Μήνυμα μηδενικής ανοχής απέναντι σε συμπεριφορές που πληγώνουν τον κόσμο της παράταξης επιχείρησε να στείλει προς πάσα κατεύθυνση ο Νίκος Ανδρουλάκης με φόντο το σοκ του ΠΑΣΟΚ από την υπόθεση Καϊλή.
Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ ανοίγοντας με την ομιλία του τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής ανέδειξε και υπερασπίστηκε την αυτόματη αντίδραση με την διαγραφή της Εύας Καϊλή από το κόμμα (μόλις έγινε γνωστή η εξέλιξη της έρευνας στην βελγική πρωτεύουσα), τόνισε ότι δεν θα δεχθεί «ψήγμα υπόνοιας διαφθοράς όποιον και αν αφορά», δήλωσε ότι δεν θα ανεχθεί καμία προσωπική στρατηγική που βάζει πάνω από το συλλογικό συμφέρον το ατομικό και διαμήνυσε ότι θα μείνει εκτός ψηφοδελτίων του κόμματος όποιος δεν έχει διάθεση για κοινούς αγώνες- «δεν θα είναι στην πρώτη γραμμή του Κινήματος», είπε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Ανδρουλάκης προσπάθησε να ενθαρρύνει το κομματικό ακροατήριο λέγοντας ότι η πορεία του κόμματος θα είναι ανοδική και το αποτέλεσμα νικηφόρο. Αντιλαμβανόμενος τον κίνδυνο αποσυσπείρωσης των δυνάμεων του ΠΑΣΟΚ από το «στίγμα» της υπόθεσης Καϊλή, στράφηκε στο να ξεκαθαρίσει πλήρως το πλαίσιο των κανόνων και της αντίδρασης απέναντι σε φαινόμενα διαφθοράς και να εξηγήσει γιατί η διαγραφή της ευρωβουλευτού του κόμματος δεν ήρθε νωρίτερα, όταν ουκ ολίγες φορές βγήκε με τις δηλώσεις της «εκτός γραμμής».
Ένα χρόνο μετά την εκλογή του στην ηγεσία, ο κ. Ανδρουλάκης επανέλαβε την ανάγκη αξιοποίησης της ισχυρής εντολής που έλαβε για να ανοίξει ορίζοντες προοπτικής της προοδευτικής παράταξης και πριν «επιστρέψει» στην παρουσίαση του προγράμματος του ΠΑΣΟΚ (αυτό ήταν το προγραμματισμένο θέμα της συνεδρίασης) έκανε σφοδρή επίθεση στην κυβέρνησης αλλά και στον ΣΥΡΙΖΑ: «Μην μας κουνούν το δάχτυλο. Εμείς δεν κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλο, ούτε του κολλητού, ούτε του ανιψιού», υποστήριξε με δηκτικό ύφος ο κ. Ανδρουλάκης ο οποίος αναφερόμενος στο ζήτημα των υποκλοπών επιτέθηκε στη ΝΔ και προσωπικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη θέτοντας ερωτήματα όπως: «Ομολογεί τελικά ο κ. Μητσοτάκης ότι υπάρχει ένα σύστημα εξουσίας στην ΕΥΠ που λειτουργεί αυτόνομα; Ότι οι υπάλληλοι της ΕΥΠ κρατούν ομήρους τους υπουργούς;».
Ιδιαίτερο σημείο στην ομιλία του του κ. Ανδρουλάκη με σαφές πολιτικό «σήμα» ήταν όταν συνόδευσε το φινάλε με την εξής περιγραφή του στόχου τους: «Ο αγώνας μας θα ειναι νικηφόρος. Έχουμε χρέος να αγωνιστούμε για να κάνουμε το ΠΑΣΟΚ ξανά δύναμη Αλλαγής, που θα στείλει τη ΝΔ στην αντιπολίτευση και θα δημιουργήσει μια προοδευτική κυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ πρωταγωνιστή, που δεν θα θυμίζει σε τίποτα την περιπέτεια Τσίπρα-Καμμένου».
Από το προοίμιο του προγράμματος -που θα δοθεί στη δημοσιότητα, αφού εγκριθεί κατά τη σημερινή συνεδρίαση από τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής- φαίνεται καθαρά η πολιτική και ιδεολογική «μαγιά». Ο κ. Ανδρουλάκης επιχείρησε δε με την ομιλία του να περιγράψει τη «σημαία» του σοσιαλδημοκρατικού προγράμματος, δίνοντας έμφαση στους βασικούς πυλώνες που συμπεριλαμβάνει τις θέσεις τους για τον κόσμο της εργασίας, την ενδυνάμωση του κράτους, τις στρατηγικές άμεσες επενδύσεις, το στρατηγικό κράτος-επενδυτή, το δημογραφικό ζήτημα και τις λύσεις, την αναγέννηση του ΕΣΥ και την Παιδεία.
Στο προοίμιο αναφέρεται, σύμφωνα με πληροφορίες, το πλέγμα των επτά προτεραιοτήτων. Συγκεκριμένα:
Ο κόσμος της εργασίας
«Οι σοσιαλδημοκράτες πιστεύουμε ότι η πραγματική κινητήριος δύναμη της οικονομικής και κοινωνικής προκοπής είναι ο κόσμος της εργασίας, η μικρή και μεσαία τάξη- και ότι για να κινηθεί και πάλι η μηχανή αυτή πρέπει να επενδύσουμε σε τρία πράγματα: σε δουλειές και απασχόληση, σε εκπαίδευση και γνώσεις, σε ευκαιρίες.
Πρέπει να επικεντρώσουμε στις περιοχές αυτές, για να κάνουμε τη χώρα μας ένα μαγνήτη για καλές δουλειές, να εξασφαλίσουμε ότι τα παιδιά μας, οι νέοι και οι εργαζόμενοι έχουν τα προσόντα να δουλέψουν στις θέσεις αυτές, και να κατοχυρώσουμε το ότι η σκληρή και παραγωγική δουλειά διασφαλίζει μια αξιοπρεπή ζωή και την προοπτική ότι τα παιδιά μας θα ζήσουν καλύτερα από εμάς», τονίζεται χαρακτηριστικά στο προοίμιο, όπου επισημαίνονται και οι διαφωνίες με την πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη:
«Η κυβέρνηση επαίρεται για την μείωση του στατιστικού δείκτη της ανεργίας. Δεν αμφισβητούμε τα στατιστικά στοιχεία, αλλά δυστυχώς η ευημερία αφορά μόνο τους οικονομικούς δείκτες. Η πραγματική κατάσταση στην αγορά εργασίας και την κοινωνία απέχει μακράν από την ειδυλλιακή εικόνα που προσπαθεί να κατασκευάσει η κυβέρνηση.
Οι στατιστικοί δείκτες, οι «οικονομικές επιδόσεις», η «ανάπτυξη» και η μείωση της στατιστικής ανεργίας στηρίζονται σε μια οικονομική πολιτική που για τους εργαζόμενους δεν είναι ούτε ορθή, ούτε υπεύθυνη, ούτε αποτελεσματική, όπως διατείνεται η κυβέρνηση.
Αντίθετα, η ακολουθούμενη οικονομική πολιτική διευρύνει τις ανισότητες και την επισφάλεια στην αγορά εργασίας. Η συνεχής απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων – χωρίς την πίεση κάποιας τρόικας – και η διάλυση της Επιθεώρησης Εργασίας, αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα και σημαντικότατο παράγοντα της οικονομικής πολιτικής και των «αναπτυξιακών επιδόσεων» και των «επενδύσεων» που δημιουργούν κατά κύριο λόγο επισφαλείς θέσεις εργασίας αναξιοπρεπών μισθών.
Στο σημείο αυτό έγκειται και η βαθιά διαφορά μας με τις πολιτικές της Συντήρησης. Η εργασία αποτελεί την πιο απτή και υλική παράμετρο της ανθρώπινης ζωής, το θεμέλιο της ατομικής και κοινωνικής αξιοπρέπειας. Η προστασία της εργασίας, το δικαίωμα στην αξιοπρεπή δουλειά και ένα δίκαιο μισθό, η ενίσχυση του συνδικαλισμού, η μείωση των ανισοτήτων, η δίκαιη κατανομή των φορολογικών βαρών και η αναδιανομή βρίσκονται στην καρδιά της πολιτικής μας.
Για εμάς- την σύγχρονη σοσιαλδημοκρατία- η οικονομική ανάπτυξη, οι εξαγωγές, οι επενδύσεις, η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, η καινοτομία και η παραγωγικότητα των επιχειρήσεων δεν είναι αυτοσκοπός. Είναι το μέσο και το όχημα για την βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων και της μεσαίας τάξης, την πραγματική μείωση των ανισοτήτων, την ουσιαστική προστασία των αδυνάμων και την αναγέννηση της ελπίδας ότι η νέα γενιά θα ζήσει καλύτερα από τους γονείς της.
Η ατομική και κοινωνική αξιοπρέπεια των εργαζομένων είναι το μέτρο και το ύστατο κριτήριο των οικονομικών επιδόσεων»
Η Ενδυνάμωση του Κράτους – Συνεργασίες που υπηρετούν πραγματικά το Δημόσιο Συμφέρον
«Η πανδημία μας προσέφερε ένα κρίσιμο μάθημα, ότι απέναντι στις κρίσεις – αλλά και τις μεγάλες προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής, των ψηφιακών κολοσσών και των θηριωδών ανισοτήτων – η κυβερνητική παρέμβαση είναι αποτελεσματική μόνο όταν ο κρατικός μηχανισμός διαθέτει τις απαραίτητες ικανότητες και δυνατότητες να δράσει. Πρέπει, συνεπώς, να επενδύσουμε στην ενδυνάμωση του κράτους σε κρίσιμες περιοχές όπως είναι η αναβάθμιση της ικανότητάς του για στρατηγικές παρεμβάσεις μακράς πνοής, οι συνεργασίες δημόσιου και ιδιωτικού τομέα που πραγματικά υπηρετούν το δημόσιο συμφέρον και η εξειδίκευση στις ψηφιακές τεχνολογίες και τα data».
Στρατηγικές Άμεσες Επενδύσεις
«Οι πολιτικές που βασίζονται στην υπόθεση ότι οι επιχειρήσεις θέλουν πάντοτε να επενδύσουν και απλά χρειάζονται χαμηλότερους φόρους, είναι απλοϊκές και αφελείς. Τα κίνητρα αυτά, αν δεν συνοδεύονται από στρατηγικές άμεσες επενδύσεις του κράτους, σπανίως θα πετύχουν πράγματα που δεν θα γινόντουσαν έτσι κι αλλιώς, με αποτέλεσμα απλά να αυξάνουν την κερδοφορία χωρίς την επιπλέον αύξηση των επενδύσεων και της απασχόλησης. Ο πρωταρχικός στόχος μιας πραγματικά προοδευτικής πολιτικής πρέπει να είναι η αύξηση των επενδύσεων, όχι των κερδών. Το πρόβλημα δεν είναι η κερδοφορία αλλά οι παραγωγικές επενδύσεις και η αξιοπρεπής εργασία».
Στρατηγικό Κράτος- Επενδυτής
«Στις απαιτήσεις της νέας εποχής δεν μπορεί να ανταποκριθεί ούτε το φιλελεύθερο κράτος της «Δεξιάς», ούτε το παραδοσιακό γραφειοκρατικό, δαπανηρό και αναποτελεσματικό κράτος της «Αριστεράς» ούτε το αποτυχημένο εφεύρημα του «επιτελικού» αλλά βαθύτατα πελατειακού κράτους της ΝΔ, ούτε το κομματικό πελατειακό κράτος και των δύο».
Το δημογραφικό
Η δημογραφική γήρανση είναι η κρισιμότερη, ίσως, πρόκληση που αντιμετωπίζουμε. Για να μη γίνουμε μια κοινωνία χωρίς νέους, απαιτείται μια συγκροτημένη πολιτική́ που θα διασφαλίζει επαρκή́ και αξιοπρεπή κατοικία στα νέα ζευγάρια, με αιχμή την προώθηση του μοντέλου κοινωνικής κατοικίας. Γενναιότερες και στοχευμένες ενισχύσεις για τα παιδιά, ευρεία επέκταση της ένταξης σε βρεφονηπιακούς σταθμούς και εργασιακές διευκολύνσεις προς τους νέους γονείς, ιδιαίτερα τις μητέρες.
Νέο ΕΣΥ
Η αναγέννηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, η επάρκεια και αξιοπιστία του, προϋποθέτει ένα οργανωμένο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που παρέχει περίθαλψη, φροντίδα και πρόληψη, σύγχρονες μονάδες περίθαλψης εκτός νοσοκομείων, την υιοθέτηση σύγχρονων τεχνολογιών και τη λειτουργία ανεξάρτητων μηχανισμών αξιολόγησης.
Παιδεία- Σχολείο
Σήμερα και πολύ περισσότερο στο άμεσο μέλλον, η Παιδεία και το Σχολείο αποτελεί το καθοριστικό πεδίο που παρέχει γνώσεις, δεξιότητες αλλά και ένα σύστημα αξιών στους αυριανούς πολίτες. Οι προτάσεις μας αφορούν εκπαιδευτικές πολιτικές με στοχευμένη οικονομική́ ενίσχυση του συστήματος, ενισχυτικά μαθήματα για τους μαθητές που υστερούν, ιδιαίτερη έμφαση στην Προσχολική Αγωγή, υποστήριξη της Ειδικής Αγωγής και ουσιαστική αναβάθμιση του αποτελματωμένου συστήματος της επαγγελματικής εκπαίδευσης και της Δια Βίου Μάθησης με την ουσιαστική συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Bloomberg: Έρευνα στις ΗΠΑ για τις σχέσεις JPMorgan με hedge fund ιρανικών συμφερόντων
- ΗΠΑ: Στις καλένδες η ανακοίνωση της ποινής του Τραμπ για την πορνοστάρ Στόρμι Ντάνιελς
- Έκρηξη στους Αμπελόκηπους: Προφυλακιστέος ο Νίκος Ρωμανός – «Είμαι αθώος, μην με προφυλακίσετε»
- Ευρωπαϊκές αγορές: Έκλεισαν με κέρδη – Ράλι 17% από Games Workshop
- Καραμανλής: «Δεν αντιμετωπίζονται με πειθαρχικά μέτρα η άλλη γνώμη και η κριτική – Δεν με ενδιαφέρει η ΠτΔ»
- «Υπερηχητικό» μήνυμα Πούτιν στη Δύση: Ξεκινάμε τη μαζική παραγωγή του νέου πυραύλου Oreshnik
- AS Company: Στα 3,7 εκατ. ευρώ τα EBITDA το 9μηνο
- Σκυλακάκης: «Αρχές Δεκεμβρίου θα ανακοινωθούν τα μέτρα στήριξης για το ηλεκτρικό ρεύμα»
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις