Διεθνή

Μακρόν: Εξετάζει εκλογικό αιφνιδιασμό το φθινόπωρο

Financialreport.gr

Ο Γάλλος πρόεδρος σκέφτεται πρόωρες εκλογές, ποντάροντας στη διεθνή του εικόνα και τη δημοσκοπική άνοδο

Ο Εμανουέλ Μακρόν φέρεται να εξετάζει το ενδεχόμενο διάλυσης της Εθνοσυνέλευσης και προσφυγής σε πρόωρες εκλογές το προσεχές φθινόπωρο, καθώς η ενίσχυση του διεθνούς του προφίλ φαίνεται να συμβάλλει στην ανάκαμψη της δημοτικότητάς του εντός Γαλλίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες από κύκλους προσκείμενους στον Γάλλο πρόεδρο που μεταδίδει το Bloomberg, το ενδεχόμενο αυτό έχει τεθεί στο τραπέζι σε εσωτερικές διαβουλεύσεις, χωρίς ωστόσο να έχει ληφθεί κάποια οριστική απόφαση. Οι κανονικές βουλευτικές εκλογές είναι προγραμματισμένες για το 2029.

Μία από τις εναλλακτικές που εξετάζονται είναι η προσφυγή στις κάλπες το 2026, ώστε οι βουλευτικές εκλογές να συμπέσουν με τις δημοτικές. Ωστόσο, σύμφωνα με πηγή που συμμετείχε στις σχετικές συζητήσεις, αυτή η επιλογή έχει χαρακτηριστεί ως «κακή ιδέα».

Ο Μακρόν είχε δηλώσει τον Δεκέμβριο στους ηγέτες των κομμάτων πως επιθυμεί να αποφύγει την προκήρυξη πρόωρων εκλογών πριν από τη λήξη της δεύτερης και τελευταίας του θητείας, το 2027. Το προεδρικό μέγαρο αρνήθηκε να σχολιάσει επίσημα το ενδεχόμενο διάλυσης της Εθνοσυνέλευσης, ωστόσο πηγή κοντά στον πρόεδρο διαβεβαίωσε ότι «δεν έχει σκοπό να προσφύγει σε πρόωρες εκλογές».

Η φημολογία για πρόωρες κάλπες έχει ήδη προκαλέσει αναταράξεις στις αγορές, με το περιθώριο απόδοσης των 10ετών γαλλικών ομολόγων σε σχέση με τα γερμανικά να αυξάνεται κατά δύο μονάδες βάσης, φτάνοντας τις 79 – το υψηλότερο επίπεδο εδώ και μία εβδομάδα.

Μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να διαταράξει την εύθραυστη πολιτική ισορροπία που επικρατεί στη Γαλλία από τον Δεκέμβριο, όταν ο Μακρόν διόρισε τον Φρανσουά Μπαϊρού στη θέση του πρωθυπουργού. Προηγήθηκαν οι εκλογές του Ιουλίου, που κατέληξαν σε κατακερματισμό της Εθνοσυνέλευσης και απώλεια της απόλυτης πλειοψηφίας, προκαλώντας παρατεταμένη πολιτική αστάθεια.

Οι πρόωρες εκλογές ενέχουν τον κίνδυνο να ενισχύσουν περαιτέρω το ακροδεξιό κόμμα Εθνικός Συναγερμός της Μαρίν Λεπέν, που ήδη κατέχει την πρώτη θέση στην Εθνοσυνέλευση. Το ενδεχόμενο ανάληψης της εξουσίας από τη Λεπέν ή τον διάδοχό της έχει προκαλέσει ανησυχία στους κυβερνητικούς κύκλους.

Ο Μακρόν, στο μεταξύ, έχει εντείνει τις διεθνείς του πρωτοβουλίες, επιδιώκοντας να συσπειρώσει τους Ευρωπαίους συμμάχους απέναντι στις απρόβλεπτες γεωπολιτικές κινήσεις του Ντόναλντ Τραμπ. Η στροφή αυτή του προσέφερε μια ευκαιρία να ανακτήσει το κύρος του στο διεθνές προσκήνιο, με στόχο την ενίσχυση της στήριξης στην Ουκρανία και την προώθηση της ευρωπαϊκής κυριαρχίας.

Η επαναδραστηριοποίηση του στο διεθνές πεδίο φαίνεται να αποδίδει καρπούς, καθώς η δημοτικότητά του ενισχύθηκε αισθητά. Δημοσκόπηση της Ifop για την εφημερίδα Ouest-France κατέγραψε άνοδο επτά μονάδων τον Μάρτιο, φθάνοντας το 31%, ποσοστό που προσεγγίζει τα επίπεδα προ των περυσινών εκλογών.

Ωστόσο, συνεργάτες του εκφράζουν φόβους ότι νέες εκλογές θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε περαιτέρω απώλειες. Το κυβερνητικό μπλοκ είχε χάσει περίπου το ένα τρίτο των εδρών του τον Ιούλιο του 2024, την ώρα που ο Εθνικός Συναγερμός κατέγραφε ιστορικά υψηλό αποτέλεσμα.

Παρά τις νομικές περιπέτειες της Μαρίν Λεπέν —η οποία καταδικάστηκε τον Μάρτιο για υπεξαίρεση και της επιβλήθηκε άμεση πενταετής απαγόρευση ενασχόλησης με τα κοινά— το πολιτικό της μέλλον δεν έχει κριθεί οριστικά. Το Εφετείο του Παρισιού αναμένεται να αποφανθεί για την έφεσή της έως τα μέσα του 2026, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο συμμετοχής της στις προεδρικές εκλογές του 2027.

Στο μεταξύ, ο υπαρχηγός του κόμματος, Ζορντάν Μπαρντελά, εμφανίζεται ως φαβορί στις τελευταίες δημοσκοπήσεις για την επόμενη προεδρική αναμέτρηση, δηλώνοντας πρόθυμος να αναλάβει τη σκυτάλη.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu