουργείου είναι κομβικός για την επίτευξη του στόχου της Κυβέρνησης Μητσοτάκη, που είναι η καθιέρωση ενός νέου παραγωγικού μοντέλου με βιώσιμη προοπτική και καλύτερα εισοδήματα για όλους τους Έλληνες. Όπως είπε,  «τον στόχο τον έχει θέσει ο Πρωθυπουργός για μισθό 1.500 ευρώ στο τέλος της τετραετίας», προσθέτοντας και δίνοντας έμφαση στη λέξη «τουλάχιστον».

Μίλησε για το πως θα γίνει η αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου, με την αξιοποίηση των προγραμμάτων χρηματοδότησης, ενισχύοντας την βιομηχανία, την έρευνα, την καινοτομία, την τεχνολογία και δίνοντας κίνητρα για επιστροφή επιστημόνων, που έφυγαν την περίοδο της κρίσης (σ.σ. και ακόμα φεύγουν είναι η αλήθεια).

Ακρίβεια και προστασία του καταναλωτή 

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στα θέματα που αφορούν στην προστασία του καταναλωτή. Εκεί τα μπέρδεψε λίγο, αφού προηγουμένως είχε ανακοινωθεί από τον Πρωθυπουργό κατά την επίσκεψη του στο υπουργείο Ανάπτυξης νωρίτερα το πρωί της Τετάρτης, ότι τα μέτρα, που έχει πάρει το υπουργείο επί Γεωργιάδη και Σκρέκα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας – και τα οποία απέτυχαν – θα παραμείνουν σε ισχύ για τουλάχιστον έξι μήνες.

Για αυτά τα μέτρα που είναι σε ισχύ είπε ότι είναι πολύ βαριά για τις επιχειρήσεις.

Ξέχασε να πει ότι ένα από τα βασικά μέτρα που είχε πάρει η κυβέρνηση – αυτό με τη μείωση της τιμής τουλάχιστον 5% – δεν ισχύει από την 1η Ιουνίου, αλλά αυτό δεν το σχολίασε.

Αντίθετα,  είπε ότι το μέτρο για το 7% mark up στο βρεφικό γάλα θα έχει ισχύ μέχρι τέλος του έτους,  όπως επίσης και το πλαφόν στο περιθώριο κέρδους, καθώς και η απαγόρευση προωθητικών ενεργειών για τρεις μήνες προϊοντων, που έχουν ανατιμηθεί. Για το καλάθι του νοικοκυριού δεν είπε κάτι, αλλά είναι και αυτό σε ισχύ αν και η σημασία του έχει περιορισμένη επιρροή.

Να θυμίσουμε πως σε ότι αφορά το γάλα 1ης και 2ης βρεφικής ηλικίας  η απόφαση του υπουργείου προβλέπει πως το μεικτό περιθώριο κέρδους δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερο από το λειτουργικό κόστος της επιχείρησης βάσει των οικονομικών καταστάσεων της αμέσως προηγούμενης διαχειριστικής περιόδου προσαυξημένο κατά 7% επί των καθαρών πωλήσεων, αφαιρουμένων των εκπτώσεων, των πιστώσεων ή άλλων παροχών. Επίσης δεν μπορεί το λειτουργικό κόστος της κατηγορίας αυτών των προϊόντων να υπερβαίνει το μέσο λειτουργικό κόστος της επιχείρησης, όπως αποτυπώνεται στις οικονομικές καταστάσεις της τελευταίας δημοσιευμένης οικονομικής χρήσης, προσαυξημένο κατά 60%.

Το ρεύμα δεν είναι στις αρμοδιότητές μας

Διευκρίνισε ότι το ρεύμα ναι μεν αποτελεί μια σημαντική δαπάνη για τα νοικοκυριά, αλλά δεν είναι στην αρμοδιότητα του υπουργείου.

Και ξέχασε να πει για τους φόρους στα καύσιμα και γενικά για τους έμμεσους φόρους που επιβάλει το ελληνικό δημόσιο (από τους υψηλότερους έμμεσους φόρους στην Ευρώπη), που ωθούν τις τιμές υψηλότερα.

Διευκρίνισε ότι στόχος του υπουργείου είναι η τήρηση της νομιμότητας και ότι η ΔΙΜΕΑ, δηλαδή η υπηρεσία που κάνει τους ελέγχους θα ενισχυθεί με νέους ελεγκτές από την 1η Ιουλίου.

Ζήτησε τη συνεργασία όλων και της «υγιούς επιχειρηματικότητας» χωρίς να εξηγήσει τι εννοεί και εστίασε στις εταιρείες που παράγουν και διακινούν τρόφιμα (βιομηχανία και σούπερ μάρκετ).

Όπως είπε θα κάνει συναντήσεις με τις εργοδοτικές ενώσεις (σούπερ μάρκετ, βιομηχανία τροφίμων κλπ), με τις καταναλωτικές ενώσεις με τον Συνήγορο του Καταναλωτή και με την Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Εδωσε έμφαση στην ενημέρωση του καταναλωτή και ζήτησε τη συμβολή του τύπου, λέγοντας ότι πρέπει να ακούγεται όχι μόνο όταν η τιμή ανεβαίνει αλλά και όταν η τιμή πέφτει.

Κατέληξε λέγοντας «οι εταιρείες θα πρέπει σε πολλά είδη να ρίξουν τις τιμές και θα πρέπει να ρίξουν και το μεσοσταθμικό τους κέρδους» και «η αγορά να λειτουργήσει κανονικά και να παταχθεί η αισχροκέρδεια».

Στην ερώτηση πως αντιμετωπίζει το ζήτημα των αυξήσεων σε άλλους κλάδους της οικονομίας εκτός τροφίμων δηλαδή από τα εισιτήρια της ακτοπλοΐας μέχρι τους τόκους των δανείων επανέλαβε αυτό που είπε για το ρεύμα, δηλαδή ότι το πρόβλημα δεν είναι μόνο του υπουργείου Ανάπτυξης αλλά συνολικά όλων των συναρμόδιων υπουργείων.

Ποιον έχετε απέναντί σας 

Ο υπουργός Ανάπτυξης στη συνάντηση γνωριμίας αναφέρθηκε στο άτομό του κάνοντας μια μικρή αναδρομή στην πορεία του:

«Εξάλλου θέλω να σας πω κάτι. Εχετε απέναντί σας κάποιον που είναι 59 ετών. Δουλεύω από τα 20. Επισήμως έχω 38 χρόνια ένσημα. Εχω δουλέψει και στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα. Εχω διδάξει στο πανεπιστήμιο, έχω διδάξει στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Είχα 20 χρόνια την εταιρεία μου (σ.σ. την εταιρεία δημοσκοπήσεων GPO), την οποία πούλησα παραμονές των εκλογών του 2019, όταν μου ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός ότι θα είμαι βουλευτής Επικρατείας και υπουργός. 

Την αγορά την ξέρω και από την καλή και από την ανάποδη. Ημουν, είμαι καταναλωτής, έχω οικογένεια, μεγάλωσα δύο παιδιά, πληρώνω στεγαστικό δάνειο ακόμα, ζω εδώ, ξέρω τα πράγματα εδώ και μου αρέσει να έχω άμεση σχέση με τους ανθρώπους της αγοράς. Και όταν λέω ανθρώπους της αγοράς και τους επιχειρηματίες και τους εργαζόμενους.

Διότι η αγορά είμαστε όλοι. Είμαστε όλοι καταναλωτές. Αλλά επειδή είμαι άνθρωπος της αγοράς ξέρω και μπορώ να απευθυνθώ ευθέως σε ορισμένους παίκτες της αγοράς, οι οποίοι πρέπει να βάλουν πλάτη, αυτή τη στιγμή. Διότι σας ξαναλέω με νοιάζει η οικογένεια που δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα.»

Πρώην μέλος της ΚΝΕ, του ΣΥΝ και του ΠΑΣΟΚ

Για όσους δεν γνωρίζουν ο Τάκης Θεοδωρικάκος ασχολείται με την πολιτική νεαρός. Υπήρξε μέλος της ΚΝΕ. Τον Ιανουάριο του 1990, στο 5ο συνέδριο της ΚΝΕ, που πραγματοποιήθηκε μετά τη διάσπαση της ΚΝΕ του 1989, εκλέχτηκε Γραμματέας του Κεντρικού Συμβουλίου . Το 1991 προσχώρησε στο ΣΥΝ και και το 1993 στο ΠΑΣΟΚ.

Ηταν πρόεδρος της εταιρείας δημοσκοπήσεων GPO και συνεταίρος με τον Χρήστο Καλογρίτσα τον γνωστό κατασκευαστή (που ενεπλάκη με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και τις τηλεοπτικές άδειες) ενώ ορίστηκε  σύμβουλος στρατηγικής του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκου Μητσοτάκη τον Οκτώβριο του 2015 και συντονιστής στρατηγικού σχεδιασμού και επικοινωνίας του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας τον Οκτώβριο του 2016, έως τις εκλογικές αναμετρήσεις του Μαΐου και του Ιουλίου 2019, όταν έγινε υπουργός.

Χρήστος Ιωάννου
[email protected]

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu