Πολιτική

Μακρόν σε Μητσοτάκη: Η πώληση των πυραύλων Meteor στην Τουρκία δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη

Ο πρωθυπουργός ζήτησε να ενημερωθεί για το θέμα, ενώ ο Γάλλος πρόεδρος επιβεβαίωσε ότι πράγματι υπάρχουν επαφές με την Άγκυρα με πρωτοβουλία του Λονδίνου

Σε συνάντηση που είχαν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, την περασμένη Τρίτη,  ετέθη το ζήτημα της πιθανής πώλησης πυραύλων αέρος αέρος Meteor από το πολυεθνικό ευρωπαϊκό κονσόρτσιουμ MBDA στην Τουρκία.

Όπως γράφει η Καθημερινή, οι δύο άνδρες είχαν σύντομη επί τούτω συνάντηση στο περιθώριο της άτυπης Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες την Τρίτη.

Ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε να ενημερωθεί για το θέμα, ενώ ο κ. Μακρόν επιβεβαίωσε ότι πράγματι υπάρχουν επαφές με πρωτοβουλία του Λονδίνου (που αποτελεί εταίρο του κονσόρτσιουμ), επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι η επίτευξη συμφωνίας με την Τουρκία δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη.

Ο κ. Μητσοτάκης θα συναντήσει εκ νέου τον κ. Μακρόν μεθαύριο Δευτέρα στο Παρίσι, στο περιθώριο της Διάσκεψης για την Τεχνητή Νοημοσύνη, όπου η ατζέντα δεν θα περιορίζεται μόνο στο ζήτημα του συγκεκριμένου πυραυλικού συστήματος. Η συνάντηση στοχεύει, επίσης, στην εμπέδωση της εικόνας ότι οι ελληνογαλλικές σχέσεις παραμένουν άριστες, παρά τον θόρυβο που προέκυψε τις τελευταίες ημέρες λόγω Meteor.

Ο Γάλλος πρόεδρος, σύμφωνα με πληροφορίες, ανέφερε στον πρωθυπουργό ότι η πώληση των πυραύλων στην Τουρκία δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη.

Των πληροφοριών για τη συνάντηση των δύο ηγετών στις Βρυξέλλες είχαν προηγηθεί οι διαβεβαιώσεις γαλλικών διπλωματικών πηγών μέσω της «Κ» για τον στρατηγικό χαρακτήρα των ελληνογαλλικών σχέσεων, μάλιστα με ανάδειξη της ρήτρας αμοιβαίας συνδρομής που περιλαμβάνεται στη συμφωνία του 2021 και θα ενεργοποιηθεί σε περίπτωση που η μια ή η άλλη χώρα δεχθεί επίθεση.

Η κρίση των Meteor προκάλεσε, πάντως, αρκετές απορίες, καθώς η ελληνογαλλική αμυντική σχέση των τελευταίων ετών εξελίσσεται ταχέως και χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα. Υπενθυμίζεται ότι από το 2021 και έπειτα η Ελλάδα έχει προμηθευτεί με συνοπτικές διαδικασίες συνολικά 24 μαχητικά τύπου Rafale, με πλήρη οπλικό φόρτο, στον οποίο περιλαμβάνονται και συνολικά 36 πύραυλοι Meteor. Επιπλέον, στα ναυπηγεία του Λοριάν κατασκευάζονται συνολικά τρεις φρεγάτες τύπου FDI (κλάση Κίμων), ενώ Αθήνα και Παρίσι βρίσκονται σε προχωρημένες επαφές για την ολοκλήρωση της συμφωνίας που θα επιτρέψει την αγορά και τέταρτου πλοίου από τη συγκεκριμένη γραμμή παραγωγής.

Μάλιστα οι συζητήσεις αφορούν, κατά κύριο λόγο, τη διαμόρφωση (δυνατότητα μεταφοράς στρατηγικών όπλων) και την τιμή, που η Αθήνα επιθυμεί να μείνει κάτω του 1 δισ. ευρώ.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu