Υπαρξιακή απειλή για τους Ευρωπαίους η Ρωσία, είπε ο Γάλλος πρόεδρος - Με φυσική παρουσία μόνο ο μεταβατικός πρόεδρος της Ρουμανίας και ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμάνουελ Μακρόν πραγματοποίησε τη δεύτερη έκτακτη διάσκεψη στο Παρίσι για την Ουκρανία, σε μία νέα απόπειρα να συντονίσει μία κοινή ευρωπαϊκή απάντηση στις ΗΠΑ μετά την «σύμπραξη» Τραμπ με τη Ρωσία και τον αποκλεισμό Ευρώπης και Ουκρανίας από τις πρώτες συνομιλίες για τη λήξη του πολέμου.
Ο Μακρόν μίλησε το απόγευμα της Τετάρτης με 19 ηγέτες της Ευρώπης, συν του Καναδά. Οι περισσότεροι ηγέτες συμμετείχαν μέσω τηλεδιάσκεψης, μέσω αυτών και ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Η Ευρώπη οφείλει να μιλά με μία φωνή», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος μιλώντας στην έκτακτη τηλεδιάσκεψη Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για τις εξελίξεις στην Ουκρανία, επισήμανε την ανάγκη η Ευρώπη να εκπέμψει το μήνυμα ότι λαμβάνει σοβαρά την άμυνά της.
Ωστόσο, αρκετές μικρότερες ευρωπαϊκές χώρες, ανάμεσά τους η Ρουμανία και η Τσεχία φέρεται, σύμφωνα με τη Le Monde, να ήταν ενοχλημένες που δεν προσκλήθηκαν στην άτυπη έκτακτη διάσκεψη, παρά το γεγονός ότι ήταν ένθερμοι υποστηρικτές της Ουκρανίας, με αποτέλεσμα ο Μακρόν να συγκαλέσει τη συνάντηση της Τετάρτης.
Ο μεταβατικός πρόεδρος της Ρουμανίας Ίλιε Μπολόγιαν και ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Λικ Φρίντεν ήταν αυτοπροσώπως παρόντες στη συνάντηση το απόγευμα της Τετάρτης, σύμφωνα με τη γαλλική προεδρία.
Αντίθετα οι ηγέτες της Λιθουανίας, της Κύπρου, της Φινλανδίας, του Βελγίου, της Βουλγαρίας, του Καναδά, της Κροατίας, της Εσθονίας, της Ελλάδας, της Ιρλανδίας, της Λετονίας, της Νορβηγίας, της Πορτογαλίας, της Σουηδίας, της Σλοβενίας και της Τσεχίας συμμετείχαν μέσω τηλεδιάσκεψης.
Η Ουγγαρία και η Σλοβακία, οι πρωθυπουργοί της οποίας θεωρούνται προσκείμενοι στον Πούτιν, καθώς και η Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ, της οποίας ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιθυμεί να ενεργήσει ως μεσολαβητής για μία ενδεχόμενη κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία, δεν ήταν στη λίστα των συμμετεχόντων. Το μόνο κοινό συμπέρασμα και από αυτή την συνάντηση είναι ότι η Ρωσία απειλεί με την «ανοχή» – αν όχι στήριξη των ΗΠΑ – αλλά η Ευρώπη επιμένει πως συμφωνεί ότι διαφωνεί.
«Η Ρωσία αποτελεί υπαρξιακή απειλή για τους Ευρωπαίους», είπε σύμφωνα με τη Le Monde, ο Γάλλος πρόεδρος σε συνέντευξή του σε γαλλικές περιφερειακές εφημερίδες που δημοσιεύθηκαν την Τρίτη. «Μην νομίζετε ότι δεν μπορεί να συμβεί το αδιανόητο, μεταξύ αυτών και του χειρότερου σεναρίου».
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Νέος ΚΟΚ: Και οι μοτοσυκλέτες θα κινούνται ελεύθερα στις λεωφορειολωρίδες
- ΡΑΑΕΥ: Νέος διαδραστικός χάρτης υποδομών των Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων
- Μικτά πρόσημα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
- Μόσχα: Θα το πληρώσουν οι δυτικές εταιρείες που εγκατέλειψαν τη Ρωσία λόγω της Ουκρανίας
- Χρηματιστήριο Αθηνών: Με θετικό βηματισμό για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση
- Βρετανία: Πρόστιμο 100 εκατ. λιρών σε 4 τράπεζες για προσωπικά δεδομένα
- Εκλογές στη Γερμανία: O Μερτς κάτω από το ψυχολογικό όριο του 30% σύμφωνα με δημοσκόπηση
- Samsung: Υποστήριξη για ψηφιακά κλειδιά Volvo και Polestar από το wallet
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις